Jak pěstovat rajčata na balkoně i bez zahrady

Bydlíte v bytě bez možnosti vlastní zahrádky a zatoužili jste po sladkých a voňavých rajčatech? Skvělá zpráva! Domácí rajčata si můžete vypěstovat i bez nutnosti vlastnit pozemek. Stačí vám k tomu balkon a pár základních rad, se kterými to půjde (skoro) samo. Jak si tedy na balkoně vypěstovat vlastní voňavá rajčátka?

REKLAMA

Stačí květináč nebo truhlík

Líbí se vám představa, že si s chutí utrhnete vlastnoručně vypěstované rajče? Co si budeme povídat – budou chutnat mnohonásobně lépe, nežli chemií „vyhoněná“ zelenina z obchodu. A dobrou zprávou je, že k pěstování rajčat zahradu vůbec nepotřebujete. Vystačíte si totiž s květináčem, truhlíkem – nebo třeba i se starým kýblem.

Místo je základ

Rajčata potřebují ke spokojenosti dvě věci: sucho a teplo. Na balkoně byste pro ně tedy měli najít takové místo, kde bude slunečno a kde nebudou pod palbou nadměrné vlhkosti. Střecha je nutnost – pokud ji nemáte, musíte dát sazenice tam, kde jim nebude voda stékat na listy.

Jakou zvolit nádobu?

Určitě sáhněte po nádobě s plným dnem. A pak věřte, že je vlastně úplně jedno, v čem necháte rajčata, aby se zabydlela. Může to být květináč, truhlík, starý kyblík. Zkrátka cokoli, do čeho můžete vložit neporušený pytel (třeba na odpadky) a do něho dát zeminu.

A proč nesmí pytel chybět? Ze zkušenosti víme, že si rajčata libují, pokud mají „nohy ve vodě“. Do jedné nádoby (samozřejmě dle její velikosti) dejte 4 až 6 rostlin.

Usnadněte si to – kupte už hotové sazenice

Abyste si práci usnadnili, neváhejte si zakoupit už hotové sazenice. Co se substrátu týče, rajčata si budou skvěle hovět v půdě dostatečně zásobené živinami. Základem může být klasický zahradnický substrát, který koupíte prakticky kdekoli. Nebo pořiďte substrát pro plodové zeleniny – to bude ještě lepší.

Doporučujeme zakoupit chlévský hnůj. Nebojte, nemusíte si ho do bytu nosit na vidlích přímo od zdroje. Prodává se totiž v podobě granulí. Umístěte je do spodní části pěstební nádoby, zbytek doplňte vybranou zeminou.

Jaké odrůdy rajčat se hodí na balkon?

Není rajče jako rajče. A ne všem odrůdám se nutně musí a vašem balkoně dařit. Abyste udělali první krk k bohaté rajčatové úrodě, zvolte takový druh rajčat, který to na balkoně zvládne úplně v pohodě. Ideální volbou je rajče keříčkové, kultivar Vilma.

Chcete-li pěstovat tyčková rajčata, vyberte si některou z hybridních odrůd. Skvělá je například rychle rostoucí Start F1 – dobře plodí a dokáže ustát i některé ty pěstitelské prohřešky, pokud nemáte příliš zkušeností.

Další vhodné odrůdy:

  • Cherrola
  • Gold Krone
  • Minigold
  • Bejbino F1
  • Perun F1
  • Toro F1

Zdroje: Abeceda zahrady, Perma zahrada, Jak pěstovat

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Do Peče celá země zamíří celebrity: Brzobohatá, Genzer nebo Pokáč předvedou své pekařské umění

Do speciálního dílu oblíbeného soutěžního pořadu Peče celá země se zapojily známé osobnosti. Výsledek? Sladká pomoc dětem a kupa zábavy.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Trávník na podzim trpí. Trávníkář Tomáš Šena radí, co dělat, aby přežil zimu v kondici

Podzimní mlhy a vlhkost dávají trávníků ještě před nástupem zimy pořádně zabrat. Odborník Tomáš Šena radí, jak svůj trávník můžete připravit na zimu.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.