Také se nemůžete nabažit vůně čerstvého pečiva? Kdo by nemiloval čerstvý rohlík nebo plátek chleba. V mnoha domácnostech nastává kámen úrazu tehdy, kdy se rozhodneme pečivo skladovat. Ne každý totiž ví, jak správně na to.
Igelitové sáčky zahoďte
Tak schválně! Kdo z vás si nosí domů pečivo v igelitovém sáčku? Chleba, rohlíky, bagety, housky. Pokud přikyvujete na souhlas, odteď na tyhle pytlíky zapomeňte. Jakmile pečivo donesete domů, ihned ho vybalte – skladování v igelitovém sáčku podporuje vznik plísní.
Místo toho pečivo uložte do bavlněného nebo lněného plátna. Takto zabalené pečivo můžete klidně vložit i do chlebníku.
Chlebník jako nejjednodušší možnost
Máte doma chlebník? Dříve to byla naprostá samozřejmost. Dneska už by kdekdo řekl, že se chlebník tzv. nenosí, ale není to úplně pravda. Chcete-li pečivo uchovat co nejdříve čerstvé, je chlebník naprostou nutností.
Pro chlebník pak doma najděte takové místo, kde je stálá teplota. Pravidelně ho utírejte hadříkem namočeným do octové vody.

I mrazení je možnost
Jedna z možností, jak zachovat čerstvost pečiva, je uložit ho do mrazáku. Zde nastává pravý opak toho, co jsme zmínili výše – v tomto případě je zabalení pečiva do igelitového sáčku nutnost (použít můžete i speciální mrazicí sáčky, které předchází tvorbě ledových krystalků a zabraňují vysoušení).

Anne Frank se dva roky úspěšně skrývala. Její zápisník se stal nejsilnějším svědectvím války, deník končí 1. srpna
Jakmile pečivo z mrazáku vytáhnete, nezapomeňte pytlík pootevřít, jinak vám navlhne. Nebo ho z pytlíku vytáhněte celé a zabalte do utěrky.
Keramika není retro
Někdo nedá (i v dnešní moderní době) dopustit na keramické (nebo kameninové) nádoby. Ačkoli se to někomu může zdát trochu retro, určitě je to super způsob, jak prodloužit čerstvost pečiva a zachovat jeho kvalitu o něco déle. Kameninové i keramické nádoby nebrání cirkulaci vzduchu, a to zabraňuje vzniku vlhkosti a plísní.
Proč nedávat pečivo do lednice?
Už se vám někdy stalo, že se vám doma sešlo více čerstvého pečiva, než jste stihli spotřebovat, tak jste ho uložili do lednice? Nebo jste si třeba nakoupili pečivo do zásoby před svátky a jediný vhodný způsob pro jeho skladování vám vyšel pobyt v chladu? Pak pozor…
Pečivo do lednice nepatří. Uložením do chladu začne mnohem rychleji vysychat, tvrdnout a drobit se. A to je to poslední, co od pečiva chcete. Aby bylo suché a drobilo se pod rukama.

Jak skladujete pečivo vy?

Hvězda české drag scény Chi Chi Tornado na obrazovkách: Nová talk show České televize otevírá prostor queer komunitě
Zdroje: Kupi, Top Recepty, kucharidodomu, feschu