Letovský statek, dříve vyhlášená zájezdní hospoda na trase mezi Prahou a Strakonicemi, se ocitl mimo hlavní tah. Stavba dálnice připravila podnik o většinu hostů. Zdeněk Pohlreich s Ano, šéfe! tu tentokrát našel kuchyni, která vaří všechno, ale chuť žádná.
Z obědů pro dělníky zbyla tichá jídelna
Provozovatelka restaurace Jana Lukšanová se v pořadu Ano, šéfe! přiznala, že přihlášku poslal její partner. „Do pořadu nás přihlásil Ludvík, můj partner. Nejdřív jsem si myslela, že se zbláznil, ale asi ne,“ řekla s úsměvem.
Ludvík Friebel vysvětlil, proč podnik ztrácí dech. „Od covidu se v gastronomii situace velmi změnila, zhoršila. Vedla kolem nás silnice, teď se tu staví dálnice. Takže v poledne sem chodí dělníci na oběd, večer nezastaví nikdo,“ popsal.
Pohlreich už po prvních minutách poznal, že problém není jen v umístění. „Na menu je minimálně padesát věcí, z toho osm různých řízků. To je hodně,“ komentoval šéf. Na první pohled ho zaujala i výzdoba. „Tady mají všechno, ale statkářsky to nevypadá vůbec. Jen ta židle pamatuje, když se tu jezdilo s formanskými povozy,“ utrousil ironicky.
Jihočeský statek, ale s tortillou?
Zdeněk Pohlreich si objednal několik jídel a v kuchyni měli radost. „Jsou to oblíbené věci,“ zaznělo od personálu. Jenže nadšení šéf nesdílel. „Je to všechno hrozně upražené. A všechno chutná stejně… Proč by měl někdo motat cop z vepřové panenky?“ divil se. Když narazil na maso s ananasem, neodpustil si jízlivou poznámku. „Abychom byli opravdu Jihočeši, mělo by se to jmenovat Hawaii,“ smál se, ale moc mu nechutnalo.
V kuchyni pak zhodnotil: „Všechno má podobnou chuť, chtělo by to pestřejší. Všimli jste si vůbec, že je venku napsáno, že je to jihočeská restaurace? Tak proč tortilla? To přece není místní specialita!“
Tvrdá slova pro majitele
Po rozhovoru s provozovateli nešetřil Pohlreich přímými výroky. „Ludvíku, to je ostuda nechat se živit od ženy,“ řekl otevřeně. A přidal další ránu: „S tou hospodou jste tak zestárli, že nevnímáte, co se děje kolem vás. Cenová politika je hrozná, ale jestli tu chcete mít perspektivu, musíte se zamyslet nad tím, jestli hosté odsud odcházejí s chutí se vrátit.“
Kuchyni vytkl i nepořádek. „Okolo sebe musíš mít pořádek. Mr*ník ti hlavu zacpe a jsi v p**eli,“ nebral si servítky. Přesto dodal, že základem úspěchu je jednoduchost a poctivost.
Šance na nový začátek
Šéf týmu nakonec doporučil, aby se majitelé vrátili ke kořenům. „Jídla musí být jednoduchá jak žebřík, na to nezapomeňte,“ radil.
Kromě úpravy menu se bude malovat i uklízet. Pohlreich vzal tým na inspirativní výlet do jiné jihočeské restaurace, která podle jeho slov „fakt funguje“. Jana a Ludvík zůstali chvíli bez slov, ale nakonec se rozhodli zabojovat.
Jak zvládnou zátěžový test a jestli se Letovský statek dokáže vrátit na mapu oblíbených podniků, uvidí diváci v posledním díle nové série Ano, šéfe! 30. října ve 21:35 na Primě a už nyní na prima+.

Show Jana Krause: Utajená veselka slovenského zpěváka, seznamovací historky a hvězda z platformy pro dospělé
Zdroj: Prima, Ano, šéfe!




