Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Venku stoupají teploty a po sněhu ani památky. Příroda se se probouzí, zahrádkáři sázejí všechno možné. Nevyhnutelně se tak blíží doba, kdy budete venku trávit i odpolední a večerní čas. S tím je spojené grilování. Gril a jeho příslušenství je ale potřeba na takovou sezónu připravit a zkontrolovat vše potřebné. Jak na to krok za krokem?

REKLAMA

Čistota a stabilita

Bez ohledu na to, jaký typ a jaké velikosti doma máte, je potřeba ho nejdříve vyčistit. Jestli máte domácí gril v krabici, udržujete ho v čistotě a použitelnosti asi průběžně. Děláte to, že ano? Velký zahradní gril, který je přes zimu někde v kůlně, to je něco zcela jiného.

Právě u něj je prvním krokem kontrola konstrukce. Zkontroluje utaženost šroubků, možné záseky a plynulost povolování i utahování. Gril nesmí nijak hrkat ani vrzat jak při pohybu, tak ve stabilní poloze.

U plynových typů

Tady začněte očistou a kontrolou stavu bomby. I když si myslíte, že jste s ním vlastně nic moc nedělali, ujistěte se o obsahu (jakkoli úsměvně to může znít). Není nic horšího, než když dojde palivo u prvního buřtu. Kontrolou musí projít i hadička, ventily a všechny přívody.

Ostatně tohle všechno „měkčí“ příslušenství je lepší dávat na zimu někam do dílny nebo jinam dovnitř domu. Bomba samotná je z kovu, té venkovní pobyt nevadí, hadičkám už ano. Kvůli všudypřítomnému teplu mohou ventilky obsahovat přípečky, mastnotu či dokonce roztavené kusy hadiček po různých drobných nehodách. Ideálním společníkem vám pak bude kus drátu nebo párátko na vyčištění.

Potíže se zapalováním

Právě to zlobí plynové modely nejčastěji. Ve většině případů je příčinou zanesený zapalovač nebo špatně zapojený přívod z bomby. Zkontrolujte proto zapalovač, také se ujistěte, že plynová hadice není moc volná. Plamen vám kolísá? Nebo po chvilce sám od sebe zhasne? Pravděpodobně je ucpaný regulátor nebo hořáky.

Elektrické kusy

Tady vás bude zajímat hlavně přívod proudu a topná spirála. Hlavně na ní se mohly podepsat teplotní výkyvy, i když byl gril pečlivě uskladněn. Problémy s ohřevem znamenají většinou kiks v termostatu a senzorech teploty. Konkrétní díl může mít už „svoje“ za sebou. Druhou možností bývá i nepatrná vlhkost, která se dostala dovnitř.

Nešetřete na palivu

Sebekvalitnější a zachovalejší gril vám bude k ničemu, když v něm budete topit tím, co je prakticky odpad. Součástí příprav na sezonu zahradních akcí je tak i zjištění a zajištění topiva. Jestli někde dlouhodobě skladujete dřevěné brikety nebo uhlí, dost možná stihly navlhnout. A to i tehdy, jestli jste pytle pečlivě uzavřeli.

Pro první zahřívací kola grilování tak kupte nové, starý materiál nechte mezitím někde vysychat. Vyhněte se pokušení míchat staré a nové dohromady, rozhodně to nedělá dobrotu. Všechno, co se z paliva během hoření uvolňuje, má vliv na chuť i zdravotní stránku masa a dalších pečených pochoutek. V zájmu vlastního i rodinného zdraví tak dejte přednost kvalitě.

Zdroje: iDnes, iReceptar

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Některá jídla mohou svými názvy současnou generaci spíše děsit, než lákat. Dali byste si pajšl, mozeček nebo koprovku? Jaká jídla nabízela babiččina kuchyně?