Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Třešně se v těchto dnech prohýbají pod tíhou slaďoučkých plodů. Záhony jahod doslova vybízí ke sklizni. A nastává čas zavařování. Není totiž nic lepšího, než když v zimě dostanete chuť na jahody či třešně a jednoduše si pro sklenici této dobroty zajdete do spíže.

REKLAMA

Třešňový kompot, jak ho zavařovaly naše babičky

Na babičky se (nejen v kuchyni) spoléháme častěji, než bychom kolikrát přiznali nahlas. Dobře totiž víme, že si vždycky dokázaly poradit a jejich rady jsou vyzkoušené léty. Co se na jejich triky a fígle spolehnout i tehdy, kdy se rozhodneme zavařit třešňovou úrodu?

Babičky na to šly jednoduše. Třešně poctivě zbavily stopek, důkladně je omyly a poté nechaly dobře oschnout. Sklenice plnily tak akorát, aby nebyly plné úplně po okraj. Následně sklenicí zatřepaly a zalily ji 20-30% cukrovým roztokem tak, aby byly třešně zcela ponořené. Sklenice pak stačilo důkladně zavřít, vložit do nádoby s vodou (alespoň 5 cm musí vyčnívat z vody) a nechat pomalu přivést k varu. Vařily je 15-20 minut a celou dobu hlídaly, aby sklenice nepopraskaly.

Léty ověřený recept na zavařený jahodový kompot

Když se poštěstí a úroda jahod je bohatá, dosyta se jimi nacpeme pěkně „začerstva“. Ale když je jich tolik, že už se nám po několikadenní konzumaci sladkého červeného ovoce protáčí oči – je na čase udělat z nich dobrotu, po které s chutí sáhneme mimo sezonu. Zkuste léty ověřený recept na jahodový kompot. Babičky na něj nedaly dopustit.

Co na to budete potřebovat?

  • 5 kg jahod
  • 1 l vody
  • 800 až 1 000 g krupicového cukru
  • 10 g kyseliny citronové
  • rum

Jahody nejdříve dobře proberte a omyjte. Vložte je do mísy, následně přelijte vřelým nálevem. Ten připravíte ze svařené vody, cukru a kyseliny citronové. Misku s jahodami přikryjte plastovou podložkou či pergamenem a zatižte poklicí – je důležité, aby jahody neplavaly. Takto nechte stát do druhého dne.

Následující den jahody s pomocí děrované naběračky vyberte a narovnejte do čistých sklenic. Zalijte je horkým a převařeným roztokem, ve kterém byly uplynulý den. Sklenici otřete a před uzavřením nalijte do každé sklenice lžičku rumu. Zavíčkujte a sterilujte při 80 až 85 °C cca 15 až 20 minut.

Udělejte to co nejsnadněji

Babičky si uměly poradit a zároveň si neváhaly práci usnadnit, kdykoli to jen trošku šlo. Proto si i zavařování sladkých plodů můžete ulehčit. Jak na to?

Zavařování třešní

Třešně omyjte a nasypte do sklenic. Dejte si pozor, ať se neotlačí. Zasypte je dvěma lžícemi moučkového cukru. Uzavřete sklenice a sterilujte 8 minut.

Zavařování jahod

Jahody zbavte lístků, umyjte je a nechte okapat. V hrnci nechte svařit litr vody a půl kila cukru. V průběhu sbírejte pěnu. Horký cukrový roztok nalijte na jahody, sklenice sterilujte při 75 °C cca 15 minut.

A pokud je vám zavařování cizí, můžete místo toho jahody zamrazit. I zde ale platí, že je potřeba je nechat oschnout na utěrce, než je dáte do sáčku či krabičky a následně do mrazáku.

Další články
Související

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Některá jídla mohou svými názvy současnou generaci spíše děsit, než lákat. Dali byste si pajšl, mozeček nebo koprovku? Jaká jídla nabízela babiččina kuchyně?

Čtyři tváře houbové omáčky: Smetanové, voňavé i hříšně dobré

Když houby rostou, české kuchyně se mění v ráj vůní. Vybrali jsme čtyři recepty na houbové omáčky od známých kuchařů, každý trochu jiný, ale všechny výtečné.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?

Nedělní hobby pořady: Nové díly plné nápadů pro domov, dílnu i zahradu

V neděli se představí nové epizody hobby pořadů. Pepa Libický zapojí elektřinu v tiny house, Lenka Eywa ukáže neobvyklý recept a Láďa Hruška pobaví i inspiruje.

Sezona cuket je tady: Recepty na tatarák, cukeťáky s hořčicí i sladký perník

Je tu sezona cuket. Mnozí jich mají tolik, že jednoduše nevědí, co s nimi. Přitom právě cuketa je v kuchyni vděčná surovina. Hodí se na sladké i slané pokrmy.