Jde to i bez smažení: Řízky z trouby a jak na ně

Kdo by dokázal odolat krásně křupavému řízku! Oblíbená stálice naší kuchyně, na které si dokážeme pochutnat snad při každé příležitosti. Řízky se na našich stolech objevují nejen na Vánoce, ale kdykoliv během roku. Většina z nás je připravuje tradičním způsobem – tedy smažením na oleji nebo na sádle. Přitom to jde i jinak. Co si takhle zkusit připravit křupavé řízky z trouby?

REKLAMA

Proč jsou řízky z trouby lepší volbou?

Možná i vy patříte k lidem, kteří řízky připravují tradičním způsobem – obalené maso vhodíte do rozpáleného oleje a počkáte, dokud nebude mít onu typickou krásně zlatavou barvu. Proč to ale nezkusit jinak a nepřipravit si řízky v troubě, což je způsob přinášející hned několik výhod.

Možná tou vůbec největší výhodou je fakt, že můžete péct větší množství řízků najednou, čímž si ušetříte práci i čas. Jako další benefit můžeme považovat absenci oleje, díky čemuž se z tohoto oblíbeného pokrmu rázem stává o něco zdravější varianta. Opomenout nelze ani to, že se řízky v troubě pečou pomaleji, proto je není potřeba tak často kontrolovat.

Řízky z trouby bez oleje či sádla

Zlé jazyky by mohly namítnout, že řízky připravované v troubě nejsou tak šťavnaté jako ty, které se pečou na tuku. Jsou ovšem zdravější, proto si na nich mohou bez výčitek pochutnat i ti, kteří si hlídají figuru.

Řízky nejdříve naklepejte, poté z obou stran osolte a opepřete a následně obalte v klasickém trojobalu. Připravené maso vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí oleje v lahvičce s rozprašovačem lehce zastříkněte. Poté pečte na 230 °C, v polovině pečení otočte a znovu lehce postříkejte olejem.

Křupavé řízky z trouby v kukuřičných lupínkách

Máme pro vás ještě jeden recept, který si zaručeně zamilujete pro jeho křupavost. Na přípravu této křupavé dobroty budete potřebovat:

  • Kilogram kuřecích prsou
  • Jedno vajíčko
  • Dvě polévkové lžíce bramborového škrobu
  • Jeden stroužek česneku
  • Kelímek bílého jogurtu
  • 200 g kukuřičných lupínků
  • Sůl a pepř

Maso z obou stran naklepejte a osolte. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce a prolisovaný česnek s bramborovým škrobem. Do této marinády poté naložte maso, které nechte odpočívat ideálně celý den (ale není nutné). Následně si troubu předehřejte na 200 stupňů, naložené řízky obalte v rozdrcených kukuřičných lupínkách a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud přeci jen chcete, můžete řízky lehce pokapat olejem, ale rozhodně to není nutné. Řízky poté vložte do trouby a pečte asi 20 minut – dokud nebudou zlatavé barvy.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Zkoušeli jste už řízky z trouby?

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.