Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Směs plná vůní a chutí dokáže proměnit obyčejné těsto v cukroví s duší. Přinášíme osvědčený recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky, které si zamilujete.
Vůně, která neklame a proč je perníkové koření tak výjimečné
Je to právě koření, které dává perníčkům jejich typický charakter. Není to jedna ingredience, ale směs několika vonných složek, které dohromady tvoří harmonii chutí i vůní.
Perníkové koření se dřív připravovalo doma běžně, dnes ho sice koupíte v každém obchodě, ale často obsahuje přidaný cukr, aroma nebo zbytečná plnidla. Domácí verze vám dá kontrolu nad chutí i kvalitou, a navíc je to radostný rituál, který vám provoní každou kuchyň.
Recept na domácí perníkové koření
Na přípravu budete potřebovat mlýnek na koření nebo mixér s ostrými noži, a samozřejmě kvalitní celé koření. Použít už mleté sice můžete, ale chuť a vůně nebudou tak intenzivní.
Recept č. 1
- hřebíček 10 ks
- nové koření 20 kuliček
- mletá skořice 1 lžička
- badyán 5-7 hvězdiček
- sušený zázvor 1/2 lžičky
- anýz (semínka) 1 lžička
- fenyklová semínka 1 lžička
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- mořská sůl 1 špetka
Pokud máte celé koření, postupujte takto:
- Všechny suroviny nasucho opečte na pánvi (asi 2–3 minuty), aby se rozvoněly.
- Nechte chvíli vychladnout, pak rozmixujte nebo rozemelte najemno.
- Směs uchovávejte ve vzduchotěsné sklenici na suchém a tmavém místě.
Takto připravené koření vám vydrží vonět až rok. Použít ho můžete nejen do perníčků, ale i do štrúdlu, ovesné kaše, lívanců, čaje nebo svařeného vína.
Recept č. 2
- 2 lžíce mletého zázvoru
- 2 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce mletého nebo najemno drceného hřebíčku
- 1 lžíce mletého nebo najemno drceného nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky anýzu
- 1/2 lžičky badyánu
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky mleté vanilky
Pokud chcete směs na perníkové koření letos zkusit trochu jinak, můžete přidat navíc i 1/2 lžičky fenyklu, 1/2 lžičky kardamomu, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky pomerančové kůry nebo kajenský pepř.
Malé množství, velký účinek
Na jedno klasické těsto na perníčky (zhruba 500 g mouky) se používá 1 až 2 lžičky směsi podle chuti. Pokud chcete výraznější vůni, přidejte o něco víc. A jestli se směsí začínáte, začněte raději opatrně.
Oproti kupovaným směsím má domácí koření ještě jednu výhodu: neobsahuje žádné zbytečnosti. Jen čisté koření, které si sami zvolíte. A navíc je domácí směs i krásný jedlý dárek. Stačí ji nasypat do malé skleničky, ovázat stužkou a přidat ručně psaný štítek.
Kořením k tradici
Perníkové koření má v Česku dlouhou tradici. Už ve středověku byli perníkáři váženým řemeslem a jejich výrobky se cenily jako luxusní zboží. Složení směsi si často předávali jako tajemství z generaci na generaci.
Recept na ihned měkké perníčky, které si zamilujete
Suroviny na zhruba 2 až 3 plechy:
- 400 g hladké mouky
- 60 g másla
- 100 g medu
- 140 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1-2 lžičky perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce na potření
Máslo a med rozpustíme v hrnci a mezitím si v míse smícháme zbylé suroviny. Jakmile tekutá směs trochu zchládne, přidáme k ostatním surovinám a vytvoříme těsto, které jen lehce lepí. Zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout minimálně hodinu, ideálně však 2-3 dny. Před pečením vytáhneme o hodinu dříve z lednice, vyválíme a pečeme cca 5 minut na 180°C. Horké potřeme rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
A rada na závěr – i když se jedná o medové perníčky, přidáním medu nad rámec receptu může způsobit, že vám po upečení ztvrdnou.





