I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Přestože se za každou cenu snažíme žít zdravě a připravovat pokrmy na kvalitním nádobí, jedna drobná chybka v péči o něj nám může způsobit zdravotní potíže. Stačí totiž jedno malé poškrábání na vaší teflonové pánvi a je zaděláno na problém.

REKLAMA

Opatrně na nádobí

Světoví kuchaři si obecně libují v práci s kvalitním nádobím, mezi které patří právě i to teflonové. Jeho povrch je totiž nepřilnavý, není potřeba používat moc tuku, a navíc se skvěle umývá. I v péči o tento typ nádobí však platí, že je potřeba znát pravidla jeho používání, a především údržby a mytí. Stačí totiž trocha nepozornosti a z kvalitního pomocníka v kuchyni se může stát hrozba.

Nebezpečí číhá zejména ve chvíli, kdy na takovém nádobí objevíte vrypy či jiná mechanická poškození. V tom případě totiž může dojít k tomu, že se z pánve začnou uvolňovat takové látky, které mohou ohrozit i vaše zdraví. V krajním případě může navíc dojít k poškození jater, narušení imunitní funkce, ovlivnění plodnosti nebo dokonce vzniku nádoru.

Certifikace pro styk s potravinami

S takovým poškozením se navíc pojí další nepříjemnost a potenciální riziko. Pokrm, který na takto poškrábaném nádobí připravujete, se totiž může dostat do přímého kontaktu s vrstvou, která leží přímo pod teflonem. U té je však důležité, aby disponovala osvědčením pro styk s potravinami, což ale není vždy samozřejmostí. Leckdy se totiž v této vrstvě může nacházet například hliník, který je pro takové použití dokonce toxický.

Nepřehřívat!

U teflonového nádobí je také důležité dávat si pozor na přehnané teplo. Pokud se vám totiž podaří teflon přehřát, což se stane při teplotě nad 260 °C, opět se vystavujete nebezpečí. V tu chvíli totiž dojde k jeho tepelnému rozkladu a začnou se uvolňovat drobné částice, které, když se jich nadýcháte, vám mohou přinést zdravotní komplikace.

Zdravotní potíže a mikroplasty

Ve chvíli, kdybyste tuto činnost pravidelně opakovali nebo nedávali pozor, můžete výpary z poškozeného teflonu vdechovat a zadělat si na potíže s ledvinami, játry, imunitním systémem či hormony. V krajním případě vám může dokonce hrozit i rakovina.

Při poškrábání teflonové pánve může také docházet k uvolňování mikroplastů, které jsou v současné době velmi obávané. Při pouhém jednom škrábanci se jich může uvolnit dokonce až 2,3 milionu. Tyto „věčné“ chemikálie přináší velké nebezpečí právě ve chvíli, kdy dojde k jejich pozření. V těle se totiž mohou vyskytovat dokonce až deset let po jejich požití, jsou navíc prakticky nerozložitelné. Proto je dobré dávat velký pozor na to, abychom si teflonovou pánev svou nepozorností nepoškodili či ji nepřehráli.

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?

Na Slovensko do termálů: Velký Medér, Podhájska, Bešeňová a další. Voda léčí lupénku, astma nebo bolavá záda

Slovensko je doslova zemí termálních lázní. Velký Medér, Podhájska, Bešeňová a další. Je prakticky jedno, jaké zdravotní problémy vás tíží.

Polibek má vlastní svátek: Líbání není jen romantika, ale i malý zázrak pro zdraví. Nejdelší polibek trval přes 34 hodin

Světový den polibku připadá na 6. července. Není sice tak známý jako Valentýn, ale své místo mezi svátky lásky má právem. Kdy a kde vznikl den na počest líbání?

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Komáři nejsou nejhorší. V létě vás víc potrápí miniaturní mušky, které ani neuvidíte. Jak se proti nim bránit

V létě vám nejdou po krku jen komáři. Co vás skutečně štípe, proč to svědí a jak se účinně bránit doma i v přírodě?