Jan Bendig míří do Prostřeno! a již dnes večer se ujme ve speciálním vánočním týdnu role hostitele. A pokud byste si chtěli vyzkoušet dezert, který bude zpěvák dnes servírovat svým hostům, máme pro vás recept. Čokoládová bublanina s ovocem vás jistě nadchne.
Ve středu se bude snažit hosty svým menu oslnit jednatřicetiletý zpěvák Jan Bendig. Ten se na vánoční Prostřeno! připravil se vším všudy. Během vaření bude i zpívat koledy. A přizná se, že se na hosty těší, i když je bez nich klid. Jak dojme svou výzdobou hosty? A jak přijmou domácí pohodlí? Dojde na debatu nad veganským stylem stravování. Proč se pondělní hostitelka Mirka s hosty popichuje a proč mají všichni pocit, že chybí pořádné drama u stolu? Kolik bodů si nakonec talentovaný zpěvák za svůj večer odnese? To zjistíte již dnes v podvečer na Primě.
Bublanina z menu Jana Bendiga
Někdy prostě není čas na složité dorty s pěti druhy krému. Někdy chcete jen něco rychlého, co provoní celý byt, a po čem se na stole jen zapráší. Tahle bublanina není žádná dusivá buchta, ale šťavnatá záležitost plná ovoce a rozteklé čokolády. A protože myslíme na všechny, máme v rukávu i speciální variantu „pro Mirku“, která si vystačí s mandlovým mlékem.
Pokud čekáte návštěvu nebo máte jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě, tenhle recept vás zachrání. Je to hrnková klasika, takže váhu klidně nechte schovanou ve skříni.
Co budete potřebovat?
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1/2 hrnku kvalitního hořkého kakaa
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
To nejlepší dovnitř (náplň):
- 1 hrnek borůvek
- 1 hrnek jahod
- tabulka mléčné čokolády
Varianta „Bublanina pro Mirku“ (bez vajec a kravského mléka)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek mandlového mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 hrnek borůvek
- 1 hrnek jahod
Jak vykouzlit tu nejlepší bublaninu
Zapomeňte na složité postupy, kde musíte šlehat sníh zvlášť a žloutky zvlášť. Tady jde o rychlost a pohodu. Vezměte si velkou mísu, do které nasypete všechny ingredience na těsto. Pěkně mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, vajíčka, olej i mléko. Všechno to důkladně promíchejte, dokud nemáte krásně hladké těsto bez hrudek. Žádná věda v tom není, prostě to musí splynout v jednu lahodnou hmotu. Tu pak vylejte na pekáč, který jste si předem poctivě vymazali, aby se vám ta dobrota nepřichytila.

Teď přichází ta kreativní část, která baví i děti. Na těsto v pekáči bohatě nasypte připravené borůvky a jahody. Nebojte se toho, ovoce dodá vláčnost. A aby to bylo opravdu neodolatelné, vezměte tabulku mléčné čokolády, nalámejte ji na malé kousíčky a ty ledabyle poházejte po celém povrchu mezi ovoce. Ty kousky se při pečení krásně rozpustí a vytvoří sladká jezírka. Pekáč šoupněte do trouby vyhřáté na 180 °C a nechte péct zhruba 45 minut. Že je hotovo, poznáte podle vůně, která se začne linout z kuchyně.
A co verze pro Mirku? Postup je v podstatě stejně jednoduchý, jen vynecháte čokoládu, kakao a živočišné produkty. V míse smícháte mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej a mandlové mléko. Těsto opět důkladně promícháte a vlijete na vymazaný pekáč. Pokladete ho štědrou dávkou borůvek a jahod, které tomu dodají tu správnou šťávu. Pečte stejně jako tmavou variantu, tedy na 180 °C přibližně tři čtvrtě hodiny.
Finální tečka
Jakmile buchtu vytáhnete z trouby a necháte ji chvilku vychladnout (pokud to vydržíte), poprašte ji moučkovým cukrem jako sněhem. A pokud si chcete dopřát opravdový luxus, naservírujte ji ještě teplou se dvěma kopečky zmrzliny. Ta kombinace horkého těsta, ovoce a studené zmrzliny je prostě nepřekonatelná!





