Doma v lednici nebo ve spíži ji máme asi úplně všichni. Dopřáváme si ji například k párkům nebo ji využíváme jako ingredienci do mnoha pokrmů. Hořčice má své stálé místo snad v každé domácnosti. Vyrobit si ji můžete sami doma – zkuste to podle receptu Romana Pauluse. Jak tedy na domácí hořčici?
Co je vlastně hořčice?
Není hořčice jako hořčice – to proběhne hlavou asi úplně každému při pohledu na širokou nabídku dochucovadel, kterých jsou v obchodech plné police. Ať už je vaším favoritem klasická plnotučná, lehce pikantní dijonská nebo kterákoli jiná hořčice – co o ní vlastně víte?

Hořčice je rostlina spadající do čeledi brukvovitých a než se dostane na náš jídelní stůl, musí urazit poměrně dlouhou cestu. Pěstuje se po celém světě, ale určité prvenství co do množství produkce si zasluhuje Kanada, Indie a také Francie.
Jak se hořčice vyrábí?
Středobodem všeho jsou semena – ta se ve správný čas sklízí, následně pečlivě suší a posléze přichází na řadu jejich drcení nebo mletí. Poté se smíchají s různými tekutinami – vodou, vínem pivem nebo octem a dochucují se za pomoci soli, cukru nebo jiného koření.
Vzniklá směs se musí nechat odležet, protože jedině tak se rozvine její chuť. V závislosti na druhu hořčice pak může být výsledný produkt buď jemně krémový, nebo hrubozrnný.
K čemu se dá v kuchyni využít hořčice?
Když se řekne hořčice, většina lidí si ji představí s párkem. V kuchyni má ale mnohem více využití. V závislosti na konkrétním druhu ji lze použít do:

Emily in Paris se mění na Emily in Italy. Netflix ukázal první snímky z Benátek
- marinád na maso
- salátových dresinků
- pomazánek
- domácích omáček
- pečiva
Vyrobte si domácí hořčici podle Romana Pauluse
Většina z nás je zvyklá si hořčici domů přinést z obchodu, kde je dostupná prakticky na každém rohu a k sehnání za celkem rozumné peníze. Nicméně vyrobit si ji můžete i doma pod taktovkou Romana Pauluse. Zkusíte to?

Na přípravu potřebujete:
- 100 g hořčičných semínek
- Lžičku mleté kurkumy
- 150 ml světlého piva
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce sekaného estragonu
- 50 ml bílého vinného octa
- Sůl a pepř
Postup přípravy:
Hořčičná semínka vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Přendejte je do misky, přilijte pivo a poté osolte a opepřete. Na řadu přichází mletá kurkuma, med, vinný ocet a také čerstvý nasekaný estragon. Vše důkladně promíchejte.
Vzniklou směs přemístěte do čisté uzavíratelné sklenice, kde nechte jeden až dva dny odstát. Poté můžete podávat s čímkoli, co máte rádi. V zavřené sklenici v lednici pak můžete domácí hořčici skladovat až několik týdnů. Určitě ale zmizí mnohem rychleji.

Vyzkoušíte domácí hořčici?
Další tipy do domácnosti najdete tady.

Pierre Richard má 91 a je stále vitální: Pochází ze šlechtické rodiny, miluje Prahu a žije s o 30 let mladší Brazilkou
Zdroje: Kuchyně Lidlu, YouTube, Sever Rozhlas, Bylinky pro všechny, Vím co jím