Pikýrování sazenic, jarní řez vinné révy, domácí jogurt a koňský hnůj jako princip pařeniště

S blížícím se jarem se jistě zahrádkáři již poctivě připravují na nadcházející sezonu. A první březnovou neděli startuje na našich obrazovkách i premiérový Receptář prima nápadů, který poradí nejen jim, ale i všem pěstitelům, chovatelům, chalupářům, kutilům a také těm, kteří chtějí pohodlně bydlet, relaxovat nebo rádi tráví čas v kuchyni. Opět bude pořadem provázet Oldřich Navrátil s kolegy. I letošní díly budou plné sezónních rad, tipů a názorných ukázek. V tomto díle se podíváme na to, co je to pikýrování nebo jak na domácí jogurt.

REKLAMA

Jarní řez

Tomáš Trejbal, Markéta Mayerová i Lenka Šulcová budou mít spoustu rad pro zahradníky. Dozvíte se například jak na jarní řez révy vinné a také to, jak rostlinu ošetřovat, protože se správnou péčí může růst a plodit po dlouhé generace.

Pikýrování

Nastala i vhodná doba na pikýrování sazenic, které si doma předpěstováváme ze semínek. A co že toto označení znamená? Jedná se o přesazování jednotlivých rostlinek do sadbovačů. Důvodem je to, aby měly sazeničky prostor pro vytvoření vlastního kořenového systému, a to ještě, než budou za pár měsíců vysazeny do venkovních záhonů. Co všechno budete potřebovat a jak správně na to prozradí nedělní reportáž.

Teplé pařeniště

V další reportáži se můžete těšit na vysvětlení toho, jaký je princip teplého pařeniště. To znaly už naše babičky. Využít jej můžete k vytápění skleníku (nebo fóliovníku) tak, aby v něm bylo dostatečné teplo na předpěstování sazeniček, a to bez toho, aniž by vzrostly výdaje na elektřinu. A co je jeho základem? Je to koňský hnůj.

Konferenční stolek i domácí jogurt

Z nepotřebných ramínek na oblečení si můžete vyrobit fuknční a originální konferenční stoleček. Těšit se můžete na novou rubriku Eko logicky, kde Jana Stránská představí postup na výrobu domácího jogurtu.

Vrtačku do ruky a konec tahání vodítka

Minutový manžel vám zase poradí, jak můžete bezpečně vrtat do zdiva – a to bez vzniku oděrek na stěně. Necvičák pro změnu poradí majitelům psů s jedním z nejčastějších problémů, se kterým se potýkají, a tím je tahání na vodítku při procházkách. Prozradí, že je toto chování spojeno s vícero potížemi.

Receptář prima nápadů, FOTO: Se souhlasem FTV Prima, distr. FTV Prima
Receptář prima nápadů, FOTO: Se souhlasem FTV Prima, distr. FTV Prima

Premiérový Receptář prima nápadů můžete sledovat v neděli 2. března ve 12.00 na Primě.

Zdroj: FTV Prima, Receptář prima nápadů

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Velikost prsou neřeší jen ženy. Gynekomastie trápí muže i novorozence a nejde jen o vzhled

Zvětšená prsa u mužů nejsou vzácnost. Trápí novorozence, puberťáky i padesátníky. A někdy u zvětšených prsou neboli gynekomastie pomůže až skalpel.

Cestování s vnoučaty: Důležité je vybrat zájezd, který baví všechny generace a nezničí ani dědu, ani puberťáka

Mnozí prarodiče plánují dovolenou se svými vnoučaty, někteří u moře, jiní na horách. Na co je dobré dát si pozor a na co rozhodně nezapomenout?

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?

Samosběr borůvek: Vyrazit můžete na Jižní Moravu i do Beskyd, děti ale nechte doma

Kam se vydat na samosběr borůvek? Tyto sladké a tělu prospěšné plody nabízí některé farmy s možností vlastního sběru. Děti ale nechte doma...

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?