I rajčata se dají zavařit do sklenic a je to snadné

Chtěli byste si na šťavnatých rajčatech pochutnávat po celý rok? Klidně i v zimě? Pak se je naučte zavařovat do sklenic. Kdykoli pak na ně dostanete chuť, stačí sáhnout do spíže. Máme pro vás recept, se kterým to zvládne úplně každý.

REKLAMA

Zavařte rajčata do sklenic

Naše babičky zavařovaly ledasco. Od ovoce přes zeleninu. A jaká to byla pohoda, přijít do spíže a sáhnout po nějaké dobrotě. Ať už to byl kompot k nedělnímu obědu. Nebo třeba zavařené lečo, ze kterého člověk během chvíle připravil chutnou večeři. Vy se teď díky našemu receptu naučíte zavařit rajčata.

Co potřebujete na přípravu

  • 2,3 kg rajčat
  • svazek petrželky
  • svazek kopru
  • 6-7 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2,5 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 1 polévkovou lžíci rafinovaného oleje
  • 400 – 450 g cibule
  • kuličky pepře
  • 25 ml 9 % octa
  • vařící vodu

Postup přípravy

  • Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
  • Vložte je do hluboké misky.
  • Česnek oloupejte a každý stroužek překrojte na polovinu.
  • Kopr i petrželku nakrájejte nadrobno.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Na dno sklenice přidejte stroužek česneku, kuličky pepře, kopr, petrželku a rajčata.
  • Pokračujte vrstvou cibule, dalším česnekem a natí.
  • Poslední vrstvou jsou rajčata.
  • V hrnci nechte provařit vodu.
  • Zalijte s ní připravené sklenice.
  • Sklenice uzavřete a nechte 15 minut zavřené.
  • Poté přes sítko přeceďte tekutinu do hrnce.
  • Do zálivky přidejte sůl, cukr a olej.
  • Promíchejte a přiveďte k varu.
  • Do každé sklenice přidejte ocet a zalijte zálivkou.
  • Pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Rajčata můžete zavařit i bez zálivky

Pokud budete mít letos bohatou úrodu rajčat, bude se vám hodit ještě jeden recept, jak je zavařit a uschovat na později. Jde to i bez zálivky. Jak na to?

  • Rajčata omyjte a nechte okapat.
  • Nakrájejte je na poloviny nebo na čtvrtiny.
  • Připravte si dobře umyté sklenice.
  • Narovnejte do nich rajčata – nebojte se přitlačit.
  • Skládejte je řeznou stranou dolů.
  • Sklenice dobře uzavřete.
  • Sterilujte je při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.

Zdroje: Top Recepty, Apetit online, Prima inspirace

Další články
Související

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.