Podzim je v plné síle a s ním i častější nachlazení. Většina z nás sahá po osvědčeném čaji s medem, ale je pravda, že med v horké vodě ztrácí své účinky? A co další mýty, které kolem medu kolují? Zjistili jsme, jak to doopravdy je.
Med a krystalizace jako přírodní proces, ne chyba
Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že zkrystalizovaný med je nekvalitní. Opak je pravdou. Podle Milana Špačka ze společnosti Medokomerc je krystalizace známkou toho, že med nebyl zbytečně přehříván ani nijak upravován. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětlil pro iDNES.
Naopak tekutý med může být známkou toho, že obsahuje více vody. Pokud se podíl vody přehoupne přes hranici 18 procent, med může začít kvasit. To se dá poznat podle nepříjemného zápachu nebo změny chuti. Podobně jako když začne kvasit jablečný mošt.
Pastovaný med a skladování a jak si med uchovat co nejdéle
Zkrystalizovaný med se dá buď znovu rozpustit šetrným zahřátím do 45 °C, nebo ho můžete napastovat. Proces napastování spočívá v mechanickém rozbití krystalické struktury a pravidelném promíchávání. Výsledkem je jemně krémová konzistence, která se dobře maže na pečivo a navíc má mírně jemnější chuť.
Kdo chce tomuto procesu předejít, může sáhnout rovnou po pastovaném medu. Jde stále o stejný med, jen prošel úpravou konzistence, nikoli kvality.
Med je potřeba správně skladovat. Ideální je temné místo bez přímého slunce a teplota do 25 °C. Dobře zavírejte víčko. Med je hygroskopický, tedy pohlcuje vlhkost i pachy z okolí.
A co ten horký čaj? Med nezničí, jen ho správně používejte
Další častá obava se týká přidávání medu do horkého čaje. Mezi lidmi se traduje, že med při kontaktu s vysokou teplotou ztrácí všechny zdraví prospěšné látky. To však není tak jednoznačné.
„Když med vložíme do horkého čaje, který během pár minut už bude mít teplotu vhodnou ke konzumaci, můžeme mluvit maximálně o jednotkách procent snížení prospěšných látek. Tímto bych se v praxi vůbec nezabýval,“ uvedl Viktor Špaček z Medokomerc.
Běžně připravený čaj má teplotu 80-90 °C. Když do něj vložíte med, teplota rychle klesne, a tak se většina užitečných látek zachová. Jen pozor, med by se neměl vařit ani dlouhodobě vystavovat vysoké teplotě. To už by skutečně došlo ke znehodnocení.
Med z obchodu versus med od včelaře a proč se míchají různé druhy
Další mýtus se týká medů z obchodů, které bývají často směsí různých druhů. Mnoha zákazníkům to vadí, ale důvod je jednoduchý. Evropa je v produkci medu nesoběstačná a přibližně polovina medu se dováží.
Aby se prodloužila trvanlivost nebo oddálila krystalizace, míchají se například světlé květové medy s tmavšími lesními. Lesní med má navíc výraznější a pikantnější chuť, což některým spotřebitelům vyhovuje více než jemné květové varianty.





