Domácí paštika jak od babičky třikrát jinak: K mazání, krájení i na zavaření do sklenic

Na první pohled obyčejná pomazánka, která dokáže proměnit obyčejný krajíc chleba v gurmánský zážitek. To je domácí paštika. Ať už ji roztíráte na čerstvý chléb nebo servírujete v elegantních plátcích, domácí paštika je vždy trefou do černého. Jak si je připravit svépomocí?

REKLAMA

Mazací vs. krájecí paštika: Jaký je v tom rozdíl?

Domácí paštika na čerstvém krajíci chleba? Mňam! Nebo nakrájené plátky domácí paštiky, které s chutí přikusujete k pečivu? To je dilema!

Paštiky k namazání mají jemnou, krémovou konzistenci. Snadno se roztírají na pečivo. Obvykle se připravují z jater a dalších ingrediencí, které se mixují do hladké hmoty. Po dokončení se přelévají vrstvou tuku, jako je máslo nebo sádlo. To nejen zlepšuje chuť, ale také prodlužuje trvanlivost.​

Paštiky k pokrájení mají pevnější strukturu, která umožňuje jejich krájení na plátky. Často se pečou v troubě ve vodní lázni a po vychladnutí drží tvar, což je ideální pro servírování na prkénku s dalšími delikatesami.

Kuřecí paštika na namazání

Paštika z kuřecích jater je taková klasika. Na přípravu si může troufnout i naprostý začátečník, který se v kuchyni teprve rozkoukává.

Na přípravu potřebujete:

  • 500 g kuřecích jater
  • 3 menší šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 g másla + 50 g másla na dokončení
  • 60 ml šlehačky 31%
  • 100 ml brandy
  • 2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 20 snítek čerstvého tymiánu + 10 snítek tymiánu na ozdobu

Postup přípravy:

  • Očistěte cibuli i česnek a nakrájejte je najemno.
  • Odblaňte játra a nakrájejte je na menší kousky.
  • Rozehřejte olivový olej v hrnci nebo na pánvi.
  • Orestujte cibuli a česnek dozlatova.
  • Přidejte tymián a nechte rozvonět cca 2 minuty.
  • Přidejte játra a nechte zatáhnout na mírném plameni. Nemíchejte příliš často.
  • Dávejte pozor, aby se játra, cibule a česnek nepřichytily. V této fázi nesolte, jinak játra ztvrdnou.
  • Přilijte brandy a nechte chvíli povařit, dokud se tekutina neodvaří.
  • Přidejte šlehačku a stáhněte z plamene.
  • Osolte, opepřete a přidejte máslo. Další koření není nutné.
  • Nechte chvíli zchladnout, pak ještě vlažné přemístěte do mixéru a umixujte dohladka.
  • Pokud jste použili tymián s tvrdými větvičkami, oberte jen lístky. Mladý tymián můžete rozmixovat celý.
  • Přidejte pár lístků čerstvého tymiánu do hotové paštiky.
  • Rozdělte paštiku do mističek, zalijte povrch rozpuštěným máslem a ozdobte čerstvým tymiánem.
  • Nechte odpočinout v lednici do druhého dne.

Paštika na pokrájení

Chcete si připravit chutnou paštiku, kterou můžete po ztuhnutí krájen na plátky a podávat třeba hostům jako skvělé pohoštění?

Na přípravu potřebujete:

  • 800g-900g kuřecích jater
  • 250g-300g vepřového sádla
  • 100g másla
  • 2-3 menší cibule
  • 150-200 ml suchého sektu
  • sůl, pepř, snítka tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr mléka
  • Želatina

Postup přípravy:

  • Očistěte játra – odstraňte všechny nečistoty a namočte je na několik hodin do mléka. Poté je vyjměte, několikrát propláchněte vodou a osušte v čisté utěrce. Tento krok zabrání hořké chuti paštiky.
  • Rozpusťte sádlo v hrnci a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.
  • Přidejte osušená játra a kousek másla. Po chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný tymián. Na mírném plameni restujte 10–15 minut.
  • Přilijte sekt a za občasného míchání nechte tekutinu zcela odpařit. Tento proces trvá dalších 10–15 minut. (Sekt nenahrazujte bílým vínem, ale lze použít decku portského a panák brandy.)
  • Přidejte jemně utřený česnek (opatrně s množstvím!), případně dosolte a dopepřete.
  • Rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete paštiku s hrubší strukturou, část jater před mixováním vyndejte, nasekejte a pak je vraťte do směsi.
  • Vmíchejte do směsi želatinu rozpuštěnou v malém množství teplé vody.
  • Nalijte paštiku do formiček vystlaných potravinářskou fólií. Několikrát sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a nechte mírně zatuhnout. Pokud chcete pevnější konzistenci, zatížíte povrch a nechte několik hodin důkladně ztuhnout.

Kančí paštika na namazání

Ještě jeden recept na výbornou kančí paštiku s brusinkami.

Na přípravu potřebujete:

  • 70 g brusinek
  • 800 g zvěřiny
  • 50 ml portského vína
  • 30 ml koňaku
  • 50 ml madeira
  • 1 lžíce cukru
  • 15 g soli
  • 15 ks jalovce
  • 5 ks nového koření
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 snítku tymiánu
  • pepř mletý
  • špek

Postup přípravy:

  • Přelijte brusinky vodou a nechte nasáknout.
  • Promíchejte maso s alkoholem, cukrem a solí.
  • Rozdrťte kuličky koření, ostrouhejte citronovou kůru, otrhejte lístky tymiánu a přidejte vše k masu.
  • Nakrájejte špek na kostičky a vmíchejte ho do masové směsi.
  • Dejte směs na půl hodiny do chladu.
  • Umelte maso na masovém strojku s malými otvory.
  • Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte zvláčnělé brusinky.
  • Vypláchněte zavařovací sklenice vroucí vodou.
  • Naplňte sklenice masovou fáší, dobře upěchujte a uhlaďte povrch.
  • Položte navrch případně kuličky koření a snítku tymiánu.
  • Uzavřete sklenice a sterilujte asi 90 minut ve vodní lázni při 100 °C.

Zdroje: Recepty, Olivum, Apetit Online

Další články
Související

Niki Lauda přežil přesně před 49 lety ohnivé peklo na Nürburgringu a o 42 dní později už zase seděl za volantem

Niki Lauda před lety přežil vážnou nehodu při závodu Formule 1. I přes popáleniny a dlouhou léčbu se o rok později stal vítězem Grand Prix.

Jan Budař slaví 48: Nikdy nebyl mamánkem, pravdu o svém bratrovi odmítal tajit a jediný přiznaný vztah byl s cukrářkou

Jan Budař je herec, který oplývá mnoha talenty. Když nemá nabídky na práci, věnuje se vlastním projektům. Je kreativní, rád fotí a o svém soukromí moc nemluví.

Alexis z Dynastie oslavila 92 let a po boku mladšího muže jen září. Joan Collins prozradila, jak pečuje o svůj vzhled

Joan Collins vypadá i mnoho let po premiéře slavné Dynastie naprosto skvěle. Nedávno oslavila dvaadevadesáté narozeniny, po boku mladšího muže jen kvete.

Dětské hvězdy z pohádky Démantový déšť: Pavel Mang zamířil do politiky a Klára Jandová se po pauze vrátila k herectví

Pavel Mang i Klára Jandová patřili mezi oblíbené dětské herce. V dospělosti se v branži pohybuje pouze jeden z nich, druhý zabrousil do politiky.

Dcera Marty Kubišové dlouho nevěděla, že je její maminka slavnou zpěvačkou. Tajemství prozradila babička

Slavná zpěvačka má jedinou dceru Kateřinu. Před ní roky tajila, že je známou zpěvačkou, kterou zná celá republika. Dcera Marty Kubišové matku nedávno potrápila.

Slavní, kteří tragicky přišli o rodiče: Tomáš Klus, Jan Solfronk, Julia Roberts i Naomi Watts se s tím vyrovnávají dodnes

I slavné osobnosti se už v útlém věku musely vyrovnávat se ztrátou milovaného rodiče. Jan Solfronk přišel o maminku, Naomi Wats ztratila tátu.