Roman Paulus radí, jak snadno vyrobit domácí hořčici

Doma v lednici nebo ve spíži ji máme asi úplně všichni. Dopřáváme si ji například k párkům nebo ji využíváme jako ingredienci do mnoha pokrmů. Hořčice má své stálé místo snad v každé domácnosti. Vyrobit si ji můžete sami doma – zkuste to podle receptu Romana Pauluse. Jak tedy na domácí hořčici?

REKLAMA

Co je vlastně hořčice?

Není hořčice jako hořčice – to proběhne hlavou asi úplně každému při pohledu na širokou nabídku dochucovadel, kterých jsou v obchodech plné police. Ať už je vaším favoritem klasická plnotučná, lehce pikantní dijonská nebo kterákoli jiná hořčice – co o ní vlastně víte?

Hořčice je rostlina spadající do čeledi brukvovitých a než se dostane na náš jídelní stůl, musí urazit poměrně dlouhou cestu. Pěstuje se po celém světě, ale určité prvenství co do množství produkce si zasluhuje Kanada, Indie a také Francie.

Jak se hořčice vyrábí?

Středobodem všeho jsou semena – ta se ve správný čas sklízí, následně pečlivě suší a posléze přichází na řadu jejich drcení nebo mletí. Poté se smíchají s různými tekutinami – vodou, vínem pivem nebo octem a dochucují se za pomoci soli, cukru nebo jiného koření.

Vzniklá směs se musí nechat odležet, protože jedině tak se rozvine její chuť. V závislosti na druhu hořčice pak může být výsledný produkt buď jemně krémový, nebo hrubozrnný.

K čemu se dá v kuchyni využít hořčice?

Když se řekne hořčice, většina lidí si ji představí s párkem. V kuchyni má ale mnohem více využití. V závislosti na konkrétním druhu ji lze použít do:

  • marinád na maso
  • salátových dresinků
  • pomazánek
  • domácích omáček
  • pečiva

Vyrobte si domácí hořčici podle Romana Pauluse

Většina z nás je zvyklá si hořčici domů přinést z obchodu, kde je dostupná prakticky na každém rohu a k sehnání za celkem rozumné peníze. Nicméně vyrobit si ji můžete i doma pod taktovkou Romana Pauluse. Zkusíte to?

Na přípravu potřebujete:

  • 100 g hořčičných semínek
  • Lžičku mleté kurkumy
  • 150 ml světlého piva
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce sekaného estragonu
  • 50 ml bílého vinného octa
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Hořčičná semínka vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přendejte je do misky, přilijte pivo a poté osolte a opepřete. Na řadu přichází mletá kurkuma, med, vinný ocet a také čerstvý nasekaný estragon. Vše důkladně promíchejte.

Vzniklou směs přemístěte do čisté uzavíratelné sklenice, kde nechte jeden až dva dny odstát. Poté můžete podávat s čímkoli, co máte rádi. V zavřené sklenici v lednici pak můžete domácí hořčici skladovat až několik týdnů. Určitě ale zmizí mnohem rychleji.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vyzkoušíte domácí hořčici?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Další články
Související

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?