Letošní sezóna medu je tady a mnozí z nás chtějí mít tohle „tekuté zlato“ doma neustále po ruce. Není ale med jako med. Liší se barvou, strukturou a bohužel také kvalitou. Podle čeho tedy poznat opravdu kvalitní med, abyste nekoupili zajíce v pytli?
Podle čeho poznat kvalitní med?
Med je 100% přírodní produkt. A zároveň jeden z nejzdravějších vůbec. Tedy pouze za předpokladu, že je kvalitní. Bohužel se řadí k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledasco – od karamelu přes barviva až po vodu s kukuřičným škrobem.
A proč se med tzv. pančuje? Tušíte správně. Jsou za tím peníze. Pokud ale pro sebe chcete skutečnou kvalitu, naučte se rozpoznat, jaký med stojí za to a který rozhodně nebrat.
Krystalizace
Jedním z poznávacích znamení kvalitního medu je jeho postupná krystalizace. Pokud med ani několik měsíců poté, co vám bude doma stát na polici ve spíži, nezkrystalizuje. Pak smůla. Utratili jste peníze za nekvalitní produkt.
Krystalky v medu rozhodně nejsou známkou jeho zkažení. Není se třeba bát. Pokud vám med zkrystalizuje, stačí ho zahřát. Ale pozor! Nikdy nevařit.

Vrstvy
Nebojte se při nákupu vzít sklenici s medem do ruky a prohlédnout si ji. Všímejte si, jestli v medu neuvidíte vrstvy. Pokud ano, pak jste sáhli po nekvalitním produktu. Ten kvalitní je totiž jednolitý.
Medová smetana
Už jste někdy po otevření sklenice s medem našli pod víčkem pěnu? Možná vás to vyděsilo. Nebo to ve vás dokonce vyvolalo pocit, že je něco špatně. Jenže ono není, právě naopak. Jde o vysrážené bílkoviny a pyl. Známka kvalitního medu, kterou včelaři nazývají medová smetana.

„A vovo vo tom to je.“ Milan Pitkin slaví 75, nekoktá, ale kvůli nízkému důchodu musí stále pracovat
Jak si med otestovat doma?
Máte doma med a chcete vědět, jestli je kvalitní? Pak ho podrobte testu. Těch je hned několik, stačí si tedy jen vybrat, kterou metodou vámi koupený produkt otestujete.
Sklenice s vodou
Vezměte sklenici a nalijte do ní čistou vodu. Vložte do vody lžičku medu. Pokud je med pravý, klesne na dno a nebude se rozpouštět.
Knot
Máte-li doma čistý bavlněný knot, sem s ním a jde se testovat. Ponořte knot do menšího množství medu. Přebytek utřete prsty. Poté knot zapalte a sledujte. Pokud bude hořet, je med pravý a vy máte vyhráno. Pokud ale hořet nezačne, pak je to známka toho, že byla do medu přidána voda a ta hoření brání.
Savý papír
Medem také můžete pokapat savý papír. Jakmile se med vstřebá, pak jde o nekvalitní produkt, za který jste zbytečně vyhodili peníze.
Chleba
Vezměte kousek ztvrdlého chleba a na cca 8 minut ho ponořte do medu. Bude-li po uplynutí dané doby stále tvrdý, jde o pravý a kvalitní med.

Míla Myslíková: Manželství jí přineslo spoustu trápení. I když hrála filmové maminky, vlastní děti nikdy neměla
Zdroje: Fér potravina, Svět přístrojů, Velké ucho, Annkas