V Ostrově nad Ohří funguje restaurace FlammBeef, kde podle majitelů připravují poctivé burgery i alsaské speciality. Podniku se ale nedaří, a tak povolali šéfa Zdeňka Pohlreicha. Ten přiznal hned na začátku: „Tady lidi spočítáš na prstech jedné ruky.“ Jaké bude další Ano, šéfe?
Majitelé sází na pomoc šéfa
Podnik provozuje Miroslav Malina se svými společníky. Podle jeho slov otevřeli bistro zhruba před rokem, ale hostů se nedočkali. „Asi před rokem jsme s kolegou otevřeli bistro, kde chystají flammkuchen, burgery, ale nechodí nám sem lidi. Zdeňka vidím jako zachránce z Hvězdných válek, tak snad poradí,“ přiznal Malina.
Šéf si však nebere servítky hned od začátku. Během kuřácké pauzy padne z jeho úst ironická poznámka: „Tomuhle se teď v Čechách říká práce?“ Nabídku jídel v bistru mají psanou na tabuli a Zdeňka překvapí jejich počet. Všímat si začne i lidí sedících venku. „Já se jen zeptám – ti lidé, co sedí venku, ti sem patří? Jo aha, vy jste společníci. A zrovna vy působíte zodpovědně.“
Tvrdá kritika jídla i přístupu. „Tohle nemá s kuchyní nic společného“
Jakmile dorazí první jídla, šéf hodnotí nekompromisně. „Hranolky jsou studené, cibulové kruhy nejsou domácí, alsaská specialita se správně dělá úplně jinak. Tohle s tím původním jídlem nemá nic společného. Základ asi bude kupovaný. Steak jsem dostal, aniž by se mě někdo zeptal, jak ho chci. A proč mám k hamburgeru kukuřici v konzervě? Houska burgeru je upražená, burger s krevetami – to jsem asi odvážná školačka.“
Do kuchyně pak míří další ostrá slova. Zdeněk jídlo vrací a rozebírá vše krok po kroku: „Pojďme si to vzít popořadě. Burgry jsou hrozné, houska suchá, potřebovala by lepší péči. A jestli ji máte z pekařství, neříkejte mi jeho název. Odehrává se tu něco, čemu se říká líné vaření. Malinko na to přisíráte. Pokud tedy na to úplně neserete.“
Vzduch se čistí. Přijde šance na nový začátek?
Šéf si před restauraci zve provozovatele i kuchaře. Atmosféra houstne. „Za sebe vám můžu slíbit, že aby to mohlo být lepší, bude to nejdřív pořádnej Saigon. Není to nic osobního, ale musíme to udělat,“ říká otevřeně.
Při zátěžovém testu tým věří, že vše zvládne. Pro jistotu si ale přizvou bývalou manželku jednoho ze společníků, aby pomohla. „Zařídili jsme vám, že budete mít plnou hospodu i zahrádku, tak šup do práce,“ zní jasný pokyn.
Po testu přichází zpětná vazba. „Jednoznačně nejste, v této sestavě, schopni vydávat a dělat víc jídel. Menu je komplikovaný. Jsi hrdina, že jsi neutekl, ale asi jsem si poopravil mínění. Nejste líní, jste pohodlní. Ke škodě podniku. Navíc tu máte možnost rozšíření. Udělejte ten byznys tak, ať je to větší zábava,“ hodnotí šéf.
Zda si tým vezme jeho rady k srdci a jestli bude hostům nově chutnat, ukáže až další provozní den. Přežije FlammBeef a dostane druhou šanci?
Premiérový díl Ano, šéfe! můžete sledovat 9. října na Primě.

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou
Zdroj: FTV Prima, Ano, šéfe!, Ukázky z epizody