Jak na domácí chipsy: Na kupované už si ani nevzpomenete a jde to i v troubě

Kdo by nemiloval chipsy! Oblíbená pochoutka, na které si smlsneme večer u televize a která nesmí chybět na žádné oslavě nebo party. Ačkoli na trhu najdete nepřeberné množství různě ochucených brambůrků, mezi nimiž si každý dokáže najít svého favorita, můžete si je připravit i doma. Výhoda spočívá nejen v menším množství tuku, ale i v tom, že si je můžete ochutit přesně tak, jak to máte nejraději. Navíc chipsy nemá většina neustále doma po ruce, za to brambory – ty ano…

REKLAMA

Jak si připravit domácí chipsy z trouby

Připravit si chipsy pěkně po domácku není vůbec špatný nápad. Není na tom nic složitého, a ještě svému tělu ušetříte nějaké ty kalorie.

Na přípravu potřebujete:

  • 1 kg brambor
  • olivový olej
  • koření dle chuti, sůl

Postup přípravy:

Brambory nakrájejte na tenké plátky. Propláchněte je vodou a následně dobře osušte. Bramborové plátky vložte do misky s olivovým olejem, který jste předtím promíchali s kořením dle svého výběru. Brambory dobře promíchejte, aby se všechny plátky obalily v kořeněné směsi.

Poté lupínky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Jakmile lupínky zezlátnou, vyjměte je z trouby a nasypte na papírové utěrky, abyste z nich dostali přebytečný tuk.

Recept na bramborové chipsy z fritézy

Máte doma horkovzdušnou fritézu? Pak určitě víte, kolik dobrot se dá s její pomocí vykouzlit. A my vám teď dáme recept na domácí chipsy, které jsou lepší než ty kupované. Až je vyzkoušíte, určitě nám dáte za pravdu.

Na přípravu potřebujete:

  • brambory varného typu C nebo B
  • olej
  • sůl
  • koření dle výběru

Postup přípravy:

Brambory očistěte, nastrouhejte na tenké plátky a poté pořádně omyjte. Po umytí důkladně osušte utěrkou. Bramborové plátky v misce promíchejte se solí a kořením dle chuti, lehce zakápněte olejem. Poté brambory rozdělte na 2-3 várky (podle množství) a vložte do horkovzdušné fritézy (doporučujeme použít jednorázový papírový košík na pečení). Pečte na 180 °C cca 12 minut.

Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Vyzkoušejte i domácí dip

Když už si připravíte domácí chipsy, pozvedněte tuhle dobrotu o level výše a připravte si k brambůrkám i chutný dip. Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Hořčicový dip s medem

Do misky dejte kelímek zakysané smetany, přidejte lžičku medu a na špetku nože dijonskou hořčici. Vše dobře promíchejte. Máte-li rádi pikantní chutě, můžete přidat hořčice o trochu více. Na závěr přidejte stroužek prolisovaného česneku a dochuťte solí a pepřem.

Nivový dip

Do misky dejte kelímek bílého jogurtu a kelímek zakysané smetany. Přidejte 100 g strouhané nivy, prolistujte dva stroužky česneku a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Tkatziky dip

Smíchejte 300 g řeckého jogurtu se lžící olivového oleje, přidejte 2 lžičky citronové šťávy, 2 prolisované stroužky česneku, půl lžičky bílého octa a nakrájenou/nastrouhanou salátovou okurku. Tu ještě předtím zbavte přebytečné vody. Dochuťte solí a pepřem.

Tak co, vyzkoušíte je? Nebo máte nějaký svůj osvědčený recept?

Další tipy do domácnosti najdete tady.

Zdroje: Apetit, Top Recepty, Mall, Foodora

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

České Vánoce voní máslem: Tradiční vánočka podle Josefa Maršálka

Vánočka je nedílnou součástí českých Vánoc, a slavný cukrář Josef Maršálek (43) na její přípravu nedá dopustit. Jakou vánočku peče on sám?

Monika Absolonová a její slavná vánočka: Poctivý recept, který koluje showbyznysem

Zpěvačka Monika Absolonová (49) opět stojí v kuchyni a peče své slavné vánočky. Recept, o který stojí i známé tváře, si můžete letos vyzkoušet i vy.

Do Peče celá země zamíří celebrity: Brzobohatá, Genzer nebo Pokáč předvedou své pekařské umění

Do speciálního dílu oblíbeného soutěžního pořadu Peče celá země se zapojily známé osobnosti. Výsledek? Sladká pomoc dětem a kupa zábavy.

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?