Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Dát si ke snídani dokonale vláčné lívance s javorovým sirupem, domácím džemem nebo třeba s povidly? Málokdo by takovému sladkému začátku nového dne dokázal odolat. Přinášíme vám proto tip na dokonalé lívance, které si zvládne připravit i naprostý začátečník.

REKLAMA

Snídaňové lívance

Jak by se vám líbilo začít den s lívanci, které se rozplývají na jazyku? Hned by to ráno bylo o něco snesitelnější, nemyslíte? Tak si tuhle dobrotu zkuste připravit podle následujícího receptu.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 lžíce cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • Olej na smažení
  • Cokoli dle libosti na ozdobení

Postup přípravy:

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte mléko, zašlehejte a poté postupně přidávejte mouku společně s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vznikne vám krásně lehké těsto, ideálně bez hrudek.

Na pánvi nechte rozehřát olej. Poté s pomocí lžíce nanášejte malé porce těsta. Smažte lívance z obou stran dozlatova na středním plamenu. Po usmažení dozdobte tím, co máte rádi – marmeláda, čokoláda, sirup, šlehačka, ovoce…

Lívance bez vajec

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vajíčka (nebo si na lívance vzpomenete právě ve chvíli, kdy ve spíži najdete jen prázdné plato), pak se vám bude hodit recept na lívance bez vajíček. Zkusíte ho?

Na přípravu potřebujete:

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 0,5 kostky droždí
  • 240 g polohrubé mouky
  • Špetku soli
  • Olej na smažení

Postup přípravy:

Do misky nalijte mléko, přisypte vanilkový cuk, špetku soli a rozdrobte droždí. Vmíchejte část mouky a nechte chvilku stát, aby se droždí stihlo dobře rozpustit. Poté vmíchejte zbytek mouky a nechte vykynout na teplém místě.

Během kynutí můžete promíchat a nechat těsto ještě jednou vzejít. Po vykynutí nechte na pánvi rozpálit olej a s naběračkou dávejte smažit lívance dozlatova z obou stran. Na závěr dochuťte něčím, co vám chutná – hodí se i tvaroh s cukrem a citronem nebo třeba zakysaná smetana.

Lívance bez mouky

Na lívance si nemusí nechat zajít chuť ani celiaci nebo lidé trpící laktózovou intolerancí. Máme recept na chutné lívance bez použití mléka a mouky. Co vy na něj?

Na přípravu potřebujete:

  • 2 vajíčka
  • 1 banán
  • Pár kapek tekuté stévie
  • Půl lžičky skořice

Postup přípravy:

Všechny ingredience jednoduše rozmixujte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Rozehřejte pánev (ideálně lívanečník) a každou várku lívanců smažte z obou stran pěkně dozlatova. Podávejte s něčím dobrým, co máte doma a co vám chutná.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Máte rádi sladké snídaně? Nebo dokonce svůj vlastní osvědčený recept na lívanečky?

Zdroje: Prima inspirace, Top Recepty, Jíme zdravě

Další články
Související

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.

Pampelišky jsou léčivé: Možnosti využití „plevele“ a jak je zpracovat

Pampelišky lze najít prakticky kdekoli, kde je trochu zeleně. Na zdravotní využití si ale najděte skutečně čisté místo nebo si vypěstujte vlastní.

Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaká je historie tohoto pokrmu, který každý připravuje trochu jinak?

Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

Jaká jídla nesmí na našich stolech chybět během velikonočních svátků? Podle tradic to není jen mazanec a beránek, ale také nádivka nebo polévky.

Prostřeno!: Příští týden plný bizárů, slepičí menstruace, zarytá veganka z odvážné platformy, černé rty a šťastné koule

Pražské Prostřeno! přineslo nečekané momenty – od veganského pranku přes Titanic až po raw koule. Týden plný chutí, chaosu i překvapení.

Žemlovka a buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Zkuste si pod taktovkou Josefa Maršálka připravit dvě oblíbené sladké české dobroty – buchtičky s krémem a žemlovku. Máme pro vás recepty.