Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Vzpomínáte si na vůni, která se linula z kuchyně vaší babičky? Na chvíle, kdy jste netrpělivě seděli u stolu a čekali, až zazní: „Je hotovo!“? Právě takové recepty se dnes vracejí do našich kuchyní. Jednoduché, poctivé a plné chuti i vzpomínek. Mezi nimi mají své čestné místo šunkofleky a kulajda. Jídla, která možná kdysi působila obyčejně, dnes mají nádech nostalgie a my na ně nedáme dopustit.

REKLAMA

Babiččina kulajda

Poznejte kouzlo tradiční české kulajdy. Připravte si ji tak, jak ji s láskou možná připravovala i vaše babička. Hřejivá krémová dobrota spojující nejen dary přírody, ale i suroviny z domácí spíže. Kdo by dokázal odolat poctivé babiččině kulajdě?

Na přípravu potřebujete:

  • 250 g brambor
  • 200 ml vysokoprocentní smetany
  • Čerstvý kopr
  • Vajíčka podle počtu strávníků
  • Sůl, kmín, bobkový list, nové koření
  • Ocet dle chuti
  • Vývar
  • Hladkou mouku

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Houby očistěte a pokrájejte na plátky.
  • Dejte společně vařit do vývaru.
  • Nezapomeňte přidat všechno koření.
  • Vařte do změknutí brambor.
  • V misce rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky.
  • Zahustěte polévku.
  • Povařte dalších 15 minut.
  • Nakonec přidejte nasekaný kopr.
  • Dochuťte octem, jak to máte rádi.
  • Na talíři podávejte s vařeným, ještě lépe se ztraceným vejcem.

Babiččiny šunkofleky

I když tohle jídlo na první pohled působí obyčejně, olizujeme se po něm až za ušima. A dělávaly jsme to už jako malé děti, když před nás babička ostavila talíř s touto dobrotou a navrch přihodila třeba kyselou okurku. Vrátíte se s tímto receptem do dětství?

Na přípravu potřebujete:

Na flíčky (pokud nekoupíte hotové těstoviny):

  • 300 g hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • 125 ml studené vody
  • 2 lžíce soli

Na šunkofleky:

  • 300 g uzeného masa.
  • Pepř a sůl
  • Olej
  • Jednu větší cibuli
  • Máslo
  • Strouhanku
  • 400 ml mléka či smetany
  • 2 větší vajíčka

Postup přípravy:

  • Mouku prosejte na vál.
  • Přidejte vejce, pomalu přilévejte vodu.
  • Míchejte a vypracujte tuhé těsto (nesmí být tvrdé).
  • Rozdělte ho na 4 bochánky a nechte cca 30 minut stát.
  • Poté každý bochánek postupně rozválejte na plát silný cca 1 mm.
  • Položte na něj čistou utěrku a nechte oschnout (pozor na přeschnutí).
  • Nakrájejte na pruhy, dejte na sebe a nakrájejte na flíčky (1×1 cm).
  • Nechte proschnout.
  • Poté uvařte v osolené vodě (cca 8 minut).
  • Uzené maso pokrájejte na kostičky.
  • Nechte na oleji zpěnit nakrájenou cibulku.
  • Přidejte maso a společně orestujte.
  • Stáhněte z plotny, přidejte uvařené flíčky a smíchejte.
  • Vše dejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
  • Vejce rozšlehejte v mléce a zalijte jím těstoviny.
  • Vložte do trouby, kde pečte na 180 °C cca 30 minut.

Zdroje: Mora, Top recepty

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Další nálož hobby pořadů: Pivní pomazánka s Láďou, jubileum s Pepou a treláže se zahradnicí Lenkou

Kutil Pepa, zahradnice Lenka a vynálezce Láďa se vrací s novou dávkou inspirace. V neděli 12. října 2025 poběží na Primě tři oblíbené hobby pořady.

Receptář je zpět. Tipy pro podzimní zahradu, kuchyni i dílnu v novém díle už tuto neděli

V nedělní poledne bude opět patřit pořadu Receptář Prima nápadů. Tentokrát nabídne podzimní porci tipů pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácích mazlíčků.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.