Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Vepřové řízky jsou klasika, na kterou nedáme dopustit. Šťavnaté maso v trojobalu je zkrátka sázka na jistotu, se kterou se můžeme vytasit nejen při nedělním obědě nebo ke sváteční večeři, ale i kdykoli během roku. Řízek prostě nikdy nezklame. Jak ho připravit tak, aby byl krásně měkký?

REKLAMA

Maso ala žvýkací guma? Ne, díky!

Kolikrát se vám sbíhaly sliny na dokonalý vepřový řízek, a ve finále vám na talíři skončilo maso připomínající žvýkací gumu? Ačkoli by se dalo říci, že na takovém řízku se přece nedá nic pokazit, ne vždy se dílo povede. Ať už jsme řízky připravovali třeba stokrát, po stoprvní jsou gumové a žvýkací, a to zrovna v nejméně vhodný okamžik.

To už bude minulostí. Známe totiž šikovný fígl, jak si připravit dokonale měkké vepřové řízky, po kterých se vám budou dělat boule až za ušima.

Neváhejte maso zjemnit

Existuje hned několik způsobů, jak tzv. zjemnit maso, aby bylo křehoučké jako pavučinka. Při přípravě řízků se doporučuje maso nejdříve naklepat paličkou – ideálně přes potravinářskou folii. Známe ještě jeden trik, o kterém jste třeba ještě nikdy předtím neslyšeli.

Hlavní roli v tomto fíglu hraje jedlá soda. Jakmile maso naklepete, posypte jednotlivé plátky jedlou sodou a nechte ji alespoň 20 minut působit. Poté důkladně opláchněte vodou. Další možností je připravit roztok (smíchejte 300 ml vody a tři lžičky jedlé sody) a do tohoto roztoku plátky masa na 15 minut naložte. I poté samozřejmě platí, že je třeba maso pečlivě opláchnout.

Základem úspěchu je i vhodně vybrané maso

Chcete-li v kuchyni uspět a naservírovat rodině či návštěvě dokonale měkké vepřové řízky, začátek úspěchu se datuje už od samotného výběru masa. Přednost byste měli dát masu od řezníka nebo přímo od chovatele – pokud máte tu možnost. Maso na řízky krájejte na 1,5 až 2 centimetry silné plátky, které nezapomeňte naklepat. Nedělejte řízky tenčí, protože pak budou suché a tuhé.

Vepřové řízky byste měli smažit na středním stupni, aby se dobře propekly. Vyvarujte se dlouhému smažení, které maso vysušuje a výsledek už nikdy nebude tak dobrý. Budete-li připravovat větší množství řízků, můžete ty již hotové naskládat do pekáče, zakrýt alobalem a vložit do trouby vyhřáté na 50 °C – řízky krásně dojdou a zároveň si zachovají svou jemnost.

Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Máte nějaké vlastní osvědčené fígle na přípravu řízků?

Zdroje: Top recepty, Magazín Doma

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Další články
Související

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Nedělní hobby pořady: Recept na prací gel, jak na vlhkost oken, váza ze starých knih a cviky na záda s Hankou

Nedělní odpoledne bude patřit trojici osvědčených hobby pořadů. Každý z nich nabídne nové tipy, recepty i šikovná řešení pro domov a zahradu.

Nedělní inspirace díky hobby pořadům zaručena: Lymfatická masáž s Láďou, jak na listí bez hrábí a samoležící podlaha

V neděli se na obrazovkách vystřídá čtveřice osvědčených hobby magazínů. Láďa Hruška, Pepa Libický, Oldřich Navrátil a další přinesou nápady do domu i zahrady.

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.