Na první pohled obyčejná pomazánka, která dokáže proměnit obyčejný krajíc chleba v gurmánský zážitek. To je domácí paštika. Ať už ji roztíráte na čerstvý chléb nebo servírujete v elegantních plátcích, domácí paštika je vždy trefou do černého. Jak si je připravit svépomocí?
Mazací vs. krájecí paštika: Jaký je v tom rozdíl?
Domácí paštika na čerstvém krajíci chleba? Mňam! Nebo nakrájené plátky domácí paštiky, které s chutí přikusujete k pečivu? To je dilema!
Paštiky k namazání mají jemnou, krémovou konzistenci. Snadno se roztírají na pečivo. Obvykle se připravují z jater a dalších ingrediencí, které se mixují do hladké hmoty. Po dokončení se přelévají vrstvou tuku, jako je máslo nebo sádlo. To nejen zlepšuje chuť, ale také prodlužuje trvanlivost.
Paštiky k pokrájení mají pevnější strukturu, která umožňuje jejich krájení na plátky. Často se pečou v troubě ve vodní lázni a po vychladnutí drží tvar, což je ideální pro servírování na prkénku s dalšími delikatesami.
Kuřecí paštika na namazání
Paštika z kuřecích jater je taková klasika. Na přípravu si může troufnout i naprostý začátečník, který se v kuchyni teprve rozkoukává.
Na přípravu potřebujete:

Tři roky od smrti Ivany Trump. Podle soudního lékaře šlo o nehodu
- 500 g kuřecích jater
- 3 menší šalotky
- 3 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 30 g másla + 50 g másla na dokončení
- 60 ml šlehačky 31%
- 100 ml brandy
- 2 lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř dle chuti
- 20 snítek čerstvého tymiánu + 10 snítek tymiánu na ozdobu
Postup přípravy:
- Očistěte cibuli i česnek a nakrájejte je najemno.
- Odblaňte játra a nakrájejte je na menší kousky.
- Rozehřejte olivový olej v hrnci nebo na pánvi.
- Orestujte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte tymián a nechte rozvonět cca 2 minuty.
- Přidejte játra a nechte zatáhnout na mírném plameni. Nemíchejte příliš často.
- Dávejte pozor, aby se játra, cibule a česnek nepřichytily. V této fázi nesolte, jinak játra ztvrdnou.
- Přilijte brandy a nechte chvíli povařit, dokud se tekutina neodvaří.
- Přidejte šlehačku a stáhněte z plamene.
- Osolte, opepřete a přidejte máslo. Další koření není nutné.
- Nechte chvíli zchladnout, pak ještě vlažné přemístěte do mixéru a umixujte dohladka.
- Pokud jste použili tymián s tvrdými větvičkami, oberte jen lístky. Mladý tymián můžete rozmixovat celý.
- Přidejte pár lístků čerstvého tymiánu do hotové paštiky.
- Rozdělte paštiku do mističek, zalijte povrch rozpuštěným máslem a ozdobte čerstvým tymiánem.
- Nechte odpočinout v lednici do druhého dne.

Paštika na pokrájení
Chcete si připravit chutnou paštiku, kterou můžete po ztuhnutí krájen na plátky a podávat třeba hostům jako skvělé pohoštění?
Na přípravu potřebujete:
- 800g-900g kuřecích jater
- 250g-300g vepřového sádla
- 100g másla
- 2-3 menší cibule
- 150-200 ml suchého sektu
- sůl, pepř, snítka tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 1 litr mléka
- Želatina
Postup přípravy:
- Očistěte játra – odstraňte všechny nečistoty a namočte je na několik hodin do mléka. Poté je vyjměte, několikrát propláchněte vodou a osušte v čisté utěrce. Tento krok zabrání hořké chuti paštiky.
- Rozpusťte sádlo v hrnci a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.
- Přidejte osušená játra a kousek másla. Po chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný tymián. Na mírném plameni restujte 10–15 minut.
- Přilijte sekt a za občasného míchání nechte tekutinu zcela odpařit. Tento proces trvá dalších 10–15 minut. (Sekt nenahrazujte bílým vínem, ale lze použít decku portského a panák brandy.)
- Přidejte jemně utřený česnek (opatrně s množstvím!), případně dosolte a dopepřete.
- Rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete paštiku s hrubší strukturou, část jater před mixováním vyndejte, nasekejte a pak je vraťte do směsi.
- Vmíchejte do směsi želatinu rozpuštěnou v malém množství teplé vody.
- Nalijte paštiku do formiček vystlaných potravinářskou fólií. Několikrát sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a nechte mírně zatuhnout. Pokud chcete pevnější konzistenci, zatížíte povrch a nechte několik hodin důkladně ztuhnout.

Kančí paštika na namazání
Ještě jeden recept na výbornou kančí paštiku s brusinkami.
Na přípravu potřebujete:
- 70 g brusinek
- 800 g zvěřiny
- 50 ml portského vína
- 30 ml koňaku
- 50 ml madeira
- 1 lžíce cukru
- 15 g soli
- 15 ks jalovce
- 5 ks nového koření
- Kůra z jednoho citronu
- 1 snítku tymiánu
- pepř mletý
- špek
Postup přípravy:
- Přelijte brusinky vodou a nechte nasáknout.
- Promíchejte maso s alkoholem, cukrem a solí.
- Rozdrťte kuličky koření, ostrouhejte citronovou kůru, otrhejte lístky tymiánu a přidejte vše k masu.
- Nakrájejte špek na kostičky a vmíchejte ho do masové směsi.
- Dejte směs na půl hodiny do chladu.
- Umelte maso na masovém strojku s malými otvory.
- Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte zvláčnělé brusinky.
- Vypláchněte zavařovací sklenice vroucí vodou.
- Naplňte sklenice masovou fáší, dobře upěchujte a uhlaďte povrch.
- Položte navrch případně kuličky koření a snítku tymiánu.
- Uzavřete sklenice a sterilujte asi 90 minut ve vodní lázni při 100 °C.


Anne Frank se dva roky úspěšně skrývala. Její zápisník se stal nejsilnějším svědectvím války, deník končí 1. srpna
Zdroje: Recepty, Olivum, Apetit Online