Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce patří – nebo by aspoň měla – k základnímu jídelníčku člověka. Ať už si je dáváte samotná nebo jako součást jiných pokrmů, pravděpodobně je do sebe v nějaké frekvenci dostáváte. Vzhledem k jejich snadné dostupnosti v obchodech nepovažuje většina lidí jejich skladování za velkou vědu. Ovšem i tady dochází k některým omylům. Jak tedy na to?

REKLAMA

Na co dát pozor

Někteří spotřebitelé vejce před uskladněním oplachují, což je ale chyba. Dochází tak k porušení přirozené ochranné vrstvy, která pokrývá celou skořápku. Vejce klidně umyjte, ale až těsně před jejich použitím, do té doby je nechte tak, jak jste je donesli z obchodu či odjinud.

Neskladujte je v původních obalech a ni ve vlhku. V lednici (respektive ve vaječném „patře“) by měla být teplota 2-8 stupňů Celsia. Dají se uchovat i ve spíži, ale okolní teplota nemá kolísat a přesahovat 18 stupňů Celsia. Právě změny teplot vejcím obecně nesvědčí, vyhněte se proto dveřím lednice.

S tím souvisí i adaptace před vařením. Je to stejné jako třeba u masa na steak. Před hozením na pánev nebo do grilu je třeba maso nechat aklimatizovat na pokojovou teplotu. Než vejce rozklepnete, nechte ho také na kuchyňské lince trochu ohřát.

V děrovaném platu

Při návratu z obchodu vyndejte vejce z původního obalu a vložte do děravých plat špičkou dolů, aby kolem mohl proudit vzduch. Právě tento konec totiž obsahuje póry, kterými vajíčko dýchá. Zůstanou-li vám ale v lednici déle jak 10 dní, obraťte je, jinak vám žloutek přischne ke skořápce.

Pozor – vyvarujte se blízkosti silně aromatických potravin, jako třeba sýrů. Vejce je přijímají z okolí a mohou vám tak snadno „načichnout“. Ze všech dosavadních skladovacích zásad tak plyne, že je nejlepší jim vytvořit stálý karton, do kterého budete přendávat nová vejce.

Trvanlivost na kartonu

Každý karton vajec obsahuje minimální trvanlivost. „U vajec je to 28 dní od data snášky. Na obalech musí být uvedena a lze z ní vypočíst stáří vejce,“ vysvětluje pro web Pro ženy Michaela Bebová. Jde spíš o orientační údaj, i po uplynutí doby mohou být poživatelná, což si lze ověřit. V lednici a správných podmínkách vydrží vejce i pět týdnů.

Čerstvé vejce je takové, které má méně jak 9 dní od snášky. Starší nekonzumujte syrová, používejte je jen k vaření nebo pečení.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Test čerstvosti

Obecně platí, že čím déle vejce „žije“, tím se žloutek stává tekutějším. Můžete si to ověřit opatrným ponořením do sklenice s vodou. Jakmile vám ihned klesne na dno a zůstane tam ležet, nemusíte se o něj nijak obávat. Proč tomu tak je? U čerstvých vajec je pod skořápkou málu vzduchu.

Postupně se ale pod skořápku dostává více vzduchu, což narušuje vnitřní strukturu bílku. Při stejném testu se tak nejdříve „postaví“ na špičku, protože bublinka vzduchu ho táhne nahoru. Takový kousek nekonzumujte samostatně, hodí se do těsta nebo jako jiná přísada.

Jakmile vám vejce vyplave na hladinu, je na místě ho rovnou vyhodit. V případě jeho konzumace riskujete i vážné zažívací potíže.

Zdroje: ProZeny, CeskaVejce, Kupi

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Nedělní hobby pořady: Recept na prací gel, jak na vlhkost oken, váza ze starých knih a cviky na záda s Hankou

Nedělní odpoledne bude patřit trojici osvědčených hobby pořadů. Každý z nich nabídne nové tipy, recepty i šikovná řešení pro domov a zahradu.

Nedělní inspirace díky hobby pořadům zaručena: Lymfatická masáž s Láďou, jak na listí bez hrábí a samoležící podlaha

V neděli se na obrazovkách vystřídá čtveřice osvědčených hobby magazínů. Láďa Hruška, Pepa Libický, Oldřich Navrátil a další přinesou nápady do domu i zahrady.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?