Zakalený vývar s minimem chuti se stane minulostí: Maso do studené vody, pozor na mrkev a sníh z bílků jako první pomoc

Hlavně chladné zimní období si říká o pořádnou a poctivou polévku. Máte raději hovězí nebo kuřecí? A s nudlemi, játrovými knedlíčky nebo vám stačí jen s pořádnou dávkou masa a zeleniny? Ať už preferujete jakýkoliv, jedno je jisté – pořádný poctivý vývar potěší nejednoho strávníka. Jak ale docílit toho, aby měl vývar silnou a plnou chuť a nebyl zakalený?

REKLAMA

Dokonale čistý vývar

Příprava perfektního vývaru je umění, které vyžaduje dodržování několika základních pravidel. Ať už jde o hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar, základní kroky přípravy zůstávají stejné. Při správné technice se nejen vyhnete zakalení, ale dosáhnete také zlatavé barvy a intenzivní chuti, kterou oceníte vy i vaše rodina.

Maso a kosti

Základem dobrého vývaru je výběr kvalitních surovin. Maso a kosti je třeba důkladně umýt studenou vodou, abyste se zbavili povrchových nečistot. Pokud chcete dosáhnout intenzivnější chuti a čistého vývaru, doporučuje se kosti předem předpéct v troubě. Stačí je lehce potřít olejem a péct zhruba 10–20 minut při 200 °C. Tento krok vám pomůže odstranit přebytečné bílkoviny, které by mohly vývar zakalit. Poznáte to poté i na samotné chuti.

Vždy do studené vody

Pokud se chystáte vařit vývar, kupujte maso vždy čerstvé a před samotným vařením ho nechte venku dojít do pokojové teploty. Vždy maso nebo kosti vkládáme do studené vody.

Zelenina musí být

Zelenina je nenahraditelnou součástí vývaru. Mrkev, petržel, celer, česnek a cibule spolu tvoří základ, který dodá polévce plnou chuť. Důležitý je ale i poměr jednotlivé zeleniny – příliš mrkve by mohlo způsobit sladkou chuť. Cibuli můžete nechat ve slupce – polévce dodá zlatavou až lehce hnědou barvu.

Pokud byste chtěli chuť zeleniny ještě zesílit, nakrájejte ji nadrobno a krátce ji osmahněte na másle předtím, než ji přidáte do hrnce. Pokud máte rádi v polévce čerstvou zeleninu, přidejte ji do hotového vývaru na konci a povařte jen krátce – tzv. na skus.

Koření a dochucovadla

Bez koření by vývar nebyl kompletní. Nové koření, bobkový list a pepř tvoří základní trojici. Koření můžete předem krátce opražit na suché pánvi, aby se ještě více uvolnilo jeho aroma.

S bylinkami, jako je libeček nebo tymián, zacházejte opatrně, aby nepřebily samotnou chuť masa. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na sůl. Vývar solte vždy až na konci vaření. Navíc vám neosolený vývar vydrží v lednici déle.

Proces táhnutí

Největší tajemství kvalitního vývaru je jeho pomalé táhnutí. Nikdy vývar nevařte příliš prudce, aby se nezačal kalit. Vývar má po celou dobu vaření pouze lehce probublávat. Hovězí vývar se táhne zhruba 5 hodin, kuřecí potřebuje 1 a půl hodiny a zeleninový je hotový za 40 minut. Při vaření pravidelně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.

Cezení a záchrana zakaleného vývaru

Po dovaření je nutné vývar důkladně scedit. Použijte jemné síto nebo dokonce plátno, abyste odstranili všechny nečistoty. Pokud je vývar zakalený, můžete ho ještě zachránit, a to pomocí vaječných bílků. Z dvou bílků ušlehejte sníh, zamíchejte ho do vývaru a přiveďte k varu. Bílky na sebe nachytají nečistoty, které pak snadno scedíte.

Nudle i knedlíčky vařte bokem

Aby zůstal vývar čistý, tak nudle, knedlíčky nebo noky vařte zvlášť. Tuk, který ztuhne na povrchu, můžete snadno odebrat, ale malá část tuku v polévce je žádoucí pro plnější chuť.

Vývar patří mezi stálice v našich domácnostech, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Vývar patří mezi stálice v našich domácnostech, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

A co vy, máte nějaké triky pro lepší vývar? A který je váš nejoblíbenější?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.