Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Když se řekne česká kuchyně, většině z nás se hned vybaví nějaká omáčka. Od voňavé svíčkové přes sladkou rajskou až po tradiční koprovku. Tekuté poklady v podobě omáček mají na našich stolech stále česné místo. Pojďme si je dnes připomenout a klidně i uvařit.

REKLAMA

Rajská omáčka

Rajská alias sladká královna českých talířů. Děti ji milují, dospělí nad ní někdy diskutují. Ale když se objeví na stole, jen se po ní zapráší. A je jedno, jestli je vám pět nebo šedesát.

Na přípravu rajské omáčky potřebujete:

  • 60 g másla
  • 1 cibuli
  • 50 g hladké mouky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 140 g rajského protlaku
  • ocet a cukr na dochucení
  • 400 g loupaných rajčat
  • koření (skořici, bobkový list, nové koření, sušený tymián, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Cibuli nasekejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova.
  • Snižte teplotu, zasypte cibuli moukou a minutu restujte.
  • Přidejte rajčata, promíchejte a zalijte vývarem.
  • Přidejte koření a osolte.
  • Vařte cca 45 minut.
  • Omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a octem.
Svíčková omáčka, FOTO: CC0, via Wikimedia Commons

Svíčková omáčka

Svíčková je legenda mezi českými omáčkami. Chceme-li připravit slavnostní oběd – uvaříme právě svíčkovou. Je častým pokrmem na svatbách. Jemná, krémová a voňavá po kořenové zelenině. Mňam!

Na přípravu svíčkové omáčky potřebujete:

  • 2 kg hovězího masa
  • 250 g anglické slaniny vcelku
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • ¼ celeru
  • olej
  • 2 cibule
  • svazek tymiánu
  • cukr
  • ocet
  • hořčici
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml hovězího vývaru
  • koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Maso očistěte, prošpikujte ho klínky slaniny.
  • Potřete olejem, vložte do pekáče a obložte polovinou nahrubo nakrájené zeleniny.
  • Přidejte koření.
  • Nechte ideálně 24 hodin marinovat.
  • Zbylou zeleninu nastrouhejte nahrubo, pokrájejte cibuli.
  • Maso vyjměte z pekáče, vložte na rozpálenou pánev a ze všech stran zatáhněte.
  • Pekáč se zeleninou nechte rozehřát, obsah v něm restujte.
  • Jakmile začne zeleniny měknout, posypte ji cukrem. Nechte zkaramelizovat.
  • Přilijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit.
  • Do základu vmíchejte hořčici a vložte opečené maso.
  • Podlijte trochou vývaru a vložte do rozpálené trouby.
  • Pečte na 160 °C cca 2 hodiny.
  • Po upečení maso vyjměte a obsah pekáče rozmixujte.
  • Přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.
Koprovka, FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Koprová omáčka

Koprovka – jídlo, které rozděluje český národ na dvě poloviny. Jedna ji miluje a druhá nenávidí. Ať už se řadíte k té či oné skupině, jistě budete souhlasit, že koprová omáčka má v české kuchyni své pevné místo.

Na přípravu koprové omáčky budete potřebovat:

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 550 ml vývaru
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml octa
  • 1-2 lžičky cukru
  • několik snítek kopru
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  • Máslo rozpusťte a nechte ho zpěnit.
  • Přisypte mouku a s pomocí metličky míchejte, dokud mouka bublá.
  • Přilijte třetinu vývaru, rozmíchejte s jíškou, aby vám vznikla hustá kaše.
  • Přilijte druhou třetinu vývaru, hbitě šlehejte a přiveďte k varu.
  • Nakonec vlijte poslední zbytek vývaru a nechte provařit.
  • Ocet nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte ho k varu.
  • Až se svaří na třetinu původního množství – odstavte ho.
  • Do provařené omáčky nalijte smetanu, nechte projít varem.
  • Přidejte svařený ocet, dochuťte cukrem a případně dosolte.
  • Nakonec přidejte najemno nasekaný kopr.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Další nálož hobby pořadů: Pivní pomazánka s Láďou, jubileum s Pepou a treláže se zahradnicí Lenkou

Kutil Pepa, zahradnice Lenka a vynálezce Láďa se vrací s novou dávkou inspirace. V neděli 12. října 2025 poběží na Primě tři oblíbené hobby pořady.

Receptář je zpět. Tipy pro podzimní zahradu, kuchyni i dílnu v novém díle už tuto neděli

V nedělní poledne bude opět patřit pořadu Receptář Prima nápadů. Tentokrát nabídne podzimní porci tipů pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácích mazlíčků.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.