Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Cibule je v kuchyni základní součástí celé řady pokrmů. Kdo z nás by si uměl představit připravit základ pod maso či omáčky a další dobroty bez této běžné, leč často podceňované suroviny? Přitom se při vaření mnoho z nás dopouští chyby, která je zbytečná a stojí výsledný pokrm chuť. Děláte tuhle chybu i vy?

REKLAMA

Cibule do studeného oleje nepatří

A teď ruku na srdce – kolikrát jste vhodili nakrájenou cibuli do studeného oleje či jiného tuku a nechali jste ji, aby se postupně rozehřála? Možná jste i vy právě teď zvedli ruku. A právě to je ta chyba, kterou děláme a která nás stojí dokonalou chuť připravovaného jídla.

Cibule do studeného tuku nepatří. Proč? Když ji vhodíte do nedostatečně rozpáleného oleje, jednoduše pustí vodu a už ji zkrátka neosmažíte tak, jak byste si přáli. Přitom stačí počkat a tomuto přešlapu se jednoduše vyhnout.

Další chyby při smažení cibule

Studený olej či tuk není bohužel jedinou chybou, které se během kulinářského umění u nás doma v kuchyni dopouštíme. Už se vám třeba někdy stalo, že cibule byla nerovnoměrně opečená? Pokud ano, pak jste ji asi nenakrájeli na stejně velké kousky – kostičky, proužky, nudličky.

Pokud vám při smažení cibule hází několik odstínů hnědé, pak je chyba v tom, že ji nedostatečně mícháte, a hlavně na okrajích pánve pak vznikají ty tmavší a více opečené kousky. Ty už mnohdy hrají černou barvou a nemají kdovíjak valnou chuť.

A co děláte špatně, když vám cibule hnědne až moc rychle? Pak je na vině vysoká teplota. Tehdy je třeba cibuli odstavit, stáhnout teplotu a potom cibulku dosmažit.

Co s příliš tmavou cibulí?

Tady je verdikt jasný – do koše. Nekompromisně. Pokud si od plotny odběhnete a na cibulku zapomenete, odmění se vám tím, že zčerná. A tehdy je na místě spálenou surovinu vyhodit. Zkazila by vám totiž připravované jídlo, což určitě nechcete riskovat.

Jak poznat dostatečně rozpálený olej?

Můžete si dát práci s nakrájením dokonale stejných kousků, ale jakmile cibuli vhodíte do nerozpáleného oleje, stane se to, co už jsme psali výše – pustí vodu a nebude křupavá. Ani její chuť už nebude kdovíjaká.

Základem tedy je dobře rozpálit olej. Dopřejte mu čas, ale zase ne moc. Zkuste s pánví lehce zakroužit. Pokud se olej pohybuje rychle, skoro jako voda, je teplota dostačující. Nejjistějším způsobem, jak zjistit, že je olej nahřátý, je vhodit do něj kousek suroviny – pokud se objeví malé bublinky, je vše připraveno.

Zdroje: Kulturio, Trafinoil.cz, Top Recepty

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.