Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Vzpomínáte si na vůni, která se linula z kuchyně vaší babičky? Na chvíle, kdy jste netrpělivě seděli u stolu a čekali, až zazní: „Je hotovo!“? Právě takové recepty se dnes vracejí do našich kuchyní. Jednoduché, poctivé a plné chuti i vzpomínek. Mezi nimi mají své čestné místo šunkofleky a kulajda. Jídla, která možná kdysi působila obyčejně, dnes mají nádech nostalgie a my na ně nedáme dopustit.

REKLAMA

Babiččina kulajda

Poznejte kouzlo tradiční české kulajdy. Připravte si ji tak, jak ji s láskou možná připravovala i vaše babička. Hřejivá krémová dobrota spojující nejen dary přírody, ale i suroviny z domácí spíže. Kdo by dokázal odolat poctivé babiččině kulajdě?

Na přípravu potřebujete:

  • 250 g brambor
  • 200 ml vysokoprocentní smetany
  • Čerstvý kopr
  • Vajíčka podle počtu strávníků
  • Sůl, kmín, bobkový list, nové koření
  • Ocet dle chuti
  • Vývar
  • Hladkou mouku

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Houby očistěte a pokrájejte na plátky.
  • Dejte společně vařit do vývaru.
  • Nezapomeňte přidat všechno koření.
  • Vařte do změknutí brambor.
  • V misce rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky.
  • Zahustěte polévku.
  • Povařte dalších 15 minut.
  • Nakonec přidejte nasekaný kopr.
  • Dochuťte octem, jak to máte rádi.
  • Na talíři podávejte s vařeným, ještě lépe se ztraceným vejcem.

Babiččiny šunkofleky

I když tohle jídlo na první pohled působí obyčejně, olizujeme se po něm až za ušima. A dělávaly jsme to už jako malé děti, když před nás babička ostavila talíř s touto dobrotou a navrch přihodila třeba kyselou okurku. Vrátíte se s tímto receptem do dětství?

Na přípravu potřebujete:

Na flíčky (pokud nekoupíte hotové těstoviny):

  • 300 g hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • 125 ml studené vody
  • 2 lžíce soli

Na šunkofleky:

  • 300 g uzeného masa.
  • Pepř a sůl
  • Olej
  • Jednu větší cibuli
  • Máslo
  • Strouhanku
  • 400 ml mléka či smetany
  • 2 větší vajíčka

Postup přípravy:

  • Mouku prosejte na vál.
  • Přidejte vejce, pomalu přilévejte vodu.
  • Míchejte a vypracujte tuhé těsto (nesmí být tvrdé).
  • Rozdělte ho na 4 bochánky a nechte cca 30 minut stát.
  • Poté každý bochánek postupně rozválejte na plát silný cca 1 mm.
  • Položte na něj čistou utěrku a nechte oschnout (pozor na přeschnutí).
  • Nakrájejte na pruhy, dejte na sebe a nakrájejte na flíčky (1×1 cm).
  • Nechte proschnout.
  • Poté uvařte v osolené vodě (cca 8 minut).
  • Uzené maso pokrájejte na kostičky.
  • Nechte na oleji zpěnit nakrájenou cibulku.
  • Přidejte maso a společně orestujte.
  • Stáhněte z plotny, přidejte uvařené flíčky a smíchejte.
  • Vše dejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
  • Vejce rozšlehejte v mléce a zalijte jím těstoviny.
  • Vložte do trouby, kde pečte na 180 °C cca 30 minut.

Zdroje: Mora, Top recepty

Další články
Související

Sezona cuket je tady: Recepty na tatarák, cukeťáky s hořčicí i sladký perník

Je tu sezona cuket. Mnozí jich mají tolik, že jednoduše nevědí, co s nimi. Přitom právě cuketa je v kuchyni vděčná surovina. Hodí se na sladké i slané pokrmy.

Samosběr borůvek: Vyrazit můžete na Jižní Moravu i do Beskyd, děti ale nechte doma

Kam se vydat na samosběr borůvek? Tyto sladké a tělu prospěšné plody nabízí některé farmy s možností vlastního sběru. Děti ale nechte doma...

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.