Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Vepřové řízky jsou klasika, na kterou nedáme dopustit. Šťavnaté maso v trojobalu je zkrátka sázka na jistotu, se kterou se můžeme vytasit nejen při nedělním obědě nebo ke sváteční večeři, ale i kdykoli během roku. Řízek prostě nikdy nezklame. Jak ho připravit tak, aby byl krásně měkký?

REKLAMA

Maso ala žvýkací guma? Ne, díky!

Kolikrát se vám sbíhaly sliny na dokonalý vepřový řízek, a ve finále vám na talíři skončilo maso připomínající žvýkací gumu? Ačkoli by se dalo říci, že na takovém řízku se přece nedá nic pokazit, ne vždy se dílo povede. Ať už jsme řízky připravovali třeba stokrát, po stoprvní jsou gumové a žvýkací, a to zrovna v nejméně vhodný okamžik.

To už bude minulostí. Známe totiž šikovný fígl, jak si připravit dokonale měkké vepřové řízky, po kterých se vám budou dělat boule až za ušima.

Neváhejte maso zjemnit

Existuje hned několik způsobů, jak tzv. zjemnit maso, aby bylo křehoučké jako pavučinka. Při přípravě řízků se doporučuje maso nejdříve naklepat paličkou – ideálně přes potravinářskou folii. Známe ještě jeden trik, o kterém jste třeba ještě nikdy předtím neslyšeli.

Hlavní roli v tomto fíglu hraje jedlá soda. Jakmile maso naklepete, posypte jednotlivé plátky jedlou sodou a nechte ji alespoň 20 minut působit. Poté důkladně opláchněte vodou. Další možností je připravit roztok (smíchejte 300 ml vody a tři lžičky jedlé sody) a do tohoto roztoku plátky masa na 15 minut naložte. I poté samozřejmě platí, že je třeba maso pečlivě opláchnout.

Základem úspěchu je i vhodně vybrané maso

Chcete-li v kuchyni uspět a naservírovat rodině či návštěvě dokonale měkké vepřové řízky, začátek úspěchu se datuje už od samotného výběru masa. Přednost byste měli dát masu od řezníka nebo přímo od chovatele – pokud máte tu možnost. Maso na řízky krájejte na 1,5 až 2 centimetry silné plátky, které nezapomeňte naklepat. Nedělejte řízky tenčí, protože pak budou suché a tuhé.

Vepřové řízky byste měli smažit na středním stupni, aby se dobře propekly. Vyvarujte se dlouhému smažení, které maso vysušuje a výsledek už nikdy nebude tak dobrý. Budete-li připravovat větší množství řízků, můžete ty již hotové naskládat do pekáče, zakrýt alobalem a vložit do trouby vyhřáté na 50 °C – řízky krásně dojdou a zároveň si zachovají svou jemnost.

Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Máte nějaké vlastní osvědčené fígle na přípravu řízků?

Další články
Související

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Některá jídla mohou svými názvy současnou generaci spíše děsit, než lákat. Dali byste si pajšl, mozeček nebo koprovku? Jaká jídla nabízela babiččina kuchyně?

Čtyři tváře houbové omáčky: Smetanové, voňavé i hříšně dobré

Když houby rostou, české kuchyně se mění v ráj vůní. Vybrali jsme čtyři recepty na houbové omáčky od známých kuchařů, každý trochu jiný, ale všechny výtečné.

Prostřeno se vrací a rovnou ve velkém: Plzeňský týden slibuje nehty v jídle, budíky v kuchyni i ztracená játra

Prostřeno! se vrací a diváci se mohou těšit na pětici soutěžících, která slibuje jiskřivou atmosféru, napínavé bodování i řadu nečekaných momentů