Když se řekne česká kuchyně, většině z nás se hned vybaví nějaká omáčka. Od voňavé svíčkové přes sladkou rajskou až po tradiční koprovku. Tekuté poklady v podobě omáček mají na našich stolech stále česné místo. Pojďme si je dnes připomenout a klidně i uvařit.
Rajská omáčka
Rajská alias sladká královna českých talířů. Děti ji milují, dospělí nad ní někdy diskutují. Ale když se objeví na stole, jen se po ní zapráší. A je jedno, jestli je vám pět nebo šedesát.
Na přípravu rajské omáčky potřebujete:
- 60 g másla
- 1 cibuli
- 50 g hladké mouky
- 800 ml hovězího vývaru
- 140 g rajského protlaku
- ocet a cukr na dochucení
- 400 g loupaných rajčat
- koření (skořici, bobkový list, nové koření, sušený tymián, celý pepř)
Postup přípravy:
- Cibuli nasekejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova.
- Snižte teplotu, zasypte cibuli moukou a minutu restujte.
- Přidejte rajčata, promíchejte a zalijte vývarem.
- Přidejte koření a osolte.
- Vařte cca 45 minut.
- Omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a octem.

Svíčková omáčka
Svíčková je legenda mezi českými omáčkami. Chceme-li připravit slavnostní oběd – uvaříme právě svíčkovou. Je častým pokrmem na svatbách. Jemná, krémová a voňavá po kořenové zelenině. Mňam!
Na přípravu svíčkové omáčky potřebujete:
- 2 kg hovězího masa
- 250 g anglické slaniny vcelku
- 3 mrkve
- 3 petržele
- ¼ celeru
- olej
- 2 cibule
- svazek tymiánu
- cukr
- ocet
- hořčici
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml hovězího vývaru
- koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)
Postup přípravy:

Nejhorší vrahové Česka: Stodolovi už přes 20 let sedí za vraždy bezbranných. Osm mrtvých důchodců pro pár tisícovek
- Maso očistěte, prošpikujte ho klínky slaniny.
- Potřete olejem, vložte do pekáče a obložte polovinou nahrubo nakrájené zeleniny.
- Přidejte koření.
- Nechte ideálně 24 hodin marinovat.
- Zbylou zeleninu nastrouhejte nahrubo, pokrájejte cibuli.
- Maso vyjměte z pekáče, vložte na rozpálenou pánev a ze všech stran zatáhněte.
- Pekáč se zeleninou nechte rozehřát, obsah v něm restujte.
- Jakmile začne zeleniny měknout, posypte ji cukrem. Nechte zkaramelizovat.
- Přilijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit.
- Do základu vmíchejte hořčici a vložte opečené maso.
- Podlijte trochou vývaru a vložte do rozpálené trouby.
- Pečte na 160 °C cca 2 hodiny.
- Po upečení maso vyjměte a obsah pekáče rozmixujte.
- Přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.

Koprová omáčka
Koprovka – jídlo, které rozděluje český národ na dvě poloviny. Jedna ji miluje a druhá nenávidí. Ať už se řadíte k té či oné skupině, jistě budete souhlasit, že koprová omáčka má v české kuchyni své pevné místo.
Na přípravu koprové omáčky budete potřebovat:
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- 550 ml vývaru
- 20 ml smetany ke šlehání
- 60 ml octa
- 1-2 lžičky cukru
- několik snítek kopru
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Máslo rozpusťte a nechte ho zpěnit.
- Přisypte mouku a s pomocí metličky míchejte, dokud mouka bublá.
- Přilijte třetinu vývaru, rozmíchejte s jíškou, aby vám vznikla hustá kaše.
- Přilijte druhou třetinu vývaru, hbitě šlehejte a přiveďte k varu.
- Nakonec vlijte poslední zbytek vývaru a nechte provařit.
- Ocet nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte ho k varu.
- Až se svaří na třetinu původního množství – odstavte ho.
- Do provařené omáčky nalijte smetanu, nechte projít varem.
- Přidejte svařený ocet, dochuťte cukrem a případně dosolte.
- Nakonec přidejte najemno nasekaný kopr.
Zdroje: Kuchařka pro dceru, Apetit online, Fresh iPrima