Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

Velikonoce jsou za dveřmi, a to znamená jediné – čas připravit sváteční stůl plný tradičních dobrot. Ty potěší především naše chuťové pohárky. Pojďme se společně podívat na to, co by na vašem velikonočním stole určitě nemělo chybět.​

REKLAMA

Mazanec startuje svátky

Začněme s mazancem. Dokonale nadýchaným bochánkem, který se tradičně peče na Bílou sobotu. Jeho těsto je podobné vánočce, má ale jemnější strukturu. Historie mazance sahá až do 15. století, což z něj činí nejstarší doložené velikonoční pečivo u nás. Před pečením se na jeho povrchu nařezává kříž – ten symbolizuje Kristovu oběť.

Beránek jako symbol nevinnosti

Beránek je dalším neodmyslitelným symbolem velikonočních svátků. Připravuje se z různých druhů těsta – kynutého, piškotového či třeného. Zkrátka tak, jak kdo má rád. Často je obohacen o kandované ovoce a mandle. Peče se ve speciální formě a po upečení se hojně pocukruje. Někdo mu dokonce přidá očička a stuhu kolem krku.

Původně se na Velikonoce konzumovalo skopové maso, ale s ústupem jeho obliby byl beránek nahrazen sladkou variantou. Symbolizuje Ježíše Krista a jeho oběť pro lidstvo.

Jidáše na Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek by na vašem stole neměly chybět jidáše. Oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta, tvarované do podoby provázků a polévané medem. Svým tvarem připomínají smyčku provazu a odkazují na biblický příběh Jidáše Iškariotského. Tradice říká, že kdo jidáše sní před východem slunce, bude chráněn před uštknutím hadů a žihadly vos.

Nádivka je klasika

Velikonoční nádivka – lidově nazývaná „hlavička“ – je tradiční pokrm připravovaný z vajec, pečiva a jarních bylinek. Zejména mladých kopřiv. A proč se nádivce říká hlavička? Název pochází z dřívějšího používání masa z telecí hlavy při její přípravě. Dnes je oblíbenou součástí velikonočního menu.

Velikonoce bez vajec? Ne!

Vejce jsou neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Symbolizují nový život a plodnost. Z vajíček se připravují různé pokrmy. Nejčastěji pomazánky, saláty či obložené mísy. Vejce také hrají hlavní roli v mnoha velikonočních receptech. Díky nim mají pokrmy tu správnou chuť.

Pečené maso ala slavnostní hostina

Na Boží hod velikonoční bývá zvykem podávat pečené maso, nejčastěji jehněčí nebo kůzlečí. Tyto druhy masa symbolizují oběť a čistotu. V některých regionech se však tradičně připravuje i pečené vepřové či králičí maso, doplněné o jarní bylinky a čerstvé saláty.

Polévka dodá sílu

Velikonoční menu často zahrnuje i různé druhy polévek. Oblíbená je například kopřivová polévka, která využívá mladé výhonky kopřiv bohaté na vitamíny a minerály. Další variantou je zelená polévka z jarní zeleniny, která dodá tělu potřebné živiny po zimním období.

Další články
Související

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Věděli jste, že i malý škrábanec na teflonové pánvi může být opravdu hodně zdraví nebezpečný. Pozor také na přehřívání takových povrchů.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Pěstování bylinek doma: Jak začít a co potřebujete pro úspěšnou sklizeň

Chcete si doma pěstovat bylinky? Super! Čím začít? Jaký substrát pořídit? A jaké místo pro pěstování bylinek vybrat? Jak často je zalévat a sklízet?

Jak na sněhově bílé záclony. Stačí sůl, prášek do pečiva nebo ocet

Sněhově bílé záclony jsou pastvou pro oko. Ale co když změní svůj odstín na nevzhledně zažloutlý? Známe několik triků, jak záclony vybělit.