Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Venku stoupají teploty a po sněhu ani památky. Příroda se se probouzí, zahrádkáři sázejí všechno možné. Nevyhnutelně se tak blíží doba, kdy budete venku trávit i odpolední a večerní čas. S tím je spojené grilování. Gril a jeho příslušenství je ale potřeba na takovou sezónu připravit a zkontrolovat vše potřebné. Jak na to krok za krokem?

REKLAMA

Čistota a stabilita

Bez ohledu na to, jaký typ a jaké velikosti doma máte, je potřeba ho nejdříve vyčistit. Jestli máte domácí gril v krabici, udržujete ho v čistotě a použitelnosti asi průběžně. Děláte to, že ano? Velký zahradní gril, který je přes zimu někde v kůlně, to je něco zcela jiného.

Právě u něj je prvním krokem kontrola konstrukce. Zkontroluje utaženost šroubků, možné záseky a plynulost povolování i utahování. Gril nesmí nijak hrkat ani vrzat jak při pohybu, tak ve stabilní poloze.

U plynových typů

Tady začněte očistou a kontrolou stavu bomby. I když si myslíte, že jste s ním vlastně nic moc nedělali, ujistěte se o obsahu (jakkoli úsměvně to může znít). Není nic horšího, než když dojde palivo u prvního buřtu. Kontrolou musí projít i hadička, ventily a všechny přívody.

Ostatně tohle všechno „měkčí“ příslušenství je lepší dávat na zimu někam do dílny nebo jinam dovnitř domu. Bomba samotná je z kovu, té venkovní pobyt nevadí, hadičkám už ano. Kvůli všudypřítomnému teplu mohou ventilky obsahovat přípečky, mastnotu či dokonce roztavené kusy hadiček po různých drobných nehodách. Ideálním společníkem vám pak bude kus drátu nebo párátko na vyčištění.

Potíže se zapalováním

Právě to zlobí plynové modely nejčastěji. Ve většině případů je příčinou zanesený zapalovač nebo špatně zapojený přívod z bomby. Zkontrolujte proto zapalovač, také se ujistěte, že plynová hadice není moc volná. Plamen vám kolísá? Nebo po chvilce sám od sebe zhasne? Pravděpodobně je ucpaný regulátor nebo hořáky.

Elektrické kusy

Tady vás bude zajímat hlavně přívod proudu a topná spirála. Hlavně na ní se mohly podepsat teplotní výkyvy, i když byl gril pečlivě uskladněn. Problémy s ohřevem znamenají většinou kiks v termostatu a senzorech teploty. Konkrétní díl může mít už „svoje“ za sebou. Druhou možností bývá i nepatrná vlhkost, která se dostala dovnitř.

Nešetřete na palivu

Sebekvalitnější a zachovalejší gril vám bude k ničemu, když v něm budete topit tím, co je prakticky odpad. Součástí příprav na sezonu zahradních akcí je tak i zjištění a zajištění topiva. Jestli někde dlouhodobě skladujete dřevěné brikety nebo uhlí, dost možná stihly navlhnout. A to i tehdy, jestli jste pytle pečlivě uzavřeli.

Pro první zahřívací kola grilování tak kupte nové, starý materiál nechte mezitím někde vysychat. Vyhněte se pokušení míchat staré a nové dohromady, rozhodně to nedělá dobrotu. Všechno, co se z paliva během hoření uvolňuje, má vliv na chuť i zdravotní stránku masa a dalších pečených pochoutek. V zájmu vlastního i rodinného zdraví tak dejte přednost kvalitě.

Zdroje: iDnes, iReceptar

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.

Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaká je historie tohoto pokrmu, který každý připravuje trochu jinak?