Každá kultura má svá specifika a neznalý člověk snadno udělá tzv. faux pas, tedy prohřešek. Nemusíte kvůli tomu ale jezdit na jiný kontinent, hravě to zvládnete v rámci Evropy. Čeho se proto vyvarovat během trávení dovolené na jihu, třeba v Itálii? Na následující věci si dejte velký pozor, vyhnete se minimálně obracení italských očí v sloup.
Plážové boty na pláž
Možná vás napadne ušetřit váhu a místo v kufru tím, že si jako jedinou obuv zabalíte plážové žabky. Pak se ale skutečně nevzdalujte z pláže a jinam nechoďte. Rozhodně si je neberte na večerní toulky po historickém centru, bez ohledu na to, jaké bude teplo.
Je přitom zcela lhostejno, co máte na zbytku těla, dle italských standardů to totiž vyjde nastejno, jako kdybyste byli v pytli. A společensky skutečně budete. Prostě si přibalte ještě sandály, plátěnky nebo polobotky a jste v klidu.
Plavky jen u moře
Něco podobného jako předchozí bod, jen větší extrém. Budete-li mít ve městě na nohou žabky, dočkáte se asi jen několika uchechtnutí a jízlivých pohledů. Cestování po městě v plavkách na vás ale přivolá rovnou pokutový blok. Na veřejných místech jsou plavky prostě zakázané.
Půjdete-li z pláže třeba na zmrzlinu, zahalte se minimálně do velkého šátku, nějaký přehoz platí i pro pány. Ti nesmí do centra bez trička. Místní ochránci zákona jsou pak přímo vysazeni na cizince pochodující po ulici jen v šortkách.
Ach, ta káva
Nabyli jste nějakým způsobem dojmu, že si v Itálii dáte to nejlepší capuccino na světě? Můžete se těšit na vynikající espresso, ale capuccino si Italové skoro vůbec nedávají. Někdy se nechají i slyšet, že v Česku měli mnohem lepší. Jak to tedy je?
Ano, capuccino, tedy třetina kávy, třetina mléka a třetina mléčné pěny, je v Itálii samozřejmě k dostání všude. Problém je hodina, kdy se pije. Žádný rodilý Ital si ho totiž nedá po obědě, vždycky jen v dopoledních hodinách. Můžete ho vidět u žen, pánové si dají espresso nebo macchiato.

Marie Motlová: Ze zdravotní sestry herečkou. Připadala si ošklivá a neatraktivní, svůj žal utápěla v alkoholu
Stůl pro tři
U baru se budete pohybovat asi „na stojáka“. V kavárně to nevadí, ale v restauraci vždy vyčkejte na asistenci a usazení obsluhou. Italští číšníci nemají v oblibě turisty, kteří jim courají mezi stoly a vybírají si místa. Vyčkejte proto na obsluhu, která najde vhodné místo i podle počtu osob. Jestli si vás při příchodu delší dobu nevšímají, najděte jinou restauraci.
Chléb na stole
Po celém dni na pláži nebo chození po městě se usadíte v restauraci. Jakmile uvidíte, že je tam košík s chlebem, budete mít obrovskou tendenci po něm sáhnout ještě před pitím. Problém je, že se nejedná o předkrm. V Itálii se chléb ulamuje k některým chodům jídla, a hlavně se jím vytírá hutná omáčka po těstovinách.
Jestli „hlady šilháte“ rozbalte tyčinky „grissini“. Jsou na každém stole a je naprosto lhostejno, kdy a kolik sníte.
Nikdy kečup
Jestli vám Italové nedonesou kečup třeba k hranolkům, je tato přísada naprosté tabu. Místo toho si dejte tradiční omáčky z čerstvých a šťavnatých rajčat doplněné bazalkou. Italové ví moc dobře, jaká kouzla se dají udělat ze zcela základních surovin, tak to nekažte kečupem.
A hlavně u jídla nespěchejte. Dobré jídlo chce svůj čas, i když vám může obsluha připadat pomalá. Naučte se ale užít si moment, je to součástí italské kultury a místní atmosféry. Buon appetito.
Zdravení
Italové dbají na vychování a pozdravit, poprosit a poděkovat vám vždy přihraje několik společenských bodů. Nemusíte se učit celý slovník, najděte si ale základní pozdravy a také časová období. Například „Dobrý večer“ se totiž říká už po páté hodina odpolední.

Jak je to se škodlivostí tamponů: Pozor na bělení i přítomnost kovů
Zdroje: ZivotemPoItalsku, ERVPojistovna.cz, FashionUp