Jde to i bez smažení: Řízky z trouby a jak na ně

Kdo by dokázal odolat krásně křupavému řízku! Oblíbená stálice naší kuchyně, na které si dokážeme pochutnat snad při každé příležitosti. Řízky se na našich stolech objevují nejen na Vánoce, ale kdykoliv během roku. Většina z nás je připravuje tradičním způsobem – tedy smažením na oleji nebo na sádle. Přitom to jde i jinak. Co si takhle zkusit připravit křupavé řízky z trouby?

REKLAMA

Proč jsou řízky z trouby lepší volbou?

Možná i vy patříte k lidem, kteří řízky připravují tradičním způsobem – obalené maso vhodíte do rozpáleného oleje a počkáte, dokud nebude mít onu typickou krásně zlatavou barvu. Proč to ale nezkusit jinak a nepřipravit si řízky v troubě, což je způsob přinášející hned několik výhod.

Možná tou vůbec největší výhodou je fakt, že můžete péct větší množství řízků najednou, čímž si ušetříte práci i čas. Jako další benefit můžeme považovat absenci oleje, díky čemuž se z tohoto oblíbeného pokrmu rázem stává o něco zdravější varianta. Opomenout nelze ani to, že se řízky v troubě pečou pomaleji, proto je není potřeba tak často kontrolovat.

Řízky z trouby bez oleje či sádla

Zlé jazyky by mohly namítnout, že řízky připravované v troubě nejsou tak šťavnaté jako ty, které se pečou na tuku. Jsou ovšem zdravější, proto si na nich mohou bez výčitek pochutnat i ti, kteří si hlídají figuru.

Řízky nejdříve naklepejte, poté z obou stran osolte a opepřete a následně obalte v klasickém trojobalu. Připravené maso vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí oleje v lahvičce s rozprašovačem lehce zastříkněte. Poté pečte na 230 °C, v polovině pečení otočte a znovu lehce postříkejte olejem.

Křupavé řízky z trouby v kukuřičných lupínkách

Máme pro vás ještě jeden recept, který si zaručeně zamilujete pro jeho křupavost. Na přípravu této křupavé dobroty budete potřebovat:

  • Kilogram kuřecích prsou
  • Jedno vajíčko
  • Dvě polévkové lžíce bramborového škrobu
  • Jeden stroužek česneku
  • Kelímek bílého jogurtu
  • 200 g kukuřičných lupínků
  • Sůl a pepř

Maso z obou stran naklepejte a osolte. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce a prolisovaný česnek s bramborovým škrobem. Do této marinády poté naložte maso, které nechte odpočívat ideálně celý den (ale není nutné). Následně si troubu předehřejte na 200 stupňů, naložené řízky obalte v rozdrcených kukuřičných lupínkách a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud přeci jen chcete, můžete řízky lehce pokapat olejem, ale rozhodně to není nutné. Řízky poté vložte do trouby a pečte asi 20 minut – dokud nebudou zlatavé barvy.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Zkoušeli jste už řízky z trouby?

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.