Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Když se řekne česká kuchyně, většině z nás se hned vybaví nějaká omáčka. Od voňavé svíčkové přes sladkou rajskou až po tradiční koprovku. Tekuté poklady v podobě omáček mají na našich stolech stále česné místo. Pojďme si je dnes připomenout a klidně i uvařit.

REKLAMA

Rajská omáčka

Rajská alias sladká královna českých talířů. Děti ji milují, dospělí nad ní někdy diskutují. Ale když se objeví na stole, jen se po ní zapráší. A je jedno, jestli je vám pět nebo šedesát.

Na přípravu rajské omáčky potřebujete:

  • 60 g másla
  • 1 cibuli
  • 50 g hladké mouky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 140 g rajského protlaku
  • ocet a cukr na dochucení
  • 400 g loupaných rajčat
  • koření (skořici, bobkový list, nové koření, sušený tymián, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Cibuli nasekejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova.
  • Snižte teplotu, zasypte cibuli moukou a minutu restujte.
  • Přidejte rajčata, promíchejte a zalijte vývarem.
  • Přidejte koření a osolte.
  • Vařte cca 45 minut.
  • Omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a octem.
Svíčková omáčka, FOTO: CC0, via Wikimedia Commons

Svíčková omáčka

Svíčková je legenda mezi českými omáčkami. Chceme-li připravit slavnostní oběd – uvaříme právě svíčkovou. Je častým pokrmem na svatbách. Jemná, krémová a voňavá po kořenové zelenině. Mňam!

Na přípravu svíčkové omáčky potřebujete:

  • 2 kg hovězího masa
  • 250 g anglické slaniny vcelku
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • ¼ celeru
  • olej
  • 2 cibule
  • svazek tymiánu
  • cukr
  • ocet
  • hořčici
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml hovězího vývaru
  • koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Maso očistěte, prošpikujte ho klínky slaniny.
  • Potřete olejem, vložte do pekáče a obložte polovinou nahrubo nakrájené zeleniny.
  • Přidejte koření.
  • Nechte ideálně 24 hodin marinovat.
  • Zbylou zeleninu nastrouhejte nahrubo, pokrájejte cibuli.
  • Maso vyjměte z pekáče, vložte na rozpálenou pánev a ze všech stran zatáhněte.
  • Pekáč se zeleninou nechte rozehřát, obsah v něm restujte.
  • Jakmile začne zeleniny měknout, posypte ji cukrem. Nechte zkaramelizovat.
  • Přilijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit.
  • Do základu vmíchejte hořčici a vložte opečené maso.
  • Podlijte trochou vývaru a vložte do rozpálené trouby.
  • Pečte na 160 °C cca 2 hodiny.
  • Po upečení maso vyjměte a obsah pekáče rozmixujte.
  • Přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.
Koprovka, FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Koprová omáčka

Koprovka – jídlo, které rozděluje český národ na dvě poloviny. Jedna ji miluje a druhá nenávidí. Ať už se řadíte k té či oné skupině, jistě budete souhlasit, že koprová omáčka má v české kuchyni své pevné místo.

Na přípravu koprové omáčky budete potřebovat:

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 550 ml vývaru
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml octa
  • 1-2 lžičky cukru
  • několik snítek kopru
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  • Máslo rozpusťte a nechte ho zpěnit.
  • Přisypte mouku a s pomocí metličky míchejte, dokud mouka bublá.
  • Přilijte třetinu vývaru, rozmíchejte s jíškou, aby vám vznikla hustá kaše.
  • Přilijte druhou třetinu vývaru, hbitě šlehejte a přiveďte k varu.
  • Nakonec vlijte poslední zbytek vývaru a nechte provařit.
  • Ocet nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte ho k varu.
  • Až se svaří na třetinu původního množství – odstavte ho.
  • Do provařené omáčky nalijte smetanu, nechte projít varem.
  • Přidejte svařený ocet, dochuťte cukrem a případně dosolte.
  • Nakonec přidejte najemno nasekaný kopr.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Apetit online, Fresh iPrima

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Čokoládová bublanina s ovocem podle Jana Bendiga, který míří do Prostřeno

Dnes večer čeku v Prostřeno! na hosty Jan Bendig a jako dezert se bude podávat čokoládová bublanina s ovocem. Máme pro vás recept.

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.