A je to zase tu! Sluníčko svítí a na venkovních zahrádkách si spousta lidí ráda dopřeje nejrůznější drinky. Domácí limonády se staly takovým evergreenem, který uspokojí nejednoho zákazníka. Nechce se vám nikam chodit a chcete si tyto vynikající limonády vychutnat i u vás doma, na balkóně či na zahradě? Není nic jednoduššího.
Výborná chuť bez chemie
Už naše babičky věděly, že poctivé suroviny zkrátka nejde žádnými chemickými výrobky nahradit. Jak na kvalitní a vynikající limonádu bez chemie? Pojďme se na to podívat.
Kdo by se v parném létě rád neosvěžil luxusní vychlazenou bezovou limonádou? Jednou z nejoblíbenějších příchutí těchto výborných nápojů, bývá právě bez, který svou trochu kyselou chutí přináší to pravé osvěžení. Zapomeňte ale na kupovaný sirup, protože si ho doma může vyrobit doslova za pár korun. A to zcela bez chemie.
Bezový sirup
Co na něj budete potřebovat? Ideální je se vydat na sběr bezových květů tam, kde není v blízkosti žádná silnice a není na příliš frekventovaném místě. Budete jich potřebovat opravdu hodně, nasbírejte jich minimálně pětadvacet.
Ingredience:
- 25 kusů bezového květu (do 2 litrů vody)
- 2 kg cukru (ideálně třtinového)
- 2 bio citróny
- 4 lžíce kyseliny citronové
Vodu je dobré si nejdříve převařit, květy bezu si propereme v čisté vodě a následně je zalijeme tou převařenou. Necháme louhovat, dejte jim čas zhruba 12-24 hodin. Poté si šťávu můžete scedit a přidat cukr s kyselinou citronovou a citrónem.
Jakmile se cukr rozpustí, je dobré si nachystat lahve, do kterých budeme hotový sirup dávat, vymyjeme je vroucí vodou. Poté, co sirup zhoustne, jej naplníme do lahví a čerstvá varianta tohoto výborného sirupu je na světě.

Co dnes dělá Vojtěch Vrtiška, vítěz třetí řady Peče celá země: Stále neví, zda bude cukrářem nebo lékařem
Pokud by vám bez přeci jen nechutnal, nebo jste ho nikde nenašli, je zde ještě varianta malinového sirupu, který si jistě také zamilujete.
Malinový sirup
Pro jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 kg malin
- 500 g třtinového cukru
- 1 litr vody
- 1 citrón
Nejdříve je zásadní maliny velmi dobře a důkladně omýt a následně je vsypeme do většího hrnce. Zalijeme je jedním litrem vody a postupně přivedeme k varu. Poté, co směs začne vařit, snížíme stupeň a necháme jemně probublávat zhruba dvacet minut. V této chvíli je dobré hlídat tvorbu pěny, která se na povrchu může vyskytnout a pravidelně ji odebírat.
Jakmile maliny dostatečně změknou a provaří se, přecedíme je přes sítko a přidáme k nim cukr a šťávu z jednoho citrónu. Opakujeme postup, kdy obsah hrnce přivedeme k varu a následně snížíme teplotu a necháme opět probublávat cca 5 minut. Jakmile se cukr rozpustí, odebereme z povrchu pěnu, necháme vychladnout a plníme do čistých lahví.
No nezní to výborně? Tak vyrazte na bez nebo zkuste výborný malinový sirup a užijte si osvěžující drinky, které zpestří každý slunečný den.

Kde se Mistr Jan Hus narodil? Historici se přou. Jeho rodný dům je možná úplně jinde
Zdroje: apetitonline.cz, kitchenette.cz