Monika Absolonová a její slavná vánočka: Poctivý recept, který koluje showbyznysem

Co dělá Monika Absolonová (49) pár dní před Štědrým dnem? Napečeno má pro několik rodin a v kuchyni je od rána do večera. Peče totiž přes dvacet domácích vánoček. Nejen pro rodinu, ale i pro kolegy z branže. Recept na její slavnou vánočku přitom koluje mezi fanoušky jako poklad.

REKLAMA

Vánočky místo koncertů. Zpěvačka je v prosinci hlavně pekařka

Zpěvačka a herečka Monika Absolonová je známá svou láskou k domácímu pečení. O Vánocích už dávno nepeče jen pro sebe a své blízké. Každoročně připravuje přes dvacet vánoček, které rozdává přátelům i kolegům.

Tradici si drží už několik let a jak sama přiznala, nápadně si všímá, že její pekařské výkony budí větší ohlas než její hudební novinky. „Sranda je, že když vydám novou píseň, tak to nevzbudí takový rozruch jako moje vánočky. Tak já si, Ježíšku, přeju, abych měla stejně slavnou píseň jako mám vánočky,“ řekla zpěvačka s úsměvem.

Na slavné pečivo si každý rok brousí zuby i český showbyznys, který Absolonovou zahrnuje prosbami o kousek sladkého díla. Sama zpěvačka si proto na pečení bere dva dny volna. Vánočky připravuje poctivě ručně a vždy čerstvé, tedy těsně před Štědrým dnem.

Poctivý recept, který funguje: dvě patra, rozinky i rum

Monika Absolonová se o svůj recept podělila i s veřejností. Gramáž je nastavená na dvě velké vánočky a podle zpěvačky se vyplatí dodržet ho do puntíku. Den předem doporučuje naložit do rumu balení rozinek a blanšírovaných mandlí. Právě to dodává těstu specifickou chuť a vůni. Dále se používá plnotučné mléko, dvě kostky droždí, 265 g krystalového cukru, 250 g másla, šest vajec, kilo polohrubé mouky, vanilkový cukr, citronová kůra, špetka muškátového oříšku, mandle a mandlové lupínky.

Postup je pečlivý, ale ne složitý. Důležité je těsto dobře promíchat, nechat ho dostatečně vykynout a následně rozdělit na dvě poloviny. Každou vánočku Monika Absolonová zaplétá ze tří pater. Spodní ze tří pramenů, prostřední opět ze tří, horní ze dvou. Před pečením vánočku potírá směsí bílků a cukru a sype mandlovými lupínky. Peče se při 170 °C přibližně hodinu.

Tradiční chuť, která se neomrzí

Vánočka Moniky Absolonové je ukázkou poctivého českého pečení, jaké se dnes často hledá jen těžko. Vláčná, voňavá, plná mandlí a rozinek. Skvěle chutná samotná, s máslem nebo marmeládou, k čaji i ke kávě. S každým rokem má zpěvačka více zájemců o její vánočku, což ji možná jednou skutečně donutí otevřít si vlastní pekárnu.

Pokud si chcete letos doma upéct něco opravdu speciálního, je tento recept trefa do černého. Když ho zvládá zpěvačka mezi koncerty a zkouškami, zvládne ho i běžný smrtelník. Chce to jen trochu času a chuť udělat radost sobě i ostatním.

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií (toprecepty, dumazahrada, instagram).

Přidat boxík na seznam

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Od princezny k punku: Růženka z Jak se budí princezny slaví 66. narozeniny, dnes je z ní loutkářka a režisérka

Její tvář zná každý, jméno už méně. Marka Míková (65), dívčím jménem Marie Horáková, si zahrála princeznu Růženku ve slavné pohádce Jak se budí princezny.

Vánoce u prezidenta: Eva Pavlová peče vánočku i cukroví, zdobí dům a zpívá koledy. Na Štědrý den nesmí chybět klasika

Jaké jsou Vánoce u prezidenta? První dám Eva Pavlová sama upeče vánočku i cukroví, zdobí dům a zpívá koledy. Na Štědrý den nechybí kapr ani salát.

Z vánoční komedie až k AC/DC. Z Taylor Momsen alias sladké Cindy Lou je temná rockerka

Před 25 lety si získala srdce diváků jako malá holčička z Grinche. Dnes je z Taylor Momsen rockerka, která se obléká jako Smrt a vystupuje po boku AC/DC.

Teplo, mlhy a trochu slunce na horách. Předpověď na Štědrý den

Šance na bílé Vánoce letos nejsou velké. Modely ukazují spíš teploty nad nulou a jen slabé sněžení na horách. Naděje, že bude Štědrý den se sněhem ale stále je.

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?