Vepřové řízky jsou klasika, na kterou nedáme dopustit. Šťavnaté maso v trojobalu je zkrátka sázka na jistotu, se kterou se můžeme vytasit nejen při nedělním obědě nebo ke sváteční večeři, ale i kdykoli během roku. Řízek prostě nikdy nezklame. Jak ho připravit tak, aby byl krásně měkký?
Maso ala žvýkací guma? Ne, díky!
Kolikrát se vám sbíhaly sliny na dokonalý vepřový řízek, a ve finále vám na talíři skončilo maso připomínající žvýkací gumu? Ačkoli by se dalo říci, že na takovém řízku se přece nedá nic pokazit, ne vždy se dílo povede. Ať už jsme řízky připravovali třeba stokrát, po stoprvní jsou gumové a žvýkací, a to zrovna v nejméně vhodný okamžik.

To už bude minulostí. Známe totiž šikovný fígl, jak si připravit dokonale měkké vepřové řízky, po kterých se vám budou dělat boule až za ušima.
Neváhejte maso zjemnit
Existuje hned několik způsobů, jak tzv. zjemnit maso, aby bylo křehoučké jako pavučinka. Při přípravě řízků se doporučuje maso nejdříve naklepat paličkou – ideálně přes potravinářskou folii. Známe ještě jeden trik, o kterém jste třeba ještě nikdy předtím neslyšeli.
Hlavní roli v tomto fíglu hraje jedlá soda. Jakmile maso naklepete, posypte jednotlivé plátky jedlou sodou a nechte ji alespoň 20 minut působit. Poté důkladně opláchněte vodou. Další možností je připravit roztok (smíchejte 300 ml vody a tři lžičky jedlé sody) a do tohoto roztoku plátky masa na 15 minut naložte. I poté samozřejmě platí, že je třeba maso pečlivě opláchnout.


Saskia Burešová prozradila, díky čemu si udržuje mladiství vzhled. Plastiku v tom rozhodně nehledejte
Základem úspěchu je i vhodně vybrané maso
Chcete-li v kuchyni uspět a naservírovat rodině či návštěvě dokonale měkké vepřové řízky, začátek úspěchu se datuje už od samotného výběru masa. Přednost byste měli dát masu od řezníka nebo přímo od chovatele – pokud máte tu možnost. Maso na řízky krájejte na 1,5 až 2 centimetry silné plátky, které nezapomeňte naklepat. Nedělejte řízky tenčí, protože pak budou suché a tuhé.
Vepřové řízky byste měli smažit na středním stupni, aby se dobře propekly. Vyvarujte se dlouhému smažení, které maso vysušuje a výsledek už nikdy nebude tak dobrý. Budete-li připravovat větší množství řízků, můžete ty již hotové naskládat do pekáče, zakrýt alobalem a vložit do trouby vyhřáté na 50 °C – řízky krásně dojdou a zároveň si zachovají svou jemnost.

Máte nějaké vlastní osvědčené fígle na přípravu řízků?

„Potřebuju se nadechnout,“ říká Krejčíková alias Gábina z Ulice. Po 20 letech dává seriálu sbohem
Zdroje: Top recepty, Magazín Doma