Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

Velikonoce jsou za dveřmi, a to znamená jediné – čas připravit sváteční stůl plný tradičních dobrot. Ty potěší především naše chuťové pohárky. Pojďme se společně podívat na to, co by na vašem velikonočním stole určitě nemělo chybět.​

REKLAMA

Mazanec startuje svátky

Začněme s mazancem. Dokonale nadýchaným bochánkem, který se tradičně peče na Bílou sobotu. Jeho těsto je podobné vánočce, má ale jemnější strukturu. Historie mazance sahá až do 15. století, což z něj činí nejstarší doložené velikonoční pečivo u nás. Před pečením se na jeho povrchu nařezává kříž – ten symbolizuje Kristovu oběť.

Beránek jako symbol nevinnosti

Beránek je dalším neodmyslitelným symbolem velikonočních svátků. Připravuje se z různých druhů těsta – kynutého, piškotového či třeného. Zkrátka tak, jak kdo má rád. Často je obohacen o kandované ovoce a mandle. Peče se ve speciální formě a po upečení se hojně pocukruje. Někdo mu dokonce přidá očička a stuhu kolem krku.

Původně se na Velikonoce konzumovalo skopové maso, ale s ústupem jeho obliby byl beránek nahrazen sladkou variantou. Symbolizuje Ježíše Krista a jeho oběť pro lidstvo.

Jidáše na Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek by na vašem stole neměly chybět jidáše. Oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta, tvarované do podoby provázků a polévané medem. Svým tvarem připomínají smyčku provazu a odkazují na biblický příběh Jidáše Iškariotského. Tradice říká, že kdo jidáše sní před východem slunce, bude chráněn před uštknutím hadů a žihadly vos.

Nádivka je klasika

Velikonoční nádivka – lidově nazývaná „hlavička“ – je tradiční pokrm připravovaný z vajec, pečiva a jarních bylinek. Zejména mladých kopřiv. A proč se nádivce říká hlavička? Název pochází z dřívějšího používání masa z telecí hlavy při její přípravě. Dnes je oblíbenou součástí velikonočního menu.

Velikonoce bez vajec? Ne!

Vejce jsou neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Symbolizují nový život a plodnost. Z vajíček se připravují různé pokrmy. Nejčastěji pomazánky, saláty či obložené mísy. Vejce také hrají hlavní roli v mnoha velikonočních receptech. Díky nim mají pokrmy tu správnou chuť.

Pečené maso ala slavnostní hostina

Na Boží hod velikonoční bývá zvykem podávat pečené maso, nejčastěji jehněčí nebo kůzlečí. Tyto druhy masa symbolizují oběť a čistotu. V některých regionech se však tradičně připravuje i pečené vepřové či králičí maso, doplněné o jarní bylinky a čerstvé saláty.

Polévka dodá sílu

Velikonoční menu často zahrnuje i různé druhy polévek. Oblíbená je například kopřivová polévka, která využívá mladé výhonky kopřiv bohaté na vitamíny a minerály. Další variantou je zelená polévka z jarní zeleniny, která dodá tělu potřebné živiny po zimním období.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.