Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Třešně se v těchto dnech prohýbají pod tíhou slaďoučkých plodů. Záhony jahod doslova vybízí ke sklizni. A nastává čas zavařování. Není totiž nic lepšího, než když v zimě dostanete chuť na jahody či třešně a jednoduše si pro sklenici této dobroty zajdete do spíže.

REKLAMA

Třešňový kompot, jak ho zavařovaly naše babičky

Na babičky se (nejen v kuchyni) spoléháme častěji, než bychom kolikrát přiznali nahlas. Dobře totiž víme, že si vždycky dokázaly poradit a jejich rady jsou vyzkoušené léty. Co se na jejich triky a fígle spolehnout i tehdy, kdy se rozhodneme zavařit třešňovou úrodu?

Babičky na to šly jednoduše. Třešně poctivě zbavily stopek, důkladně je omyly a poté nechaly dobře oschnout. Sklenice plnily tak akorát, aby nebyly plné úplně po okraj. Následně sklenicí zatřepaly a zalily ji 20-30% cukrovým roztokem tak, aby byly třešně zcela ponořené. Sklenice pak stačilo důkladně zavřít, vložit do nádoby s vodou (alespoň 5 cm musí vyčnívat z vody) a nechat pomalu přivést k varu. Vařily je 15-20 minut a celou dobu hlídaly, aby sklenice nepopraskaly.

Léty ověřený recept na zavařený jahodový kompot

Když se poštěstí a úroda jahod je bohatá, dosyta se jimi nacpeme pěkně „začerstva“. Ale když je jich tolik, že už se nám po několikadenní konzumaci sladkého červeného ovoce protáčí oči – je na čase udělat z nich dobrotu, po které s chutí sáhneme mimo sezonu. Zkuste léty ověřený recept na jahodový kompot. Babičky na něj nedaly dopustit.

Co na to budete potřebovat?

  • 5 kg jahod
  • 1 l vody
  • 800 až 1 000 g krupicového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • rum

Jahody nejdříve dobře proberte a omyjte. Vložte je do mísy, následně přelijte vřelým nálevem. Ten připravíte ze svařené vody, cukru a kyseliny citronové. Misku s jahodami přikryjte plastovou podložkou či pergamenem a zatižte poklicí – je důležité, aby jahody neplavaly. Takto nechte stát do druhého dne.

Následující den jahody s pomocí děrované naběračky vyberte a narovnejte do čistých sklenic. Zalijte je horkým a převařeným roztokem, ve kterém byly uplynulý den. Sklenici otřete a před uzavřením nalijte do každé sklenice lžičku rumu. Zavíčkujte a sterilujte při 80 až 85 °C cca 15 až 20 minut.

Udělejte to co nejsnadněji

Babičky si uměly poradit a zároveň si neváhaly práci usnadnit, kdykoli to jen trošku šlo. Proto si i zavařování sladkých plodů můžete ulehčit. Jak na to?

Zavařování třešní

Třešně omyjte a nasypte do sklenic. Dejte si pozor, ať se neotlačí. Zasypte je dvěma lžícemi moučkového cukru. Uzavřete sklenice a sterilujte 8 minut.

Zavařování jahod

Jahody zbavte lístků, umyjte je a nechte okapat. V hrnci nechte svařit litr vody a půl kila cukru. V průběhu sbírejte pěnu. Horký cukrový roztok nalijte na jahody, sklenice sterilujte při 75 °C cca 15 minut.

A pokud je vám zavařování cizí, můžete místo toho jahody zamrazit. I zde ale platí, že je potřeba je nechat oschnout na utěrce, než je dáte do sáčku či krabičky a následně do mrazáku.

Zdroje: Vlasta, Magazín recepty, TOP recepty

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Další články
Související

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Nedělní hobby pořady: Recept na prací gel, jak na vlhkost oken, váza ze starých knih a cviky na záda s Hankou

Nedělní odpoledne bude patřit trojici osvědčených hobby pořadů. Každý z nich nabídne nové tipy, recepty i šikovná řešení pro domov a zahradu.

Nedělní inspirace díky hobby pořadům zaručena: Lymfatická masáž s Láďou, jak na listí bez hrábí a samoležící podlaha

V neděli se na obrazovkách vystřídá čtveřice osvědčených hobby magazínů. Láďa Hruška, Pepa Libický, Oldřich Navrátil a další přinesou nápady do domu i zahrady.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?