Vzpomínáte si na vůni, která se linula z kuchyně vaší babičky? Na chvíle, kdy jste netrpělivě seděli u stolu a čekali, až zazní: „Je hotovo!“? Právě takové recepty se dnes vracejí do našich kuchyní. Jednoduché, poctivé a plné chuti i vzpomínek. Mezi nimi mají své čestné místo šunkofleky a kulajda. Jídla, která možná kdysi působila obyčejně, dnes mají nádech nostalgie a my na ně nedáme dopustit.
Babiččina kulajda
Poznejte kouzlo tradiční české kulajdy. Připravte si ji tak, jak ji s láskou možná připravovala i vaše babička. Hřejivá krémová dobrota spojující nejen dary přírody, ale i suroviny z domácí spíže. Kdo by dokázal odolat poctivé babiččině kulajdě?
Na přípravu potřebujete:
- 250 g brambor
- 200 ml vysokoprocentní smetany
- Čerstvý kopr
- Vajíčka podle počtu strávníků
- Sůl, kmín, bobkový list, nové koření
- Ocet dle chuti
- Vývar
- Hladkou mouku
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Houby očistěte a pokrájejte na plátky.
- Dejte společně vařit do vývaru.
- Nezapomeňte přidat všechno koření.
- Vařte do změknutí brambor.
- V misce rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky.
- Zahustěte polévku.
- Povařte dalších 15 minut.
- Nakonec přidejte nasekaný kopr.
- Dochuťte octem, jak to máte rádi.
- Na talíři podávejte s vařeným, ještě lépe se ztraceným vejcem.
Babiččiny šunkofleky
I když tohle jídlo na první pohled působí obyčejně, olizujeme se po něm až za ušima. A dělávaly jsme to už jako malé děti, když před nás babička ostavila talíř s touto dobrotou a navrch přihodila třeba kyselou okurku. Vrátíte se s tímto receptem do dětství?
Na přípravu potřebujete:
Na flíčky (pokud nekoupíte hotové těstoviny):

Pěstování bylinek doma: Jak začít a co potřebujete pro úspěšnou sklizeň
- 300 g hrubé mouky
- 2 menší vejce
- 125 ml studené vody
- 2 lžíce soli
Na šunkofleky:
- 300 g uzeného masa.
- Pepř a sůl
- Olej
- Jednu větší cibuli
- Máslo
- Strouhanku
- 400 ml mléka či smetany
- 2 větší vajíčka
Postup přípravy:
- Mouku prosejte na vál.
- Přidejte vejce, pomalu přilévejte vodu.
- Míchejte a vypracujte tuhé těsto (nesmí být tvrdé).
- Rozdělte ho na 4 bochánky a nechte cca 30 minut stát.
- Poté každý bochánek postupně rozválejte na plát silný cca 1 mm.
- Položte na něj čistou utěrku a nechte oschnout (pozor na přeschnutí).
- Nakrájejte na pruhy, dejte na sebe a nakrájejte na flíčky (1×1 cm).
- Nechte proschnout.
- Poté uvařte v osolené vodě (cca 8 minut).
- Uzené maso pokrájejte na kostičky.
- Nechte na oleji zpěnit nakrájenou cibulku.
- Přidejte maso a společně orestujte.
- Stáhněte z plotny, přidejte uvařené flíčky a smíchejte.
- Vše dejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
- Vejce rozšlehejte v mléce a zalijte jím těstoviny.
- Vložte do trouby, kde pečte na 180 °C cca 30 minut.
Zdroje: Mora, Top recepty