Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který byl v minulosti takovým přechodem mezi půstem a hodováním. Lidově se nádivce říká hlavička. Znát však můžete také názvy jako svítek, sekanice nebo sekaná. Název vznikl podle masa v nádivce. To totiž často pocházelo z hlavy telete. Dnes připravujeme nádivku z pečiva, dříve základ tvořilo svařené mléko s krupicí.
Jarní pokrm se stal velmi oblíbeným a vzniklo opravdu hodně variant. Na mnoha místech se stala nádivka nedělním jídlem v každé roční době. V lidových tradicích se nádivka symbolizuje jako nový život a naděje na dobrý a úrodný rok.

Základ je vždycky stejný
Každá velikonoční nádivka může být trochu jiná. Základ je však prakticky vždycky stejný. Potřebujete pečivo, vejce, smetanu nebo mléko a také bylinky. Vždy stačí přidat jednu surovinu navíc a nádivka bude chutnat úplně jinak. Někdo dává přednost velikonoční nádivce bez masa a jiní ocení spíš variantu s uzeným masem.
Mnozí si pak nedokáží představit velikonoční nádivku bez kopřiv. Podívejte se na dva velmi oblíbené recepty, které dokázaly získat největší hodnocení.
Nádivka s uzeným masem
Do prvního receptu na oblíbenou nádivku budete potřebovat 800 gramů uzeného masa a 10 housek. Připravte si také 8 vajec a jedno celé máslo. Dále budete potřebovat také sůl, pepř, majoránku, mletý zázvor, muškátový oříšek, muškátový květ, mladé kopřivy a vývar z uzeného masa.
Maso tedy nejprve uvaříte a nakrájíte na kostičky. Poté utřete máslo se žloutkami a přidáte veškeré koření. Nakonec operete a najemno nasekáte kopřivy. Postupně přidáte nakrájené housky a polejete je vývarem. Na závěr přidáte také uzené maso a všechno promícháte. Z bílků ušleháte tuhý sníh a vmícháte ho do připravené hmoty. Nyní už jen vše vložíte do vymazaného pekáčku a dozlatova upečete.

Někdejší kráska z Pobřežní hlídky Yasmine Bleeth: Kokain jí zničil kariéru i vzhled, dnes sotva vychází z domu

Hlavička z jizerskokrkonošské oblasti
Speciální nádivka z horské oblasti je opravdu bohatá. Na její přípravu budete potřebovat 300 gramů vepřového plecka, stejné množství uzeného bůčku a také stejné množství kuřecího masa. Dále si připravte asi 11 tvrdých rohlíků a 6 vajec. Dále budete potřebovat 5 kuliček pepře a stejné množství nového koření, jeden bobkový list, špetku tymiánu a špetku rozmarýnu. Připravte si i mletý pepř, sůl a muškátový oříšek. Chybět by neměla ani pažitka, petrželka, libeček, kopřivy a česnek. Přidat můžete také houby.
Nejprve je potřeba do měkka uvařit maso. Poté nakrájet rohlíky a zalít je vývarem. Maso potom promícháte s lehce vymačkanými rohlíky, osolíte, opepříte a přidáte česnek, muškátový oříšek, pažitku, petržel, libeček a kopřivy. Následně do masa vmícháte žloutky a z bílků vyšleháte sníh. Ten potom vmícháte do nádivky. Na závěr je možné přidat houby. Mohou být sušené, mražené nebo nakládané. Směs dáte do zapékací misky a pečete do růžova asi hodinu.

Máte nějaký svůj osvědčený recept?

„Budila jsem se kvůli tomu okolo třetí ráno.“ Anička Slováčková popsala příznak rakoviny, který nikdo nebral vážně
Zdroj: fresh.iprima.cz, ivp.czu.cz, toprecepty.cz