Jak poznat kvalitní med a vyhnout se pančovanému paskvilu

Letošní sezóna medu je tady a mnozí z nás chtějí mít tohle „tekuté zlato“ doma neustále po ruce. Není ale med jako med. Liší se barvou, strukturou a bohužel také kvalitou. Podle čeho tedy poznat opravdu kvalitní med, abyste nekoupili zajíce v pytli?

REKLAMA

Podle čeho poznat kvalitní med?

Med je 100% přírodní produkt. A zároveň jeden z nejzdravějších vůbec. Tedy pouze za předpokladu, že je kvalitní. Bohužel se řadí k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledasco – od karamelu přes barviva až po vodu s kukuřičným škrobem.

A proč se med tzv. pančuje? Tušíte správně. Jsou za tím peníze. Pokud ale pro sebe chcete skutečnou kvalitu, naučte se rozpoznat, jaký med stojí za to a který rozhodně nebrat.

Krystalizace

Jedním z poznávacích znamení kvalitního medu je jeho postupná krystalizace. Pokud med ani několik měsíců poté, co vám bude doma stát na polici ve spíži, nezkrystalizuje. Pak smůla. Utratili jste peníze za nekvalitní produkt.

Krystalky v medu rozhodně nejsou známkou jeho zkažení. Není se třeba bát. Pokud vám med zkrystalizuje, stačí ho zahřát. Ale pozor! Nikdy nevařit.

Český med, FOTO: Vta78, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vrstvy

Nebojte se při nákupu vzít sklenici s medem do ruky a prohlédnout si ji. Všímejte si, jestli v medu neuvidíte vrstvy. Pokud ano, pak jste sáhli po nekvalitním produktu. Ten kvalitní je totiž jednolitý.

Medová smetana

Už jste někdy po otevření sklenice s medem našli pod víčkem pěnu? Možná vás to vyděsilo. Nebo to ve vás dokonce vyvolalo pocit, že je něco špatně. Jenže ono není, právě naopak. Jde o vysrážené bílkoviny a pyl. Známka kvalitního medu, kterou včelaři nazývají medová smetana.

Jak si med otestovat doma?

Máte doma med a chcete vědět, jestli je kvalitní? Pak ho podrobte testu. Těch je hned několik, stačí si tedy jen vybrat, kterou metodou vámi koupený produkt otestujete.

Sklenice s vodou

Vezměte sklenici a nalijte do ní čistou vodu. Vložte do vody lžičku medu. Pokud je med pravý, klesne na dno a nebude se rozpouštět.

Knot

Máte-li doma čistý bavlněný knot, sem s ním a jde se testovat. Ponořte knot do menšího množství medu. Přebytek utřete prsty. Poté knot zapalte a sledujte. Pokud bude hořet, je med pravý a vy máte vyhráno. Pokud ale hořet nezačne, pak je to známka toho, že byla do medu přidána voda a ta hoření brání.

Savý papír

Medem také můžete pokapat savý papír. Jakmile se med vstřebá, pak jde o nekvalitní produkt, za který jste zbytečně vyhodili peníze.

Chleba

Vezměte kousek ztvrdlého chleba a na cca 8 minut ho ponořte do medu. Bude-li po uplynutí dané doby stále tvrdý, jde o pravý a kvalitní med.

Zdroje: Fér potravina, Svět přístrojů, Velké ucho, Annkas

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Chřipka letos zřejmě udeří dřív. Lékařka varuje před nástupem už před Vánocemi

Chřipka, tedy její letošní sezona, by mohla dorazit nečekaně brzy. Lékařka varuje, že první výrazný nárůst případů nastane ještě před Vánocemi.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Kouření není jediné riziko. Uzeniny a limonády mohou zvyšovat šanci na rakovinu plic, ukazují data

Studie sledovala přes 100 tisíc lidí. Ukazuje, že to co jíme, tedy uzeniny, limonády a hotová jídla mohou zvyšovat riziko rakoviny plic.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.