Jak na to, aby květiny ve váze vydržely dlouhou krásné: Vhodné místo, řez, aspirin i mince

Květiny jsou věc, která od nepaměti okouzlí každou ženu. Když si je dá do vázy, pravděpodobně pak chce, aby tam vydržely krásné co nejdéle. Ne, nikdy to nebude na věky, leda byste si tam dali květiny umělé. V případě těch normálních ale existuje hned několik postupů, jak jejich životnost citelně prodloužit. Jak na to?

REKLAMA

Příprava vázy

Za běžných okolností vám řezané květiny vydrží cca dva týdny. Platí to pro karafiáty, růže a lilie. Gerbery či slunečnice dosahují deseti dnů, chryzantémy mohou zvládnout tři. Životnost květin ale ovlivňuje i vhodnost vázy. Konkrétně je potřeba absolutně čistá nádoba. Než do ní tedy nalijete vodu, důkladně ji vymyjte.

I když se v ní nachází pouze voda, dlouhá přítomnost vytváří na povrchu materiálu vrstvu slizu. Dezinfekcí tak předejdete vzniku bakterií, které k vadnutí květin značně přispívají. Je-li to možné, použijte myčku. Pokud ne, umyjte ji ručně a použijte něco s chlorem. Jestli jste se navíc rozhodli pro kov nebo keramiku, dejte dovnitř ještě skleněnou nádobu.

Volba místa

Právem se říká, že o výsledku bitvy můžete rozhodnout i volbou bitevního pole. U květin zase platí, že místo dělá své. Vyhněte se přímému slunci. I když v něm květiny vypadají většinou fantasticky, dochází k mnohem rychlejšímu odparu vody. Stejně tak jim nesvědčí průvan.

Do jejich blízkosti nedávejte jakékoli čerstvé ovoce. Uvolňuje totiž ethylen, který zrychluje zrání, v tomto případě květů. O kouření v takové místnosti nemůže být ani řeč.

Úprava stonku

Než je dáte do vázy, zbavte stonek přebytečných listů. Následně jeho konec seřízněte v úhlu cca 45 stupňů, čímž zvětšíte příjmovou plochu pro živiny. Určitě nepoužívejte nůžky. I když se budete hodně snažit, stonek bude rozdrcen, čímž vlastně zničíte jeho schopnost přijmou živiny.

Kdykoli budete květinám měnit vodu, je na místě řez opakovat. Květiny s kolénky seřízněte mezi nimi. Veškeré cibuloviny jako narcisy nebo tulipány potřebují rovný řez, jinak začne zakrátko zahnívat. Chryzantémy zase jen normálně zalomte a neřežte.

Má-li květina dřevnatý stonek, jako třeba šeřík, seřízněte ho šikmo z obou stran. Pokud je velmi tvrdý, nebojte se ho jemně naklepnout paličkou na maso.

Pro delší životnost

Při koupi květin v chladných měsících si je nechte zabalit do více vrstev papíru. I tak je ale dejte co nejdříve do tepla, aby nenastydly. Ani po příchodu do domácnosti ale nesmí utrpět teplotní šok. Nechte je teda nejdříve třeba na chodbě nebo v předsíni. Teprve pak je na místě přenést je do pokoje.

Kouzlo vody a výživy

Ve většina případů vyhovuje květinám odstátá voda o pokojové teplotě. Například tulipány ale preferují studenou, klidně do ní můžete přidat několik kostek ledu. Růže jsou naopak teplomilnější. A pozor – květiny není třeba „topit“. Jediná část schopná přijímat vodu, je řez. Do vázy tak stačí nalít minimum vody. Zaprvé se vám bude snadněji měnit, zadruhé nebude tvořit vodní sliz, který je základem pro hnilobu. Správný florista vám ke květinám dá sáček s výživou. Nejen, že podporuje rostlinu, ale jde také o prevenci vzniku bakterií.

Triky

Vadnutí květin můžete zpomalit i pomocí triků – a to s mincí nebo aspirinem. Pokud dáte měděnou minci do vázy – voda se pak stane kyselejší, a to pomáhá květině se rychleji hydratovat. Pokud máte doma drcený aspirin, tak ten má podobný účinek jako mince.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Češi si špatně pojišťují domovy, sedm z deseti je podpojištěných. Po škodě bývá pozdě něco měnit

Zastaralé a neaktualizované pojistky znamenají potíže. Lidé si pojišťují domovy bez přepočtu hodnoty. Podpojištění pak ztíží vyplacení peněz po požáru či mrazu.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.