Jak poznat kvalitní med a vyhnout se pančovanému paskvilu

Letošní sezóna medu je tady a mnozí z nás chtějí mít tohle „tekuté zlato“ doma neustále po ruce. Není ale med jako med. Liší se barvou, strukturou a bohužel také kvalitou. Podle čeho tedy poznat opravdu kvalitní med, abyste nekoupili zajíce v pytli?

REKLAMA

Podle čeho poznat kvalitní med?

Med je 100% přírodní produkt. A zároveň jeden z nejzdravějších vůbec. Tedy pouze za předpokladu, že je kvalitní. Bohužel se řadí k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledasco – od karamelu přes barviva až po vodu s kukuřičným škrobem.

A proč se med tzv. pančuje? Tušíte správně. Jsou za tím peníze. Pokud ale pro sebe chcete skutečnou kvalitu, naučte se rozpoznat, jaký med stojí za to a který rozhodně nebrat.

Krystalizace

Jedním z poznávacích znamení kvalitního medu je jeho postupná krystalizace. Pokud med ani několik měsíců poté, co vám bude doma stát na polici ve spíži, nezkrystalizuje. Pak smůla. Utratili jste peníze za nekvalitní produkt.

Krystalky v medu rozhodně nejsou známkou jeho zkažení. Není se třeba bát. Pokud vám med zkrystalizuje, stačí ho zahřát. Ale pozor! Nikdy nevařit.

Český med, FOTO: Vta78, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vrstvy

Nebojte se při nákupu vzít sklenici s medem do ruky a prohlédnout si ji. Všímejte si, jestli v medu neuvidíte vrstvy. Pokud ano, pak jste sáhli po nekvalitním produktu. Ten kvalitní je totiž jednolitý.

Medová smetana

Už jste někdy po otevření sklenice s medem našli pod víčkem pěnu? Možná vás to vyděsilo. Nebo to ve vás dokonce vyvolalo pocit, že je něco špatně. Jenže ono není, právě naopak. Jde o vysrážené bílkoviny a pyl. Známka kvalitního medu, kterou včelaři nazývají medová smetana.

Jak si med otestovat doma?

Máte doma med a chcete vědět, jestli je kvalitní? Pak ho podrobte testu. Těch je hned několik, stačí si tedy jen vybrat, kterou metodou vámi koupený produkt otestujete.

Sklenice s vodou

Vezměte sklenici a nalijte do ní čistou vodu. Vložte do vody lžičku medu. Pokud je med pravý, klesne na dno a nebude se rozpouštět.

Knot

Máte-li doma čistý bavlněný knot, sem s ním a jde se testovat. Ponořte knot do menšího množství medu. Přebytek utřete prsty. Poté knot zapalte a sledujte. Pokud bude hořet, je med pravý a vy máte vyhráno. Pokud ale hořet nezačne, pak je to známka toho, že byla do medu přidána voda a ta hoření brání.

Savý papír

Medem také můžete pokapat savý papír. Jakmile se med vstřebá, pak jde o nekvalitní produkt, za který jste zbytečně vyhodili peníze.

Chleba

Vezměte kousek ztvrdlého chleba a na cca 8 minut ho ponořte do medu. Bude-li po uplynutí dané doby stále tvrdý, jde o pravý a kvalitní med.

Zdroje: Fér potravina, Svět přístrojů, Velké ucho, Annkas

Další články
Související

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?