Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Třešně se v těchto dnech prohýbají pod tíhou slaďoučkých plodů. Záhony jahod doslova vybízí ke sklizni. A nastává čas zavařování. Není totiž nic lepšího, než když v zimě dostanete chuť na jahody či třešně a jednoduše si pro sklenici této dobroty zajdete do spíže.

REKLAMA

Třešňový kompot, jak ho zavařovaly naše babičky

Na babičky se (nejen v kuchyni) spoléháme častěji, než bychom kolikrát přiznali nahlas. Dobře totiž víme, že si vždycky dokázaly poradit a jejich rady jsou vyzkoušené léty. Co se na jejich triky a fígle spolehnout i tehdy, kdy se rozhodneme zavařit třešňovou úrodu?

Babičky na to šly jednoduše. Třešně poctivě zbavily stopek, důkladně je omyly a poté nechaly dobře oschnout. Sklenice plnily tak akorát, aby nebyly plné úplně po okraj. Následně sklenicí zatřepaly a zalily ji 20-30% cukrovým roztokem tak, aby byly třešně zcela ponořené. Sklenice pak stačilo důkladně zavřít, vložit do nádoby s vodou (alespoň 5 cm musí vyčnívat z vody) a nechat pomalu přivést k varu. Vařily je 15-20 minut a celou dobu hlídaly, aby sklenice nepopraskaly.

Léty ověřený recept na zavařený jahodový kompot

Když se poštěstí a úroda jahod je bohatá, dosyta se jimi nacpeme pěkně „začerstva“. Ale když je jich tolik, že už se nám po několikadenní konzumaci sladkého červeného ovoce protáčí oči – je na čase udělat z nich dobrotu, po které s chutí sáhneme mimo sezonu. Zkuste léty ověřený recept na jahodový kompot. Babičky na něj nedaly dopustit.

Co na to budete potřebovat?

  • 5 kg jahod
  • 1 l vody
  • 800 až 1 000 g krupicového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • rum

Jahody nejdříve dobře proberte a omyjte. Vložte je do mísy, následně přelijte vřelým nálevem. Ten připravíte ze svařené vody, cukru a kyseliny citronové. Misku s jahodami přikryjte plastovou podložkou či pergamenem a zatižte poklicí – je důležité, aby jahody neplavaly. Takto nechte stát do druhého dne.

Následující den jahody s pomocí děrované naběračky vyberte a narovnejte do čistých sklenic. Zalijte je horkým a převařeným roztokem, ve kterém byly uplynulý den. Sklenici otřete a před uzavřením nalijte do každé sklenice lžičku rumu. Zavíčkujte a sterilujte při 80 až 85 °C cca 15 až 20 minut.

Udělejte to co nejsnadněji

Babičky si uměly poradit a zároveň si neváhaly práci usnadnit, kdykoli to jen trošku šlo. Proto si i zavařování sladkých plodů můžete ulehčit. Jak na to?

Zavařování třešní

Třešně omyjte a nasypte do sklenic. Dejte si pozor, ať se neotlačí. Zasypte je dvěma lžícemi moučkového cukru. Uzavřete sklenice a sterilujte 8 minut.

Zavařování jahod

Jahody zbavte lístků, umyjte je a nechte okapat. V hrnci nechte svařit litr vody a půl kila cukru. V průběhu sbírejte pěnu. Horký cukrový roztok nalijte na jahody, sklenice sterilujte při 75 °C cca 15 minut.

A pokud je vám zavařování cizí, můžete místo toho jahody zamrazit. I zde ale platí, že je potřeba je nechat oschnout na utěrce, než je dáte do sáčku či krabičky a následně do mrazáku.

Další články
Související

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

I malý škrábanec na pánvi je škodlivý: Takovou pánev ihned vyhoďte

Věděli jste, že i malý škrábanec na teflonové pánvi může být opravdu hodně zdraví nebezpečný. Pozor také na přehřívání takových povrchů.