Chtěli byste si na šťavnatých rajčatech pochutnávat po celý rok? Klidně i v zimě? Pak se je naučte zavařovat do sklenic. Kdykoli pak na ně dostanete chuť, stačí sáhnout do spíže. Máme pro vás recept, se kterým to zvládne úplně každý.
Zavařte rajčata do sklenic
Naše babičky zavařovaly ledasco. Od ovoce přes zeleninu. A jaká to byla pohoda, přijít do spíže a sáhnout po nějaké dobrotě. Ať už to byl kompot k nedělnímu obědu. Nebo třeba zavařené lečo, ze kterého člověk během chvíle připravil chutnou večeři. Vy se teď díky našemu receptu naučíte zavařit rajčata.
Co potřebujete na přípravu
- 2,3 kg rajčat
- svazek petrželky
- svazek kopru
- 6-7 stroužků česneku
- 2 čajové lžičky soli
- 2,5 polévkové lžíce krupicového cukru
- 1 polévkovou lžíci rafinovaného oleje
- 400 – 450 g cibule
- kuličky pepře
- 25 ml 9 % octa
- vařící vodu
Postup přípravy
- Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Vložte je do hluboké misky.
- Česnek oloupejte a každý stroužek překrojte na polovinu.
- Kopr i petrželku nakrájejte nadrobno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na dno sklenice přidejte stroužek česneku, kuličky pepře, kopr, petrželku a rajčata.
- Pokračujte vrstvou cibule, dalším česnekem a natí.
- Poslední vrstvou jsou rajčata.
- V hrnci nechte provařit vodu.
- Zalijte s ní připravené sklenice.
- Sklenice uzavřete a nechte 15 minut zavřené.
- Poté přes sítko přeceďte tekutinu do hrnce.
- Do zálivky přidejte sůl, cukr a olej.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Do každé sklenice přidejte ocet a zalijte zálivkou.
- Pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Rajčata můžete zavařit i bez zálivky
Pokud budete mít letos bohatou úrodu rajčat, bude se vám hodit ještě jeden recept, jak je zavařit a uschovat na později. Jde to i bez zálivky. Jak na to?
- Rajčata omyjte a nechte okapat.
- Nakrájejte je na poloviny nebo na čtvrtiny.
- Připravte si dobře umyté sklenice.
- Narovnejte do nich rajčata – nebojte se přitlačit.
- Skládejte je řeznou stranou dolů.
- Sklenice dobře uzavřete.
- Sterilujte je při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.
Zdroje: Top Recepty, Apetit online, Prima inspirace
