Pikýrování sazenic, jarní řez vinné révy, domácí jogurt a koňský hnůj jako princip pařeniště

S blížícím se jarem se jistě zahrádkáři již poctivě připravují na nadcházející sezonu. A první březnovou neděli startuje na našich obrazovkách i premiérový Receptář prima nápadů, který poradí nejen jim, ale i všem pěstitelům, chovatelům, chalupářům, kutilům a také těm, kteří chtějí pohodlně bydlet, relaxovat nebo rádi tráví čas v kuchyni. Opět bude pořadem provázet Oldřich Navrátil s kolegy. I letošní díly budou plné sezónních rad, tipů a názorných ukázek. V tomto díle se podíváme na to, co je to pikýrování nebo jak na domácí jogurt.

REKLAMA

Jarní řez

Tomáš Trejbal, Markéta Mayerová i Lenka Šulcová budou mít spoustu rad pro zahradníky. Dozvíte se například jak na jarní řez révy vinné a také to, jak rostlinu ošetřovat, protože se správnou péčí může růst a plodit po dlouhé generace.

Pikýrování

Nastala i vhodná doba na pikýrování sazenic, které si doma předpěstováváme ze semínek. A co že toto označení znamená? Jedná se o přesazování jednotlivých rostlinek do sadbovačů. Důvodem je to, aby měly sazeničky prostor pro vytvoření vlastního kořenového systému, a to ještě, než budou za pár měsíců vysazeny do venkovních záhonů. Co všechno budete potřebovat a jak správně na to prozradí nedělní reportáž.

Teplé pařeniště

V další reportáži se můžete těšit na vysvětlení toho, jaký je princip teplého pařeniště. To znaly už naše babičky. Využít jej můžete k vytápění skleníku (nebo fóliovníku) tak, aby v něm bylo dostatečné teplo na předpěstování sazeniček, a to bez toho, aniž by vzrostly výdaje na elektřinu. A co je jeho základem? Je to koňský hnůj.

Konferenční stolek i domácí jogurt

Z nepotřebných ramínek na oblečení si můžete vyrobit fuknční a originální konferenční stoleček. Těšit se můžete na novou rubriku Eko logicky, kde Jana Stránská představí postup na výrobu domácího jogurtu.

Vrtačku do ruky a konec tahání vodítka

Minutový manžel vám zase poradí, jak můžete bezpečně vrtat do zdiva – a to bez vzniku oděrek na stěně. Necvičák pro změnu poradí majitelům psů s jedním z nejčastějších problémů, se kterým se potýkají, a tím je tahání na vodítku při procházkách. Prozradí, že je toto chování spojeno s vícero potížemi.

Receptář prima nápadů, FOTO: Se souhlasem FTV Prima, distr. FTV Prima
Receptář prima nápadů, FOTO: Se souhlasem FTV Prima, distr. FTV Prima

Premiérový Receptář prima nápadů můžete sledovat v neděli 2. března ve 12.00 na Primě.

Zdroj: FTV Prima, Receptář prima nápadů

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Kouření není jediné riziko. Uzeniny a limonády mohou zvyšovat šanci na rakovinu plic, ukazují data

Studie sledovala přes 100 tisíc lidí. Ukazuje, že to co jíme, tedy uzeniny, limonády a hotová jídla mohou zvyšovat riziko rakoviny plic.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.