Jak poznat kvalitní med a vyhnout se pančovanému paskvilu

Letošní sezóna medu je tady a mnozí z nás chtějí mít tohle „tekuté zlato“ doma neustále po ruce. Není ale med jako med. Liší se barvou, strukturou a bohužel také kvalitou. Podle čeho tedy poznat opravdu kvalitní med, abyste nekoupili zajíce v pytli?

REKLAMA

Podle čeho poznat kvalitní med?

Med je 100% přírodní produkt. A zároveň jeden z nejzdravějších vůbec. Tedy pouze za předpokladu, že je kvalitní. Bohužel se řadí k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledasco – od karamelu přes barviva až po vodu s kukuřičným škrobem.

A proč se med tzv. pančuje? Tušíte správně. Jsou za tím peníze. Pokud ale pro sebe chcete skutečnou kvalitu, naučte se rozpoznat, jaký med stojí za to a který rozhodně nebrat.

Krystalizace

Jedním z poznávacích znamení kvalitního medu je jeho postupná krystalizace. Pokud med ani několik měsíců poté, co vám bude doma stát na polici ve spíži, nezkrystalizuje. Pak smůla. Utratili jste peníze za nekvalitní produkt.

Krystalky v medu rozhodně nejsou známkou jeho zkažení. Není se třeba bát. Pokud vám med zkrystalizuje, stačí ho zahřát. Ale pozor! Nikdy nevařit.

Český med, FOTO: Vta78, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vrstvy

Nebojte se při nákupu vzít sklenici s medem do ruky a prohlédnout si ji. Všímejte si, jestli v medu neuvidíte vrstvy. Pokud ano, pak jste sáhli po nekvalitním produktu. Ten kvalitní je totiž jednolitý.

Medová smetana

Už jste někdy po otevření sklenice s medem našli pod víčkem pěnu? Možná vás to vyděsilo. Nebo to ve vás dokonce vyvolalo pocit, že je něco špatně. Jenže ono není, právě naopak. Jde o vysrážené bílkoviny a pyl. Známka kvalitního medu, kterou včelaři nazývají medová smetana.

Jak si med otestovat doma?

Máte doma med a chcete vědět, jestli je kvalitní? Pak ho podrobte testu. Těch je hned několik, stačí si tedy jen vybrat, kterou metodou vámi koupený produkt otestujete.

Sklenice s vodou

Vezměte sklenici a nalijte do ní čistou vodu. Vložte do vody lžičku medu. Pokud je med pravý, klesne na dno a nebude se rozpouštět.

Knot

Máte-li doma čistý bavlněný knot, sem s ním a jde se testovat. Ponořte knot do menšího množství medu. Přebytek utřete prsty. Poté knot zapalte a sledujte. Pokud bude hořet, je med pravý a vy máte vyhráno. Pokud ale hořet nezačne, pak je to známka toho, že byla do medu přidána voda a ta hoření brání.

Savý papír

Medem také můžete pokapat savý papír. Jakmile se med vstřebá, pak jde o nekvalitní produkt, za který jste zbytečně vyhodili peníze.

Chleba

Vezměte kousek ztvrdlého chleba a na cca 8 minut ho ponořte do medu. Bude-li po uplynutí dané doby stále tvrdý, jde o pravý a kvalitní med.

Zdroje: Fér potravina, Svět přístrojů, Velké ucho, Annkas

Další články
Související

Jak vyčistit připálený hrnec bez drhnutí: Stačí obyčejná sůl a ocet. Tento fígl vám ušetří čas i nervy

Připálený hrnec už nebude vaše noční můra ani důvod, proč nad dřezem s houbičkou necháte ruce. Prozradíme vám šikovný fígl, který funguje.

Telenovely a křížovky už nefrčí. Padesátníci objevují nové zájmy: nordic walking, mindfulness, fotografie a další

Čemu se dnes věnují moderní padesátníci? Divili byste se, že netráví volný čas jen nad křížovkami nebo telenovelami v televizi.

Krize středního věku u mužů: Jak poznat příznaky andropauzy a jak ji společně zvládnout

O menopauze jsme někdy slyšeli všichni. Stejný proces však postihuje i muže, jen pomaleji a tedy v delším období. Jak poznat příznaky andropauzy a co s tím?

Kávovou sedlinu rozhodně nevyhazujte, má mnoho využití

Děláte si rádi kávu a nevíte, co s kávovou sedlinou, kterou nechcete jen tak vyhodit? Nezoufejte, tyto tipy může doma nebo na zahradě využít opravdu každý.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

I rajčata se dají zavařit do sklenic a je to snadné

Očekáváte letos zase bohatou úrodu rajčat? Naučte se rajčata zavařit do sklenic. Budete si na nich moci pochutnat i v zimě. Stačí pak jen sáhnout do spíže.