Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Dát si ke snídani dokonale vláčné lívance s javorovým sirupem, domácím džemem nebo třeba s povidly? Málokdo by takovému sladkému začátku nového dne dokázal odolat. Přinášíme vám proto tip na dokonalé lívance, které si zvládne připravit i naprostý začátečník.

REKLAMA

Snídaňové lívance

Jak by se vám líbilo začít den s lívanci, které se rozplývají na jazyku? Hned by to ráno bylo o něco snesitelnější, nemyslíte? Tak si tuhle dobrotu zkuste připravit podle následujícího receptu.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 lžíce cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • Olej na smažení
  • Cokoli dle libosti na ozdobení

Postup přípravy:

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte mléko, zašlehejte a poté postupně přidávejte mouku společně s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vznikne vám krásně lehké těsto, ideálně bez hrudek.

Na pánvi nechte rozehřát olej. Poté s pomocí lžíce nanášejte malé porce těsta. Smažte lívance z obou stran dozlatova na středním plamenu. Po usmažení dozdobte tím, co máte rádi – marmeláda, čokoláda, sirup, šlehačka, ovoce…

Lívance bez vajec

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vajíčka (nebo si na lívance vzpomenete právě ve chvíli, kdy ve spíži najdete jen prázdné plato), pak se vám bude hodit recept na lívance bez vajíček. Zkusíte ho?

Na přípravu potřebujete:

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 0,5 kostky droždí
  • 240 g polohrubé mouky
  • Špetku soli
  • Olej na smažení

Postup přípravy:

Do misky nalijte mléko, přisypte vanilkový cuk, špetku soli a rozdrobte droždí. Vmíchejte část mouky a nechte chvilku stát, aby se droždí stihlo dobře rozpustit. Poté vmíchejte zbytek mouky a nechte vykynout na teplém místě.

Během kynutí můžete promíchat a nechat těsto ještě jednou vzejít. Po vykynutí nechte na pánvi rozpálit olej a s naběračkou dávejte smažit lívance dozlatova z obou stran. Na závěr dochuťte něčím, co vám chutná – hodí se i tvaroh s cukrem a citronem nebo třeba zakysaná smetana.

Lívance bez mouky

Na lívance si nemusí nechat zajít chuť ani celiaci nebo lidé trpící laktózovou intolerancí. Máme recept na chutné lívance bez použití mléka a mouky. Co vy na něj?

Na přípravu potřebujete:

  • 2 vajíčka
  • 1 banán
  • Pár kapek tekuté stévie
  • Půl lžičky skořice

Postup přípravy:

Všechny ingredience jednoduše rozmixujte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Rozehřejte pánev (ideálně lívanečník) a každou várku lívanců smažte z obou stran pěkně dozlatova. Podávejte s něčím dobrým, co máte doma a co vám chutná.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Máte rádi sladké snídaně? Nebo dokonce svůj vlastní osvědčený recept na lívanečky?

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.