Přestože se za každou cenu snažíme žít zdravě a připravovat pokrmy na kvalitním nádobí, jedna drobná chybka v péči o něj nám může způsobit zdravotní potíže. Stačí totiž jedno malé poškrábání na vaší teflonové pánvi a je zaděláno na problém.
Opatrně na nádobí
Světoví kuchaři si obecně libují v práci s kvalitním nádobím, mezi které patří právě i to teflonové. Jeho povrch je totiž nepřilnavý, není potřeba používat moc tuku, a navíc se skvěle umývá. I v péči o tento typ nádobí však platí, že je potřeba znát pravidla jeho používání, a především údržby a mytí. Stačí totiž trocha nepozornosti a z kvalitního pomocníka v kuchyni se může stát hrozba.
Nebezpečí číhá zejména ve chvíli, kdy na takovém nádobí objevíte vrypy či jiná mechanická poškození. V tom případě totiž může dojít k tomu, že se z pánve začnou uvolňovat takové látky, které mohou ohrozit i vaše zdraví. V krajním případě může navíc dojít k poškození jater, narušení imunitní funkce, ovlivnění plodnosti nebo dokonce vzniku nádoru.
Certifikace pro styk s potravinami
S takovým poškozením se navíc pojí další nepříjemnost a potenciální riziko. Pokrm, který na takto poškrábaném nádobí připravujete, se totiž může dostat do přímého kontaktu s vrstvou, která leží přímo pod teflonem. U té je však důležité, aby disponovala osvědčením pro styk s potravinami, což ale není vždy samozřejmostí. Leckdy se totiž v této vrstvě může nacházet například hliník, který je pro takové použití dokonce toxický.
Nepřehřívat!
U teflonového nádobí je také důležité dávat si pozor na přehnané teplo. Pokud se vám totiž podaří teflon přehřát, což se stane při teplotě nad 260 °C, opět se vystavujete nebezpečí. V tu chvíli totiž dojde k jeho tepelnému rozkladu a začnou se uvolňovat drobné částice, které, když se jich nadýcháte, vám mohou přinést zdravotní komplikace.
Zdravotní potíže a mikroplasty
Ve chvíli, kdybyste tuto činnost pravidelně opakovali nebo nedávali pozor, můžete výpary z poškozeného teflonu vdechovat a zadělat si na potíže s ledvinami, játry, imunitním systémem či hormony. V krajním případě vám může dokonce hrozit i rakovina.
Při poškrábání teflonové pánve může také docházet k uvolňování mikroplastů, které jsou v současné době velmi obávané. Při pouhém jednom škrábanci se jich může uvolnit dokonce až 2,3 milionu. Tyto „věčné“ chemikálie přináší velké nebezpečí právě ve chvíli, kdy dojde k jejich pozření. V těle se totiž mohou vyskytovat dokonce až deset let po jejich požití, jsou navíc prakticky nerozložitelné. Proto je dobré dávat velký pozor na to, abychom si teflonovou pánev svou nepozorností nepoškodili či ji nepřehráli.

S kým žije Jaromír Hanzlík: Brejchovou přebral Brodskému, za Misskou prchl do Švýcarska, dnes má krásnou blondýnu

Chorvatsko, Řecko, Itálie či Španělsko: Kde se bát žraloka? Ve Středomoří je spíš rarita, V Egyptě častější
Zdroje: TN Nova, Proženy, City Magazín, iDnes