Hlíva ústřičná: Vypěstujte si ji snadno i doma

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba, která roste v přírodě od konce léta až do zimy. Pokud je zima mírná, pak ji na stromech objevíte už na jaře. Najdete ji na živých i mrtvých kmenech listnáčů, hlavně břízách, vrbách, bucích, topolech či jeřabinách. Protože jde o oblíbenou přísadu do jídel (jako třeba žampiony), pěstuje se i průmyslově. Dá se tudíž vypěstovat i doma.

REKLAMA

Elixír mládí?

Kdyby Scota z historické komedie Císařův pekař věděl o hlívě, možná by se nenamáhal s výrobou elixíru mládí. Právě hlívě ústřičné se totiž přezdívá „královna hub“, „zázračná houba“ nebo „elixír mládí“. Důvodem je mnoho velmi výživných látek, které obsahuje a které z ní udělali oblíbenou přílohu k jídlům všeho druhu.

I na malém prostoru

Dvě houby, které lze bez potíží pěstovat i na malém prostoru (tedy v bytě), jsou žampiony a právě hlíva. Jde o nenáročnou plodinu, která nevyžaduje žádné zvláštní podmínky. První pokusy s domácím pěstováním pochází už z počátku minulého století. Hlavní podíl na tom měl německý botanik a mykolog Richard Falck.

Na jeho práci navázali v 60. letech 20. století v Asii, o dvě dekády později to přišlo i k nám, do tehdejšího Československa. Dnes jsou největšími producenty hlívy Čína, Thajsko, Filipíny, Nigérie, USA či Pákistán. V Evropě pak vede Francie, Itálie, Maďarsko a Polsko.

Základní podmínky

Jsou naštěstí jen dvě, ale bez nich vám hlíva nikdy nevyroste. Zaprvé potřebuje denní světlo, protože na rozdíl od žampionu nebude prospívat v naprosté tmě. Proto se žampiony dají pěstovat třeba ve sklepě. Není nutné místo u okna se stálým svitem, ale nějaký denní přiděl hlíva prostě potřebuje. Pak už jde jen o správnou teplotu, která se odvíjí od konkrétní fáze růstu.

Vícero metod

V tomto ohledu máte na výběr z tradičních i moderních postupů. Můžete tak najít to, co bude vyhovovat vašim podmínkám. Konkrétně jde o tři přístupy:

  • Hlívové zahrádky
  • Pytle
  • Pěstování na dřevě, konkrétně pařezu nebo špalku

V pytlích

Poměrně častá metoda, kdy je substrátem sláma nebo piliny, pak odpad z řepky, rákos nebo zbytky kartonu. Pozor, aby nic z toho nebylo plesnivé. Zvolené materiály napěchujte do průhledného plastového pytle. Pak ho zavažte, dejte do vyšší nádoby a do té nalijte vroucí vodu. Den nato pytel vyndejte, ustřihněte spodek a vodu nechte vytéct. Tento krok ničí zárodky, které by mohly substrát poškodit.

Teď už je čas na sadbu, kterou koupíte v zahrádkářství či hobby marketu. Materiál rozdrobte a nasypte na povrch substrátu i vně stěny pytle. Ten pak zavažte, ale ne úplně, spíš utáhněte. Do otvoru o průměru 5-8 cm dejte kousek vaty. Vytvořili jste tak filtr, kterým půjde dovnitř čistý vzduch. Všechno uložte na teplé místo s teplotou do 30 stupňů Celsia.

Podhoubí

Jestli jste všechno provedli správně, do 14 dnů spatříte první podhoubí. Objeví se bílá vrstva podobná šlehačce, tehdy po obvodu pytle udělejte asi 20 řezů o délce cca 5 cm. Teď pytel přeneste na chladnější místo o rozmezí 8-18 stupňů Celsia, hodí se tedy balkon, veranda či stodola.

V dalších dnech už si všimnete plodnic. Sklízíte tak, že ulamujete celé trsy, můžete očekávat i 4 sklizně, použitý substrát lze použít opakovaně.

Na dřevě

Hlívě se krásně daří na vrbě, buku nebo ořešáku, čím měkčí, tím lepší. Vyhněte se rozhodně jehličnanům. Vyberte si kus dlouhý asi 50 cm, který není starý, suchý ani shnilý. Ideální je sadit ještě za zimy, takže vám dřevo do jara krásně proroste.

Proces je tu mnohem delší, protože první pořádná úroda se vám objeví až za rok. Pak ale dřevo plodí několik let po sobě a nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu. Vlastně tím jen simulujete normální výskyt hlívy v přírodě.

Kolíčková sadba

Do špalku dřeva navrtejte otvory 5 mm hluboké a 8 mm v průměru a asi 15 cm od sebe. Do nich přijdou tzv. očkovací kolíčky, které zatlučete a zakapete voskem. Tento špunt sadbu ochrání před vším škodlivým.

Špalek uložte na stinné a vlhké místo, kde bude cca do poloviny zahrabaný do země, což zaručí závlahu. Pokud kus dřeva dáte do neprodyšného pytle, šíření podhoubí bude mnohem rychlejší.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Zdroje: BezHladoveni.cz, Wikipedia, Novinky, ZahradkarskaPoradna

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?