Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Dát si ke snídani dokonale vláčné lívance s javorovým sirupem, domácím džemem nebo třeba s povidly? Málokdo by takovému sladkému začátku nového dne dokázal odolat. Přinášíme vám proto tip na dokonalé lívance, které si zvládne připravit i naprostý začátečník.

REKLAMA

Snídaňové lívance

Jak by se vám líbilo začít den s lívanci, které se rozplývají na jazyku? Hned by to ráno bylo o něco snesitelnější, nemyslíte? Tak si tuhle dobrotu zkuste připravit podle následujícího receptu.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 lžíce cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • Olej na smažení
  • Cokoli dle libosti na ozdobení

Postup přípravy:

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte mléko, zašlehejte a poté postupně přidávejte mouku společně s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vznikne vám krásně lehké těsto, ideálně bez hrudek.

Na pánvi nechte rozehřát olej. Poté s pomocí lžíce nanášejte malé porce těsta. Smažte lívance z obou stran dozlatova na středním plamenu. Po usmažení dozdobte tím, co máte rádi – marmeláda, čokoláda, sirup, šlehačka, ovoce…

Lívance bez vajec

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vajíčka (nebo si na lívance vzpomenete právě ve chvíli, kdy ve spíži najdete jen prázdné plato), pak se vám bude hodit recept na lívance bez vajíček. Zkusíte ho?

Na přípravu potřebujete:

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 0,5 kostky droždí
  • 240 g polohrubé mouky
  • Špetku soli
  • Olej na smažení

Postup přípravy:

Do misky nalijte mléko, přisypte vanilkový cuk, špetku soli a rozdrobte droždí. Vmíchejte část mouky a nechte chvilku stát, aby se droždí stihlo dobře rozpustit. Poté vmíchejte zbytek mouky a nechte vykynout na teplém místě.

Během kynutí můžete promíchat a nechat těsto ještě jednou vzejít. Po vykynutí nechte na pánvi rozpálit olej a s naběračkou dávejte smažit lívance dozlatova z obou stran. Na závěr dochuťte něčím, co vám chutná – hodí se i tvaroh s cukrem a citronem nebo třeba zakysaná smetana.

Lívance bez mouky

Na lívance si nemusí nechat zajít chuť ani celiaci nebo lidé trpící laktózovou intolerancí. Máme recept na chutné lívance bez použití mléka a mouky. Co vy na něj?

Na přípravu potřebujete:

  • 2 vajíčka
  • 1 banán
  • Pár kapek tekuté stévie
  • Půl lžičky skořice

Postup přípravy:

Všechny ingredience jednoduše rozmixujte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Rozehřejte pánev (ideálně lívanečník) a každou várku lívanců smažte z obou stran pěkně dozlatova. Podávejte s něčím dobrým, co máte doma a co vám chutná.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Máte rádi sladké snídaně? Nebo dokonce svůj vlastní osvědčený recept na lívanečky?

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.