Slupky z cibule nebo česneku nevyhazujte: Koření, čaj nebo hnojivo

Slupky z cibule nebo česneku končí ve většině českých domácností v koši. Na první pohled nepotřebný odpad má ale mnoho šikovných využití. Přečtěte si náš článek a zjistěte, proč odteď slupky od česneku nebo cibule už nikdy bezmyšlenkovitě nevyhodíte.

REKLAMA

Ochutí rýži a dodá jí barvu

Napadlo by vás přidat během vaření rýže do vody slupky od cibule? Možná ne. Přitom tento šikovný trik dodá vařené rýži nejen zajímavou barvu (bude více lahodit oku), ale zároveň jí propůjčí také velmi příjemnou chuť.

Barvení vajec je klasika

Asi každý si v období Velikonoc vzpomene, že na barvení vajec lze použít právě slupky od cibule, které vajíčkům dodají krásný hnědý nádech. U barvení přidejte do vody lžíci soli a dvě lžíce octa.

Slupky do chleba?

Pečete si domácí chleba? Pak do něj příště neváhejte přidat cibulové nebo česnekové slupky. Můžete je nadrtit nebo rozemlít a poté vmíchat do těsta. Budete mile překvapeni výraznější a lahodnější chutí.

Hnojivo za hubičku

Ať už pěstujete pokojovky, bylinky, okrasné květiny nebo máte truhlíky na balkoně, dávejte pozor. Věděli jste, že z cibulových či česnekových slupek (které běžně považujete za nudný odpad) můžete vyrobit skvělé hnojivo?

Výroba je přitom velmi snadná. Stačí vzít tři hrsti slupek a zalít je 1 litrem vody. Nádobu uzavřít a nechat 3 dny vyluhovat. Následně můžete používat jako tekuté hnojivo.

Šup s nimi na kompost

Máte-li tu možnost, hoďte slupky od cibule nebo do česneku raději nežli do popelnice na kompost. S ním pak můžete podpořit rostliny – kvalitní kompost jim dodá potřebné živiny, zvýší úrodu a celkově podpoří kvalitu půdy.

Čaj na imunitu

Místo toho, aby slupky skončily na dně odpadkového koše, připravte si z nich čaj. Je skvělý na podporu imunity, což se zejména v aktuálním období nachlazení a chřipek může hodit. Slupky stačí jednoduše zalít vroucí vodou a nechat 15 minut stát. Pro lepší chuť přidejte med, citron nebo třeba zázvor.

Domácí koření? Proč ne!

Koho by napadlo slupky rozložit na plech, vložit do trouby vyhřáté na 200 °C a péct po dobu 10 až 20 minut? Následně rozdrtit a používat jako domácí koření na maso i zeleninu? Schválně to zkuste, je to dobrota.

Inhalace proti ucpanému nosu

Až vás bude příště trápit rýma a ucpaný nos, zkuste do horké vody přidat hrst cibulových slupek. Inhalace páry s kombinaci se slupkami skvěle prohřeje dutiny a pomůže uvolnit ucpaný nos.

Vyzkoušíte něco z toho? Máte nějaké další tipy, jak v domácnosti využít slupky od cibule nebo česneku? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Zdroje: Magazín doma, Dům a zahrada, Deník, Home Bydlení

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Do Peče celá země zamíří celebrity: Brzobohatá, Genzer nebo Pokáč předvedou své pekařské umění

Do speciálního dílu oblíbeného soutěžního pořadu Peče celá země se zapojily známé osobnosti. Výsledek? Sladká pomoc dětem a kupa zábavy.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?