Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Když se řekne česká kuchyně, většině z nás se hned vybaví nějaká omáčka. Od voňavé svíčkové přes sladkou rajskou až po tradiční koprovku. Tekuté poklady v podobě omáček mají na našich stolech stále česné místo. Pojďme si je dnes připomenout a klidně i uvařit.

REKLAMA

Rajská omáčka

Rajská alias sladká královna českých talířů. Děti ji milují, dospělí nad ní někdy diskutují. Ale když se objeví na stole, jen se po ní zapráší. A je jedno, jestli je vám pět nebo šedesát.

Na přípravu rajské omáčky potřebujete:

  • 60 g másla
  • 1 cibuli
  • 50 g hladké mouky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 140 g rajského protlaku
  • ocet a cukr na dochucení
  • 400 g loupaných rajčat
  • koření (skořici, bobkový list, nové koření, sušený tymián, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Cibuli nasekejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova.
  • Snižte teplotu, zasypte cibuli moukou a minutu restujte.
  • Přidejte rajčata, promíchejte a zalijte vývarem.
  • Přidejte koření a osolte.
  • Vařte cca 45 minut.
  • Omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a octem.
Svíčková omáčka, FOTO: CC0, via Wikimedia Commons

Svíčková omáčka

Svíčková je legenda mezi českými omáčkami. Chceme-li připravit slavnostní oběd – uvaříme právě svíčkovou. Je častým pokrmem na svatbách. Jemná, krémová a voňavá po kořenové zelenině. Mňam!

Na přípravu svíčkové omáčky potřebujete:

  • 2 kg hovězího masa
  • 250 g anglické slaniny vcelku
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • ¼ celeru
  • olej
  • 2 cibule
  • svazek tymiánu
  • cukr
  • ocet
  • hořčici
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml hovězího vývaru
  • koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)

Postup přípravy:

  • Maso očistěte, prošpikujte ho klínky slaniny.
  • Potřete olejem, vložte do pekáče a obložte polovinou nahrubo nakrájené zeleniny.
  • Přidejte koření.
  • Nechte ideálně 24 hodin marinovat.
  • Zbylou zeleninu nastrouhejte nahrubo, pokrájejte cibuli.
  • Maso vyjměte z pekáče, vložte na rozpálenou pánev a ze všech stran zatáhněte.
  • Pekáč se zeleninou nechte rozehřát, obsah v něm restujte.
  • Jakmile začne zeleniny měknout, posypte ji cukrem. Nechte zkaramelizovat.
  • Přilijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit.
  • Do základu vmíchejte hořčici a vložte opečené maso.
  • Podlijte trochou vývaru a vložte do rozpálené trouby.
  • Pečte na 160 °C cca 2 hodiny.
  • Po upečení maso vyjměte a obsah pekáče rozmixujte.
  • Přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.
Koprovka, FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Koprová omáčka

Koprovka – jídlo, které rozděluje český národ na dvě poloviny. Jedna ji miluje a druhá nenávidí. Ať už se řadíte k té či oné skupině, jistě budete souhlasit, že koprová omáčka má v české kuchyni své pevné místo.

Na přípravu koprové omáčky budete potřebovat:

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 550 ml vývaru
  • 20 ml smetany ke šlehání
  • 60 ml octa
  • 1-2 lžičky cukru
  • několik snítek kopru
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  • Máslo rozpusťte a nechte ho zpěnit.
  • Přisypte mouku a s pomocí metličky míchejte, dokud mouka bublá.
  • Přilijte třetinu vývaru, rozmíchejte s jíškou, aby vám vznikla hustá kaše.
  • Přilijte druhou třetinu vývaru, hbitě šlehejte a přiveďte k varu.
  • Nakonec vlijte poslední zbytek vývaru a nechte provařit.
  • Ocet nalijte do menšího kastrůlku a přiveďte ho k varu.
  • Až se svaří na třetinu původního množství – odstavte ho.
  • Do provařené omáčky nalijte smetanu, nechte projít varem.
  • Přidejte svařený ocet, dochuťte cukrem a případně dosolte.
  • Nakonec přidejte najemno nasekaný kopr.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Apetit online, Fresh iPrima

Další články
Související

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Věděli jste, že i malý škrábanec na teflonové pánvi může být opravdu hodně zdraví nebezpečný. Pozor také na přehřívání takových povrchů.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Pěstování bylinek doma: Jak začít a co potřebujete pro úspěšnou sklizeň

Chcete si doma pěstovat bylinky? Super! Čím začít? Jaký substrát pořídit? A jaké místo pro pěstování bylinek vybrat? Jak často je zalévat a sklízet?

Jak na sněhově bílé záclony. Stačí sůl, prášek do pečiva nebo ocet

Sněhově bílé záclony jsou pastvou pro oko. Ale co když změní svůj odstín na nevzhledně zažloutlý? Známe několik triků, jak záclony vybělit.

Ulice: Eddie ví víc, než se zdá. Odhalí detaily podvodu, důkazy mluví jasně

Vypadá to, že Soniny dny jsou sečteny. Na gymnáziu v seriálu Ulice se schyluje k naprostému zvratu. Stačilo jedno nedopatření a špetka zvědavosti.