Jak uchovat pečivo co nejdéle čerstvé: Na igelitové sáčky zapomeňte, a rozhodně nesmí do lednice

Také se nemůžete nabažit vůně čerstvého pečiva? Kdo by nemiloval čerstvý rohlík nebo plátek chleba. V mnoha domácnostech nastává kámen úrazu tehdy, kdy se rozhodneme pečivo skladovat. Ne každý totiž ví, jak správně na to.

REKLAMA

Igelitové sáčky zahoďte

Tak schválně! Kdo z vás si nosí domů pečivo v igelitovém sáčku? Chleba, rohlíky, bagety, housky. Pokud přikyvujete na souhlas, odteď na tyhle pytlíky zapomeňte. Jakmile pečivo donesete domů, ihned ho vybalte – skladování v igelitovém sáčku podporuje vznik plísní.

Místo toho pečivo uložte do bavlněného nebo lněného plátna. Takto zabalené pečivo můžete klidně vložit i do chlebníku.

Chlebník jako nejjednodušší možnost

Máte doma chlebník? Dříve to byla naprostá samozřejmost. Dneska už by kdekdo řekl, že se chlebník tzv. nenosí, ale není to úplně pravda. Chcete-li pečivo uchovat co nejdříve čerstvé, je chlebník naprostou nutností.

Pro chlebník pak doma najděte takové místo, kde je stálá teplota. Pravidelně ho utírejte hadříkem namočeným do octové vody.

I mrazení je možnost

Jedna z možností, jak zachovat čerstvost pečiva, je uložit ho do mrazáku. Zde nastává pravý opak toho, co jsme zmínili výše – v tomto případě je zabalení pečiva do igelitového sáčku nutnost (použít můžete i speciální mrazicí sáčky, které předchází tvorbě ledových krystalků a zabraňují vysoušení).

Jakmile pečivo z mrazáku vytáhnete, nezapomeňte pytlík pootevřít, jinak vám navlhne. Nebo ho z pytlíku vytáhněte celé a zabalte do utěrky.

Keramika není retro

Někdo nedá (i v dnešní moderní době) dopustit na keramické (nebo kameninové) nádoby. Ačkoli se to někomu může zdát trochu retro, určitě je to super způsob, jak prodloužit čerstvost pečiva a zachovat jeho kvalitu o něco déle. Kameninové i keramické nádoby nebrání cirkulaci vzduchu, a to zabraňuje vzniku vlhkosti a plísní.

Proč nedávat pečivo do lednice?

Už se vám někdy stalo, že se vám doma sešlo více čerstvého pečiva, než jste stihli spotřebovat, tak jste ho uložili do lednice? Nebo jste si třeba nakoupili pečivo do zásoby před svátky a jediný vhodný způsob pro jeho skladování vám vyšel pobyt v chladu? Pak pozor…

Pečivo do lednice nepatří. Uložením do chladu začne mnohem rychleji vysychat, tvrdnout a drobit se. A to je to poslední, co od pečiva chcete. Aby bylo suché a drobilo se pod rukama.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Jak skladujete pečivo vy?

Zdroje: Kupi, Top Recepty, kucharidodomu, feschu

Další články
Související

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?