Jak vyčistit připálený hrnec bez drhnutí: Stačí obyčejná sůl a ocet. Tento fígl vám ušetří čas i nervy

Asi každému z nás už se někdy podařilo něco připálit. Nejenže jsme přišli o připravovaný pokrm, ale ještě jsme sami sebe odsoudili k tomu, že necháme ruce při drhnutí špinavého nádobí. Takový připálený hrnec je noční můra, že ano? A přitom by vůbec nemusela být. Známe totiž fígl, jak si s připáleným hrncem poradíte raz dva.

REKLAMA

Připálený hrnec už vás děsit nebude

Kolikrát už jste nešťastně stáli nad připáleným nádobím a tajně doufali, že se vyčistí tak nějak samo? Bohužel kouzla v reálném životě neexistují. Nebo snad ano? Pokud si osvojíte naše tipy, jak s připáleným nádobím hravě zatočit, pak o sobě budete moci směle prohlašovat, že jste možná přeci jen kouzelníci.

Posolit!

Sůl má doma úplně každý. Je totiž nad zlato, jak říká jedna známá česká pohádka. Na připáleniny funguje stejně tak dobře, jako třeba na chleba se sádlem. A pokud jste to ještě nikdy předtím nezkusili, nastává ten správný okamžik.

Nejdříve uvařte černý čaj. Ten poté nalijte do připáleného nádobí a zasypte to solí. Směs následně nechtě 24 hodin „dělat svoji práci“. Poté dočistěte houbičkou a prostředkem na nádobí.

Ocet na scénu!

Známé dochucovadlo, které správné hospodyňce nesmí doma ve spíži chybět. Určitě ho máte doma i vy, jen vás možná nenapadlo, že by se vám v boji proti připáleninám mohl hodit. Jasně, řeč je o klasickém octu. Stojí pár kaček, ale naučí vás čarovat.

Smíchejte ocet a vodu v poměru 1:1. Nalijte do připáleného hrnce, postavte na plotnu a nechte přivést k varu. Jakmile se směs v hrnci bude vařit, dopřejte jí 10 minut spokojeného bublání a poté vylijte. Největší připáleniny se odloupnou samy, ten zbytek vyřeší houbička. A vaše ruce.

Spojte to dohromady!

A teď přichází na řadu ty největší čáry máry. Oba hlavní hrdiny dnešního článku už znáte. A teď je neváhejte spojit dohromady. Opravdu to bude fungovat.

Ze soli a octa vytvořte pastu (méně octa, více soli). Tu naneste na houbičku a poté na nádobí, které se vám (samozřejmě nechtěně) podařilo připálit. A drhněte. Tahle kombinace totiž funguje jak mechanicky, tak chemicky a připálenin vás zbaví dřív, než si stihnete pořádně zanadávat na svoji nešikovnost.

Zdroje: Masoprofit.cz, Dům a zahrada, iReceptář

Další články
Související

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.