Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Vzpomínáte si na vůni, která se linula z kuchyně vaší babičky? Na chvíle, kdy jste netrpělivě seděli u stolu a čekali, až zazní: „Je hotovo!“? Právě takové recepty se dnes vracejí do našich kuchyní. Jednoduché, poctivé a plné chuti i vzpomínek. Mezi nimi mají své čestné místo šunkofleky a kulajda. Jídla, která možná kdysi působila obyčejně, dnes mají nádech nostalgie a my na ně nedáme dopustit.

REKLAMA

Babiččina kulajda

Poznejte kouzlo tradiční české kulajdy. Připravte si ji tak, jak ji s láskou možná připravovala i vaše babička. Hřejivá krémová dobrota spojující nejen dary přírody, ale i suroviny z domácí spíže. Kdo by dokázal odolat poctivé babiččině kulajdě?

Na přípravu potřebujete:

  • 250 g brambor
  • 200 ml vysokoprocentní smetany
  • Čerstvý kopr
  • Vajíčka podle počtu strávníků
  • Sůl, kmín, bobkový list, nové koření
  • Ocet dle chuti
  • Vývar
  • Hladkou mouku

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Houby očistěte a pokrájejte na plátky.
  • Dejte společně vařit do vývaru.
  • Nezapomeňte přidat všechno koření.
  • Vařte do změknutí brambor.
  • V misce rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky.
  • Zahustěte polévku.
  • Povařte dalších 15 minut.
  • Nakonec přidejte nasekaný kopr.
  • Dochuťte octem, jak to máte rádi.
  • Na talíři podávejte s vařeným, ještě lépe se ztraceným vejcem.

Babiččiny šunkofleky

I když tohle jídlo na první pohled působí obyčejně, olizujeme se po něm až za ušima. A dělávaly jsme to už jako malé děti, když před nás babička ostavila talíř s touto dobrotou a navrch přihodila třeba kyselou okurku. Vrátíte se s tímto receptem do dětství?

Na přípravu potřebujete:

Na flíčky (pokud nekoupíte hotové těstoviny):

  • 300 g hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • 125 ml studené vody
  • 2 lžíce soli

Na šunkofleky:

  • 300 g uzeného masa.
  • Pepř a sůl
  • Olej
  • Jednu větší cibuli
  • Máslo
  • Strouhanku
  • 400 ml mléka či smetany
  • 2 větší vajíčka

Postup přípravy:

  • Mouku prosejte na vál.
  • Přidejte vejce, pomalu přilévejte vodu.
  • Míchejte a vypracujte tuhé těsto (nesmí být tvrdé).
  • Rozdělte ho na 4 bochánky a nechte cca 30 minut stát.
  • Poté každý bochánek postupně rozválejte na plát silný cca 1 mm.
  • Položte na něj čistou utěrku a nechte oschnout (pozor na přeschnutí).
  • Nakrájejte na pruhy, dejte na sebe a nakrájejte na flíčky (1×1 cm).
  • Nechte proschnout.
  • Poté uvařte v osolené vodě (cca 8 minut).
  • Uzené maso pokrájejte na kostičky.
  • Nechte na oleji zpěnit nakrájenou cibulku.
  • Přidejte maso a společně orestujte.
  • Stáhněte z plotny, přidejte uvařené flíčky a smíchejte.
  • Vše dejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
  • Vejce rozšlehejte v mléce a zalijte jím těstoviny.
  • Vložte do trouby, kde pečte na 180 °C cca 30 minut.

Zdroje: Mora, Top recepty

Další články
Související

Jak poznat kvalitní med a vyhnout se pančovanému paskvilu

Není med jako med. Podle čeho ale bezpečně poznat, že se jedná o med pravý a tím pádem kvalitní? Existují triky, jak odlišit zrno od plev.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Třicet vajec denně celý měsíc: Partnerka ho po pár dnech vyhodila z ložnice, skončil v bolestech, ale nabral 13 kilo svalů

Jeden muž se rozhodl vyzkoušet, co s jeho tělem udělá třicet vajec denně po dobu jednoho měsíce. O potíže nebyla nouze, nakonec byl ale s výsledkem spokojený.

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Pampelišky jsou léčivé: Možnosti využití „plevele“ a jak je zpracovat

Pampelišky lze najít prakticky kdekoli, kde je trochu zeleně. Na zdravotní využití si ale najděte skutečně čisté místo nebo si vypěstujte vlastní.