Zakalený vývar s minimem chuti se stane minulostí: Maso do studené vody, pozor na mrkev a sníh z bílků jako první pomoc

Hlavně chladné zimní období si říká o pořádnou a poctivou polévku. Máte raději hovězí nebo kuřecí? A s nudlemi, játrovými knedlíčky nebo vám stačí jen s pořádnou dávkou masa a zeleniny? Ať už preferujete jakýkoliv, jedno je jisté – pořádný poctivý vývar potěší nejednoho strávníka. Jak ale docílit toho, aby měl vývar silnou a plnou chuť a nebyl zakalený?

REKLAMA

Dokonale čistý vývar

Příprava perfektního vývaru je umění, které vyžaduje dodržování několika základních pravidel. Ať už jde o hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar, základní kroky přípravy zůstávají stejné. Při správné technice se nejen vyhnete zakalení, ale dosáhnete také zlatavé barvy a intenzivní chuti, kterou oceníte vy i vaše rodina.

Maso a kosti

Základem dobrého vývaru je výběr kvalitních surovin. Maso a kosti je třeba důkladně umýt studenou vodou, abyste se zbavili povrchových nečistot. Pokud chcete dosáhnout intenzivnější chuti a čistého vývaru, doporučuje se kosti předem předpéct v troubě. Stačí je lehce potřít olejem a péct zhruba 10–20 minut při 200 °C. Tento krok vám pomůže odstranit přebytečné bílkoviny, které by mohly vývar zakalit. Poznáte to poté i na samotné chuti.

Vždy do studené vody

Pokud se chystáte vařit vývar, kupujte maso vždy čerstvé a před samotným vařením ho nechte venku dojít do pokojové teploty. Vždy maso nebo kosti vkládáme do studené vody.

Zelenina musí být

Zelenina je nenahraditelnou součástí vývaru. Mrkev, petržel, celer, česnek a cibule spolu tvoří základ, který dodá polévce plnou chuť. Důležitý je ale i poměr jednotlivé zeleniny – příliš mrkve by mohlo způsobit sladkou chuť. Cibuli můžete nechat ve slupce – polévce dodá zlatavou až lehce hnědou barvu.

Pokud byste chtěli chuť zeleniny ještě zesílit, nakrájejte ji nadrobno a krátce ji osmahněte na másle předtím, než ji přidáte do hrnce. Pokud máte rádi v polévce čerstvou zeleninu, přidejte ji do hotového vývaru na konci a povařte jen krátce – tzv. na skus.

Koření a dochucovadla

Bez koření by vývar nebyl kompletní. Nové koření, bobkový list a pepř tvoří základní trojici. Koření můžete předem krátce opražit na suché pánvi, aby se ještě více uvolnilo jeho aroma.

S bylinkami, jako je libeček nebo tymián, zacházejte opatrně, aby nepřebily samotnou chuť masa. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na sůl. Vývar solte vždy až na konci vaření. Navíc vám neosolený vývar vydrží v lednici déle.

Proces táhnutí

Největší tajemství kvalitního vývaru je jeho pomalé táhnutí. Nikdy vývar nevařte příliš prudce, aby se nezačal kalit. Vývar má po celou dobu vaření pouze lehce probublávat. Hovězí vývar se táhne zhruba 5 hodin, kuřecí potřebuje 1 a půl hodiny a zeleninový je hotový za 40 minut. Při vaření pravidelně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.

Cezení a záchrana zakaleného vývaru

Po dovaření je nutné vývar důkladně scedit. Použijte jemné síto nebo dokonce plátno, abyste odstranili všechny nečistoty. Pokud je vývar zakalený, můžete ho ještě zachránit, a to pomocí vaječných bílků. Z dvou bílků ušlehejte sníh, zamíchejte ho do vývaru a přiveďte k varu. Bílky na sebe nachytají nečistoty, které pak snadno scedíte.

Nudle i knedlíčky vařte bokem

Aby zůstal vývar čistý, tak nudle, knedlíčky nebo noky vařte zvlášť. Tuk, který ztuhne na povrchu, můžete snadno odebrat, ale malá část tuku v polévce je žádoucí pro plnější chuť.

Vývar patří mezi stálice v našich domácnostech, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Vývar patří mezi stálice v našich domácnostech, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

A co vy, máte nějaké triky pro lepší vývar? A který je váš nejoblíbenější?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek do filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.