Pravidla mražení masa: Pozor na správnou teplotu a riziko spálení masa mrazem a nejdéle vydrží neporcované kuře

Maso v mrazáku má nejspíš úplně každý. Je to skvělý a nenáročný způsob, jak si uchovávat zásoby a mít přísun surovin neustále po ruce. I mražení masa ale má svá pravidla, stejně jako platí, že každý druh masa vydrží v mrazáku odlišně dlouhou dobu.

REKLAMA

Kuřecí maso vydrží i rok

Kuřecí maso můžete v mrazáku skladovat klidně celý rok. Záleží ale na konkrétním druhu a také na jeho zpracování. Pokud do mrazáku schováte celé kuře, vydrží v mínusovém pobytu až 12 měsíců. Porcované kuře pak cca půl roku.

Dejte si také pozor na správnou přípravu masa před jeho uložením do mrazáku. Důkladně ho zabalte, aby se zachovaly všechny živiny a nedocházelo ke zbytečnému vymrzání.

Mleté maso můžete mít v mrazáku až půl roku

Skladujete v mrazáku mleté maso? Jasně, kdykoli se to hodí, vytáhnete kousek mletého a připravíte rodině třeba výbornou sekanou nebo vyhlášené karbanátky. Víte, jak dlouho může být mleté maso v mrazáku? Ideální dobou je tři až šest měsíců. Platí zde také jedno nepsané pravidlo, že čím je maso tučnější, tím kratší dobu vydrží.

Vepřové maso si v mrazáku pobude až 6 měsíců

Asi nejčastěji mraženým a skladovaným druhem je maso vepřové. Řízky, pečeně, různé omáčky – surovina, která se dá v kuchyni využít na mnoho chutných způsobů. Proto se ji vyplatí mít v mrazáku po ruce. Pamatujte ale, že vepřové maso může být v mínusových teplotách od čtyř do šesti měsíců. U tukových částí masa, jako je třeba bůček, může vlivem pobytu v mrazáku dojít ke změně chuti.

Hovězí maso zvládne až 10 měsíců

Jste milovníkem pořádného hovězího steaku? Pak i vy určitě máte doma zásobu hovězího, které skladujete v mrazáku. Odteď už budete bezpečně vědět, že tento druh masa zvládne 8 – 10 měsíců. Opatrní buďte při mražení vnitřností – měly by být zpracovány do dvou měsíců od chvíle, kdy je uložíte do mrazáku.

Ryby si v mrazáku poleží 3 měsíce

V mrazáku mimo výše zmíněné skladujeme také ryby. I tento druh masa má svá pravidla a doporučení, pokud jde o ideální dobu strávenou v mrazu. Pstruh, lín, kapr, sumec, štika a rybí filé by nemělo být v mrazáku uloženo déle jak 3 měsíce.

Jak správně mrazit maso, aby vydrželo co nejdéle?

Dodržování doporučené doby skladování jednotlivých druhů masa je jedna věc. Stejně tak důležitá je i samotná příprava na mražení a způsob, kterým maso zabalíte k uchování. Máme pro vás závěrem pár užitečných rad.

  • Nastavte mrazák na správnou teplotu. Ta by měla být stálá, nastavená na -18 °C nebo nižší. Dávejte si pozor na kolísání teplot, které může snížit dobu skladování.
  • Používejte pro mražení masa vzduchotěsné obaly nebo vsaďte na vakuování. Minimalizujete tak riziko spálení masa mrazem a zabráníte přístupu kyslíku, který způsobuje nežádoucí oxidaci.
  • Pamatujte, že čím rychleji maso zmrazíte, tím méně bude poškozena jeho struktura. Maso byste si také měli rozdělit na menší porce.
Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com
Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com

Hlídáte si, jak dlouho máte suroviny v mrazáku?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Další články
Související

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?