Pravidla mražení masa: Pozor na správnou teplotu a riziko spálení masa mrazem a nejdéle vydrží neporcované kuře

Maso v mrazáku má nejspíš úplně každý. Je to skvělý a nenáročný způsob, jak si uchovávat zásoby a mít přísun surovin neustále po ruce. I mražení masa ale má svá pravidla, stejně jako platí, že každý druh masa vydrží v mrazáku odlišně dlouhou dobu.

REKLAMA

Kuřecí maso vydrží i rok

Kuřecí maso můžete v mrazáku skladovat klidně celý rok. Záleží ale na konkrétním druhu a také na jeho zpracování. Pokud do mrazáku schováte celé kuře, vydrží v mínusovém pobytu až 12 měsíců. Porcované kuře pak cca půl roku.

Dejte si také pozor na správnou přípravu masa před jeho uložením do mrazáku. Důkladně ho zabalte, aby se zachovaly všechny živiny a nedocházelo ke zbytečnému vymrzání.

Mleté maso můžete mít v mrazáku až půl roku

Skladujete v mrazáku mleté maso? Jasně, kdykoli se to hodí, vytáhnete kousek mletého a připravíte rodině třeba výbornou sekanou nebo vyhlášené karbanátky. Víte, jak dlouho může být mleté maso v mrazáku? Ideální dobou je tři až šest měsíců. Platí zde také jedno nepsané pravidlo, že čím je maso tučnější, tím kratší dobu vydrží.

Vepřové maso si v mrazáku pobude až 6 měsíců

Asi nejčastěji mraženým a skladovaným druhem je maso vepřové. Řízky, pečeně, různé omáčky – surovina, která se dá v kuchyni využít na mnoho chutných způsobů. Proto se ji vyplatí mít v mrazáku po ruce. Pamatujte ale, že vepřové maso může být v mínusových teplotách od čtyř do šesti měsíců. U tukových částí masa, jako je třeba bůček, může vlivem pobytu v mrazáku dojít ke změně chuti.

Hovězí maso zvládne až 10 měsíců

Jste milovníkem pořádného hovězího steaku? Pak i vy určitě máte doma zásobu hovězího, které skladujete v mrazáku. Odteď už budete bezpečně vědět, že tento druh masa zvládne 8 – 10 měsíců. Opatrní buďte při mražení vnitřností – měly by být zpracovány do dvou měsíců od chvíle, kdy je uložíte do mrazáku.

Ryby si v mrazáku poleží 3 měsíce

V mrazáku mimo výše zmíněné skladujeme také ryby. I tento druh masa má svá pravidla a doporučení, pokud jde o ideální dobu strávenou v mrazu. Pstruh, lín, kapr, sumec, štika a rybí filé by nemělo být v mrazáku uloženo déle jak 3 měsíce.

Jak správně mrazit maso, aby vydrželo co nejdéle?

Dodržování doporučené doby skladování jednotlivých druhů masa je jedna věc. Stejně tak důležitá je i samotná příprava na mražení a způsob, kterým maso zabalíte k uchování. Máme pro vás závěrem pár užitečných rad.

  • Nastavte mrazák na správnou teplotu. Ta by měla být stálá, nastavená na -18 °C nebo nižší. Dávejte si pozor na kolísání teplot, které může snížit dobu skladování.
  • Používejte pro mražení masa vzduchotěsné obaly nebo vsaďte na vakuování. Minimalizujete tak riziko spálení masa mrazem a zabráníte přístupu kyslíku, který způsobuje nežádoucí oxidaci.
  • Pamatujte, že čím rychleji maso zmrazíte, tím méně bude poškozena jeho struktura. Maso byste si také měli rozdělit na menší porce.
Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com
Ilustrační foto, Zdroj: Pexels.com

Hlídáte si, jak dlouho máte suroviny v mrazáku?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Další články
Související

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Věděli jste, že i malý škrábanec na teflonové pánvi může být opravdu hodně zdraví nebezpečný. Pozor také na přehřívání takových povrchů.

Pěstování bylinek doma: Jak začít a co potřebujete pro úspěšnou sklizeň

Chcete si doma pěstovat bylinky? Super! Čím začít? Jaký substrát pořídit? A jaké místo pro pěstování bylinek vybrat? Jak často je zalévat a sklízet?