Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který byl v minulosti takovým přechodem mezi půstem a hodováním. Lidově se nádivce říká hlavička. Znát však můžete také názvy jako svítek, sekanice nebo sekaná. Název vznikl podle masa v nádivce. To totiž často pocházelo z hlavy telete. Dnes připravujeme nádivku z pečiva, dříve základ tvořilo svařené mléko s krupicí.

REKLAMA

Jarní pokrm se stal velmi oblíbeným a vzniklo opravdu hodně variant. Na mnoha místech se stala nádivka nedělním jídlem v každé roční době. V lidových tradicích se nádivka symbolizuje jako nový život a naděje na dobrý a úrodný rok.

Základ je vždycky stejný

Každá velikonoční nádivka může být trochu jiná. Základ je však prakticky vždycky stejný. Potřebujete pečivo, vejce, smetanu nebo mléko a také bylinky. Vždy stačí přidat jednu surovinu navíc a nádivka bude chutnat úplně jinak. Někdo dává přednost velikonoční nádivce bez masa a jiní ocení spíš variantu s uzeným masem.

Mnozí si pak nedokáží představit velikonoční nádivku bez kopřiv. Podívejte se na dva velmi oblíbené recepty, které dokázaly získat největší hodnocení.

Nádivka s uzeným masem

Do prvního receptu na oblíbenou nádivku budete potřebovat 800 gramů uzeného masa a 10 housek. Připravte si také 8 vajec a jedno celé máslo. Dále budete potřebovat také sůl, pepř, majoránku, mletý zázvor, muškátový oříšek, muškátový květ, mladé kopřivy a vývar z uzeného masa.

Maso tedy nejprve uvaříte a nakrájíte na kostičky. Poté utřete máslo se žloutkami a přidáte veškeré koření. Nakonec operete a najemno nasekáte kopřivy. Postupně přidáte nakrájené housky a polejete je vývarem. Na závěr přidáte také uzené maso a všechno promícháte. Z bílků ušleháte tuhý sníh a vmícháte ho do připravené hmoty. Nyní už jen vše vložíte do vymazaného pekáčku a dozlatova upečete.

Hlavička z jizerskokrkonošské oblasti

Speciální nádivka z horské oblasti je opravdu bohatá. Na její přípravu budete potřebovat 300 gramů vepřového plecka, stejné množství uzeného bůčku a také stejné množství kuřecího masa. Dále si připravte asi 11 tvrdých rohlíků a 6 vajec. Dále budete potřebovat 5 kuliček pepře a stejné množství nového koření, jeden bobkový list, špetku tymiánu a špetku rozmarýnu. Připravte si i mletý pepř, sůl a muškátový oříšek. Chybět by neměla ani pažitka, petrželka, libeček, kopřivy a česnek. Přidat můžete také houby.

Nejprve je potřeba do měkka uvařit maso. Poté nakrájet rohlíky a zalít je vývarem. Maso potom promícháte s lehce vymačkanými rohlíky, osolíte, opepříte a přidáte česnek, muškátový oříšek, pažitku, petržel, libeček a kopřivy. Následně do masa vmícháte žloutky a z bílků vyšleháte sníh. Ten potom vmícháte do nádivky. Na závěr je možné přidat houby. Mohou být sušené, mražené nebo nakládané. Směs dáte do zapékací misky a pečete do růžova asi hodinu.

Máte nějaký svůj osvědčený recept?

Další články
Související

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Věděli jste, že i malý škrábanec na teflonové pánvi může být opravdu hodně zdraví nebezpečný. Pozor také na přehřívání takových povrchů.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Pěstování bylinek doma: Jak začít a co potřebujete pro úspěšnou sklizeň

Chcete si doma pěstovat bylinky? Super! Čím začít? Jaký substrát pořídit? A jaké místo pro pěstování bylinek vybrat? Jak často je zalévat a sklízet?