Řízek je nesmrtelná klasika. Neobejdeme se bez něho ani na Vánoce v kombinaci s bramborovým salátem. Společně s dětmi jezdí na školní výlet schovaný do dvou plátků chleba. Bereme ho s sebou schovaný v alobalu na dovolenou – na cestu se přece svačinka hodí. Většina z nás ale chybuje v tom úplně nejzákladnějším – tím je právě trojobal.
Klasický trojobal
Většina z nás používá pro obalení řízků hladkou mouku. Podle profesionálních kuchařů je ale mnohem lepší volbou mouka polohrubá nebo hrubá – lépe do sebe vsáknou přebytečnou vodu a řízky jsou pak křupavější. Před obalováním nezapomeňte maso dobře osušit, aby se na něho mouka nenalepila až příliš.

Obalování řízků má ještě jedno doporučené pravidlo. Na strouhanku tolik netlačte, ale naopak v ní plátek masa obalte jen tak lehce. Nebude se po usmažení od masa odlepovat.
Smažit jedině na sádle
Na čem smažíte řízky? Většina lidí na oleji. Ne že by to bylo úplně špatně, nicméně řízky v trojobalu by se měly smažit zásadně na sádle. Sádlo totiž tomuto pokrmu dodá nezaměnitelnou chuť, kterou smažením na oleji jednoduše nedosáhnete.
Řízky byste po obalení měli nejdříve zprudka osmažit na pánvi, poté je vložit do trouby a tam je pěkně nechat dopéct.

Tip na křehké maso
Kdo by si rád nepochutnal na dokonale křehkém řízku v perfektním trojobalu? Asi nikdo by takové dobrotě neodolal. Máme proto tip, jak dosáhnout krásně křehkého masa. Naložte jej před tím na nějaký čas do klasického bílého jogurtu. Je to možná maličkost, ale na chuti to pak zaručeně poznáte. Tak to schválně zkuste.
Nejlepší smažený řízek – krok za krokem
Každý by mohl prohlásit, že právě on dělá ty nejlepší řízky na světě. A my proti tomu nemůžeme nic namítat. Přesto ale máme postup krok za krokem, se kterým vždy připravíte ty nejluxusnější řízky pod sluncem. A olizovat se po nich budete až za ušima.
Potřebujete:
- plátky masa
- polohrubou či hrubou mouku
- vejce a strouhanku na obalení
- pár kapek oleje
- vepřové sádlo na smažení
- sůl a pepř na dochucení
- parmazán
Postup:
Plátky masa rozklepejte paličkou. Okraje řízků lehce naříznete, aby se vám během smažení nekroutily. Obalte je v mouce, vejci a strouhance – do té pro vylepšení chuti zamíchejte strouhaný parmazán. Po obalení dejte řízky na pár minut odpočinout do lednice.

Na pánvi nechte rozehřát trochu oleje. Vhoďte do něj trochu strouhanky – jakmile začne škvířit, zprudka na oleji osmahněte obalené řízky. V troubě už by mělo čekat rozehřáté sádlo. Po prudkém osmažení vložte řízky do trouby a nechte je krásně dodělat.
Jaké maso na řízky preferujete vy? A mátě nějaký trik na přípravu řízků?
Zdroje: Dotyk, AA zdraví, Fresh iPrima