Třešně se v těchto dnech prohýbají pod tíhou slaďoučkých plodů. Záhony jahod doslova vybízí ke sklizni. A nastává čas zavařování. Není totiž nic lepšího, než když v zimě dostanete chuť na jahody či třešně a jednoduše si pro sklenici této dobroty zajdete do spíže.
Třešňový kompot, jak ho zavařovaly naše babičky
Na babičky se (nejen v kuchyni) spoléháme častěji, než bychom kolikrát přiznali nahlas. Dobře totiž víme, že si vždycky dokázaly poradit a jejich rady jsou vyzkoušené léty. Co se na jejich triky a fígle spolehnout i tehdy, kdy se rozhodneme zavařit třešňovou úrodu?
Babičky na to šly jednoduše. Třešně poctivě zbavily stopek, důkladně je omyly a poté nechaly dobře oschnout. Sklenice plnily tak akorát, aby nebyly plné úplně po okraj. Následně sklenicí zatřepaly a zalily ji 20-30% cukrovým roztokem tak, aby byly třešně zcela ponořené. Sklenice pak stačilo důkladně zavřít, vložit do nádoby s vodou (alespoň 5 cm musí vyčnívat z vody) a nechat pomalu přivést k varu. Vařily je 15-20 minut a celou dobu hlídaly, aby sklenice nepopraskaly.
Léty ověřený recept na zavařený jahodový kompot
Když se poštěstí a úroda jahod je bohatá, dosyta se jimi nacpeme pěkně „začerstva“. Ale když je jich tolik, že už se nám po několikadenní konzumaci sladkého červeného ovoce protáčí oči – je na čase udělat z nich dobrotu, po které s chutí sáhneme mimo sezonu. Zkuste léty ověřený recept na jahodový kompot. Babičky na něj nedaly dopustit.
Co na to budete potřebovat?
- 5 kg jahod
- 1 l vody
- 800 až 1 000 g krupicového cukru
- 10 g kyseliny citronové
- rum
Jahody nejdříve dobře proberte a omyjte. Vložte je do mísy, následně přelijte vřelým nálevem. Ten připravíte ze svařené vody, cukru a kyseliny citronové. Misku s jahodami přikryjte plastovou podložkou či pergamenem a zatižte poklicí – je důležité, aby jahody neplavaly. Takto nechte stát do druhého dne.
Následující den jahody s pomocí děrované naběračky vyberte a narovnejte do čistých sklenic. Zalijte je horkým a převařeným roztokem, ve kterém byly uplynulý den. Sklenici otřete a před uzavřením nalijte do každé sklenice lžičku rumu. Zavíčkujte a sterilujte při 80 až 85 °C cca 15 až 20 minut.

Hvězda Ulice Aneta Krejčíková otevřeně přiznává: Vydělávám 150 tisíc měsíčně, ale na konci měsíce mi nic nezůstane
Udělejte to co nejsnadněji
Babičky si uměly poradit a zároveň si neváhaly práci usnadnit, kdykoli to jen trošku šlo. Proto si i zavařování sladkých plodů můžete ulehčit. Jak na to?
Zavařování třešní
Třešně omyjte a nasypte do sklenic. Dejte si pozor, ať se neotlačí. Zasypte je dvěma lžícemi moučkového cukru. Uzavřete sklenice a sterilujte 8 minut.
Zavařování jahod
Jahody zbavte lístků, umyjte je a nechte okapat. V hrnci nechte svařit litr vody a půl kila cukru. V průběhu sbírejte pěnu. Horký cukrový roztok nalijte na jahody, sklenice sterilujte při 75 °C cca 15 minut.
A pokud je vám zavařování cizí, můžete místo toho jahody zamrazit. I zde ale platí, že je potřeba je nechat oschnout na utěrce, než je dáte do sáčku či krabičky a následně do mrazáku.

Co nedělat v Turecku: Focení letiště, žena sedící vedle cizího muže a náklonosti na veřejnosti se vyhněte, hrozí trest
Zdroje: Vlasta, Magazín recepty, TOP recepty