Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít k tomu, aby vaše jídla získala lepší chuť i vůni. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta a spoustu dalšího. Při vaření můžete použít různé druhy alkoholu, pamatujte si ale, že každý má své specifické vlastnosti a hodí se k jiným druhům pokrmů. Alkohol dodá vaším pokrmům hloubku – vařte s ním, pečte s ním, ochucujte jím, redukujte s ním. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zlepšit chuť připravovaného jídla.

REKLAMA

Víno

Víno nejvíce uplatníte v dušených pokrmech, omáčkách nebo při karamelizaci zeleniny. Poté, co vařením odpaříte alkohol, zůstane v pokrmu skvělá chuť a hustota. Používejte zejména suchá vína, protože sáhnete-li po těch sladších, můžete tím osladit i výsledný pokrm, což nemusí být vždy žádoucí.

Bílé víno spárujte s lehčími omáčkami k těstovinám nebo k chudším bílkovinám, jako jsou mořské plody či kuřecí maso. Červené víno použijte ideálně jako redukci (získáte hustší omáčku se silnější chutí) v těžších pokrmech. Uplatníte ho například k hovězímu, jehněčímu nebo jakémukoli masu, které vyžaduje delší vaření. A ještě jeden tip na závěr: pokud vám víno nechutná, nevařte s ním!

Pivo

Obecné pravidlo zní: pokud byste výsledný pokrm zapili pivem, můžete ho použít i k samotné přípravě. Pivo využijete zejména do marinád, ale i některých omáček. Pamatujte ale, že se používá v malých množstvích. To vám dává příležitost využít zbytek piva, které jste nezvládli vypít. Věděli jste, že pivo lze využít i na sladko? Lze jej použít i do těsta na sladký pokrm, například na jablečný závin.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vodka

Použijte ji na těstoviny nebo dokonce do koláčového těsta! Vodka sama o sobě nemá chuť, nicméně funguje jako lepidlo: když chcete spojit olej a vodu, máte ideální prostředek! Používejte ji v malém množství, protože jinak zanechá v pokrmu nepříjemnou „alkoholovou“ chuť. Vodku uplatníte při přípravě omáček, které spojují smetanu a olej, poslouží také u omáček spojující smetanu a kyselou přísadu (například rajčata). Použijte vodku do koláčového těsta (po kapkách), aby se přísady nerozpadly a neoddělily.

Jak na domácí vanilkový extrakt? Z jednoho vanilkového lusku vyberte semínka a pak jej naložte do 50 ml vodky. Počkejte měsíc a můžete začít používat. Vydrží velice dlouho.

Likéry

Co jsou vlastně likéry? Jedná se o destiláty, které byly ochuceny prakticky čímkoli (cukrem, ovocem, bylinkami či kořením). Budou se vám hodit do ovocných jídel, sladších omáček a dezertů.

Ovocné likéry použijte do lesních plodů či ovocných salátů. Kávové a čokoládové likéry uplatníte jako náhradu vanilky v omáčkách. Brandy a koňak použijte pro karamelizování ovoce nebo do některých čokoládových dezertů (pralinky, lanýže, creme brûlée aj.).

Tequila

Díky vinaigrette, marinádám či glazurám k méně tučným bílkovinám jako jsou ryby nebo kuřecí maso s tequilou vykouzlíte mírný voňavý nádech, který zvýrazní chuť i texturu omáčky. Využijte ji zejména v pokrmech, které využívají citrusy či jiné kyselé přísady.

Gin

Sáhněte po něm, když upravujete maso, vyžadující delší tepelnou přípravu (hovězí, vepřové), ale také když připravujete různé zavařeniny (klidně i okurky), chutney či slané nálevy. Má intenzívní chuť, kterou využijete ve slaných i sladkých pokrmech.

Bourbon nebo whiskey

Pokud chcete svému pokrmu dodat kouřovou příchuť, sáhněte po bourbonu nebo whisky. Ve vašich pokrmech se objeví sladká, kouřová a karamelová chuť, kterou využijete ve sladkých i slaných receptech. Pracujte s nimi při nízké teplotě, protože by se mohli vznítit! Chuť bourbonu a whiskey vyvážíte citrusy, ovocem nebo obilninami.

Používáte k přípravě pokrmů alkohol? Kde u vás nesmí chybět?

Zdroje: Cravings, ElizabethKarmel, Olgasflavour

Další články
Související

Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr je oblíbená klasika, na kterou nedáme dopustit. Zkuste si ji připravit v trochu zdravějším kabátku – v troubě nebo ve fritéze bez litru oleje.

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

Jak na křupavou kůrku a šťavnaté kuře: Jednoduché triky, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku

Pečené kuře je oblíbený a opravdu lahodný pokrm. Víte, jak ho upéct tak, aby bylo maso nevysušené, křehké a kůžička křupala? Prozradíme vám to!

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?

Helena Vondráčková se podělila o recept na šťavnatá kuřecí prsa

Helena Vondráčková je talentovaná zpěvačka. Stejně skvěle jako na pódiu jí to však jde také v kuchyni. Připravte si kuře podle Heleny. Budete se oblizovat.