Co dělá Monika Absolonová (49) pár dní před Štědrým dnem? Napečeno má pro několik rodin a v kuchyni je od rána do večera. Peče totiž přes dvacet domácích vánoček. Nejen pro rodinu, ale i pro kolegy z branže. Recept na její slavnou vánočku přitom koluje mezi fanoušky jako poklad.
Vánočky místo koncertů. Zpěvačka je v prosinci hlavně pekařka
Zpěvačka a herečka Monika Absolonová je známá svou láskou k domácímu pečení. O Vánocích už dávno nepeče jen pro sebe a své blízké. Každoročně připravuje přes dvacet vánoček, které rozdává přátelům i kolegům.
Tradici si drží už několik let a jak sama přiznala, nápadně si všímá, že její pekařské výkony budí větší ohlas než její hudební novinky. „Sranda je, že když vydám novou píseň, tak to nevzbudí takový rozruch jako moje vánočky. Tak já si, Ježíšku, přeju, abych měla stejně slavnou píseň jako mám vánočky,“ řekla zpěvačka s úsměvem.
Na slavné pečivo si každý rok brousí zuby i český showbyznys, který Absolonovou zahrnuje prosbami o kousek sladkého díla. Sama zpěvačka si proto na pečení bere dva dny volna. Vánočky připravuje poctivě ručně a vždy čerstvé, tedy těsně před Štědrým dnem.
Poctivý recept, který funguje: dvě patra, rozinky i rum
Monika Absolonová se o svůj recept podělila i s veřejností. Gramáž je nastavená na dvě velké vánočky a podle zpěvačky se vyplatí dodržet ho do puntíku. Den předem doporučuje naložit do rumu balení rozinek a blanšírovaných mandlí. Právě to dodává těstu specifickou chuť a vůni. Dále se používá plnotučné mléko, dvě kostky droždí, 265 g krystalového cukru, 250 g másla, šest vajec, kilo polohrubé mouky, vanilkový cukr, citronová kůra, špetka muškátového oříšku, mandle a mandlové lupínky.
Postup je pečlivý, ale ne složitý. Důležité je těsto dobře promíchat, nechat ho dostatečně vykynout a následně rozdělit na dvě poloviny. Každou vánočku Monika Absolonová zaplétá ze tří pater. Spodní ze tří pramenů, prostřední opět ze tří, horní ze dvou. Před pečením vánočku potírá směsí bílků a cukru a sype mandlovými lupínky. Peče se při 170 °C přibližně hodinu.
Tradiční chuť, která se neomrzí
Vánočka Moniky Absolonové je ukázkou poctivého českého pečení, jaké se dnes často hledá jen těžko. Vláčná, voňavá, plná mandlí a rozinek. Skvěle chutná samotná, s máslem nebo marmeládou, k čaji i ke kávě. S každým rokem má zpěvačka více zájemců o její vánočku, což ji možná jednou skutečně donutí otevřít si vlastní pekárnu.
Pokud si chcete letos doma upéct něco opravdu speciálního, je tento recept trefa do černého. Když ho zvládá zpěvačka mezi koncerty a zkouškami, zvládne ho i běžný smrtelník. Chce to jen trochu času a chuť udělat radost sobě i ostatním.





