Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Vepřové řízky jsou klasika, na kterou nedáme dopustit. Šťavnaté maso v trojobalu je zkrátka sázka na jistotu, se kterou se můžeme vytasit nejen při nedělním obědě nebo ke sváteční večeři, ale i kdykoli během roku. Řízek prostě nikdy nezklame. Jak ho připravit tak, aby byl krásně měkký?

REKLAMA

Maso ala žvýkací guma? Ne, díky!

Kolikrát se vám sbíhaly sliny na dokonalý vepřový řízek, a ve finále vám na talíři skončilo maso připomínající žvýkací gumu? Ačkoli by se dalo říci, že na takovém řízku se přece nedá nic pokazit, ne vždy se dílo povede. Ať už jsme řízky připravovali třeba stokrát, po stoprvní jsou gumové a žvýkací, a to zrovna v nejméně vhodný okamžik.

To už bude minulostí. Známe totiž šikovný fígl, jak si připravit dokonale měkké vepřové řízky, po kterých se vám budou dělat boule až za ušima.

Neváhejte maso zjemnit

Existuje hned několik způsobů, jak tzv. zjemnit maso, aby bylo křehoučké jako pavučinka. Při přípravě řízků se doporučuje maso nejdříve naklepat paličkou – ideálně přes potravinářskou folii. Známe ještě jeden trik, o kterém jste třeba ještě nikdy předtím neslyšeli.

Hlavní roli v tomto fíglu hraje jedlá soda. Jakmile maso naklepete, posypte jednotlivé plátky jedlou sodou a nechte ji alespoň 20 minut působit. Poté důkladně opláchněte vodou. Další možností je připravit roztok (smíchejte 300 ml vody a tři lžičky jedlé sody) a do tohoto roztoku plátky masa na 15 minut naložte. I poté samozřejmě platí, že je třeba maso pečlivě opláchnout.

Základem úspěchu je i vhodně vybrané maso

Chcete-li v kuchyni uspět a naservírovat rodině či návštěvě dokonale měkké vepřové řízky, začátek úspěchu se datuje už od samotného výběru masa. Přednost byste měli dát masu od řezníka nebo přímo od chovatele – pokud máte tu možnost. Maso na řízky krájejte na 1,5 až 2 centimetry silné plátky, které nezapomeňte naklepat. Nedělejte řízky tenčí, protože pak budou suché a tuhé.

Vepřové řízky byste měli smažit na středním stupni, aby se dobře propekly. Vyvarujte se dlouhému smažení, které maso vysušuje a výsledek už nikdy nebude tak dobrý. Budete-li připravovat větší množství řízků, můžete ty již hotové naskládat do pekáče, zakrýt alobalem a vložit do trouby vyhřáté na 50 °C – řízky krásně dojdou a zároveň si zachovají svou jemnost.

Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Máte nějaké vlastní osvědčené fígle na přípravu řízků?

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.