Letní řez ovocných stromů: Sadař radí, proč vám slunce a vítr zachrání úrodu. Navíc stromy připravíte na zimu

I když plní trochu jinou funkci, jsou letní řezy ovocných stromů stejně podstatné jako ty jarní. Pokud se do nich pustíte, zlepšíte chuť výsledného ovoce. Jde navíc o investici do budoucna, protože další sezónu bude strom celkově zdravější a úroda bohatší. Jak vlastně prořezávat stromy i keře? Kterým druhům bude zákrok prospívat a kde se mu naopak vyhnout?

REKLAMA

Ideálně přes prázdniny

I když se období prořezu stromů pro jednotlivé druhy trochu liší, jsou právě prázdninové měsíce celkově ideální dobou. Navíc je prořez během této doby i celkově jednodušší. Po celou dobu tak využijete pilku i nůžky.

V červnu a dalších měsících uvítají řez hlavně skořápkoviny typu ořešáků. Meruňky, slivoně, třesně, višně a broskvoně (neboli peckoviny), stříhejte od července až do začátku září. Nejčastější ovocné stromy, tedy jabloně a hrušně, ochráníte srpnovým řezem před tzv. hořkou pihovatostí. Jde o skvrny na plodech, které svědčí o horší chuti.

Letošní výhonky

Primárním účelem letního řezu je odstranění letorostů, tedy výhonků letošního roku. Ty totiž rostou kolmo vzhůru. Výsledkem zákroku je provzdušnění a prosvětlení celé koruny stromu, což znamená hlavně víc vzduchu. Strom je tak odolnější proti chorobám i hnilobě.

„Kam může slunce, tam může i vítr, tam se to sušší a tam nám zbytečně nevznikají místa, kde by se šířily houbový nebo bakteriální choroby,“ vysvětluje na kanálu Hodinový Sadař Karel Maroušek. Letorosty současně nestihnou zdřevnatět, strom bude pevnější a mnohem lépe se připraví na zimní měsíce.

Od odumřelých dál

Prvním cílem vaší pilky či nůžek jsou odumřelé větve a části jakkoli nemocné nebo poškozené. Pokračujte těmi, které jsou moc nízko u země, rostou kolmo nahoru nebo dovnitř koruny stromu. Nežádoucí je také křížení větví. Postupně se vám podaří upravit celý tvar koruny a uspořádat ji pro dobrý další růst.

Třešeň

Ořízněte ji ideálně hned po očesání. Lze s tím ale začít už ve chvíli, kdy jsou na ní ještě kousky, které nemůžete nebo nechcete zužitkovat. Odřezávejte hlavně konkurenční výhonky, abyste korunu co nejvíc provzdušnili. Výhony v ostrém úhlu větvení jsou taky problém, později by zasahovaly do ostatních větví.

Broskvoně

Tady vzniká plodonosný obrost a plodné výhony, tzv. pravé a nepravé. U pravých jsou na obou stranách listové pupeny a listy, které plod dobře vyživí. U nepravých jsou dle Zahrádkářské poradny jen květy a listy, obojí dál na větvi.

Během ořezu se snažte udržet poměr tak, aby pravých výhonů bylo více jak nepravých – nepravé strom celkově více vyčerpávají.

Švestky

U těchto stromů je potřeba korunu prosvětlit a odstranit obrosty od báze kmene. Jde hlavně o kompletní odstranění starých a nemocných větví a vlků. To jsou ty, které rostou do koruny ze starého dřeva. Samozřejmě upravte i souběžně rostoucí větve a ty, které se kříží.

Ošetření

Řezem to však ještě nekončí. Stromy a keře jsou živé organismy, kterým jste tímto zákrokem způsobili ránu. Pokud ji neošetříte stromovým balzámem, riskujete infekci dřeva nebo jeho silnější vysychání. Řez proto ošetřete a balzám nechte schnout aspoň hodinu.

Další články ohledně zahrádkářských rad najdete tady.

Zdroje: Novinky, ZahradkarskaPoradna, SvetCisteni, Youtube

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Samosběr borůvek: Vyrazit můžete na Jižní Moravu i do Beskyd, děti ale nechte doma

Kam se vydat na samosběr borůvek? Tyto sladké a tělu prospěšné plody nabízí některé farmy s možností vlastního sběru. Děti ale nechte doma...

Proč svět potřebuje komáry a vosy? Bez nich by nás zaplavili škůdci a ekosystém by skolaboval

Nebezpečná klíšťata, velmi otravní komáři nebo bzučící vosy hlesající sladké. Nás otravují, pro přírodu jsou ale zcela nepostradatelní.

Dejte k růžím banánovou slupku, radí zahrádkáři. Osvědčený trik, díky kterému budou mít nejkrásnější květy

Objevte trik s banánovou slupkou, díky kterému růže lépe pokvetou. Jednoduché, levné a přírodní řešení přímo z kuchyně.