Poctivá česká svíčková dle Pohlreicha: Bez hořčice to nepůjde

Svíčková omáčka je klasikou naší kuchyně, na kterou nedáme dopustit. Hospodyňka, která se může pochlubit umem připravit tuto vyhlášenou dobrotu, je tzv. zralá na vdávání. Dobrou svíčkovou totiž neumí každý. Jak ji připravuje Zdeněk Pohlreich (67)?

REKLAMA

Každý ji dělá jinak

Recepty na svíčkovou omáčku se v rodinách dědí z generace na generaci a každý s jistotou prohlašuje, že právě jeho svíčková je nejlepší na světě. Tradičně se připravuje z pasírované kořenové zeleniny, smetany a směsi koření (nové koření, bobkový list, černý pepř a někdo přidává také tymián, zázvor nebo hřebíček).

Zatímco někdo svíčkovou v závěru vaření dosladí cukrem, jiný jí zakápne citronem. Někdo zeleninu po uvaření vyjímá, další jí mixuje. Někdo svíčkovou vaří a jiný zase peče. Těch možností je tak moc, že si každý může vybrat, který způsob přípravy mu vyhovuje ze všech nejvíce.

Zdeněk Pohlreich má svůj osvědčený recept

Uznávaný český šéfkuchař, podnikatel, gastronom a autor několika kuchařek Zdeněk Pohlreich přidává do tradiční české omáčky jednu ingredienci, kterou tam nedává úplně každý – hořčici. Zkuste to pod jeho taktovkou.

Na přípravu potřebujete:

  • 800 g pravé hovězí svíčkové
  • 50 g špeku
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Trochu mouky
  • Trochu mléka
  • Celý pepř, nové koření, bobkový list, pepř a sůl
  • Citronovou šťávu
  • Cukr, hořčici

Postup přípravy:

Začněte tím, že očistíte maso, osušíte ho a poté ze všech stran osolíte a opepříte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jím maso pomocí nože nebo špikovací jehly (lépe vám to půjde, pokud špalíčky slaniny dáte nejdříve do mrazáku). Následně očistěte zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.

Na pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a poté nechte ze všech stran zatáhnout maso. Přidejte nakrájenou zeleninu. Po upečení maso vytáhněte a dejte bokem. Do omáčky přidejte koření a trochu cukru. Nyní přichází na řadu Zdeňkova tajná zbraň – lžíce hořčice.

Maso vložte zpátky, podlijte vodou, vložte do trouby a pečte na 180 °C. Po čtvrt hodině teplotu snižte na 150 °C a podle potřeby podlévejte vodou. Po uvaření a vyjmutí masa zeleninu rozmixujte, přidejte smetanu, nařeďte mlékem, dochuťte citronovou šťávou nebo cukrem (podle toho, jak to máte rádi).

Teď už jen knedlíky, brusinky a šlehačku a přejeme dobrou chuť!

A pokud máte spíše rádi řízky, připravili jsme pro vás článek s návodem, jak si připravit ty nejlepší.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.