UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO – tři písmenka a za nimi schovaná omáčka, která nás provází celým životem. A co to vlastně je? Zkratka UHO mluví jasně – univerzální hnědá omáčka. Nenápadný hrdina české kuchyně, nad kterým mnohdy neprávem ohrnujeme nos. Známe ji ze školní jídelny i babiččina receptáře.

REKLAMA

Co je UHO?

Už jsme to vysvětlili o pár řádků výše. Zkratka UHO představuje tři počáteční písmena tradiční stálice české kuchyně. U = univerzální, H = hnědá, O = omáčka.

UHO si bezesporu jako kouli na noze nese stín školní jídelny. Shodneme se na tom, že v tomto stravování ne vždy chutnala kdovíjak. V jídelně mívala UHO nevýraznou barvu a vlastně chuť. Není se tak čemu divit, že na ní dodnes někteří hledí skrze prsty. I když doba už je dneska někde úplně jinde…

Hodí se ke všemu

Někteří zkrátka nemohou UHO přijít na jméno. Nejčastějším důvodem je fakt, že se setkali s takovou formou přípravy, která je jednoduše odradila. Pokud se ale univerzální omáčka připraví dobře, je to skvělý doplněk skoro ke všemu – od rýže přes brambory až po těstoviny.

Má několik podob

Věděli jste, že u nás mnohými nenáviděné UHO má své obdoby i jinde ve světě? V Německu ji například znají jako Braten sauce neboli omáčka z pečeně. Nejznámější alternativou je britská gravy. Připravuje se z masa nebo zeleniny vzniklé při pečení nebo vaření. Poté se zahušťuje s pomocí jíšky nebo škrobu. Dobarvuje se barvivem s karamelem a melasou, dochucuje se kořením.

Jak připravit UHO?

Nad UHO není třeba ofrňovat nos. Dá se totiž připravit tak, že zachutná celé rodině. Naučte se uvařit univerzální hnědou omáčku takovým způsobem, že se stane oblíbenou součástí vaší kuchyně. A vy tak získáte skvělého parťáka, který – jak už bylo psáno – se hodí opravdu ke všemu.

Na přípravu UHO potřebujete:

  • 50 g másla
  • 190 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml hovězího vývaru
  • pepř a sůl

Postup přípravy:

  • V hrnci nechte rozpustit máslo.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět a poté poprašte moukou.
  • Chvíli restujte a poté stáhněte z plotny.
  • Za stálého míchání postupně přilévejte vývar.
  • Vraťte zpět na plotnu a zvolna vařte cca 20 minut.
  • Poté cibuli buď rozmixujte, nebo přepasírujte.

Tip na závěr: pokud chcete, můžete omáčku zvýraznit například drceným kmínem. Někdo přidává trochu vína, další nedá dopustit pár kapek citronové šťávy. Přidat lze i houby.

Další články
Související

Sezona cuket je tady: Recepty na tatarák, cukeťáky s hořčicí i sladký perník

Je tu sezona cuket. Mnozí jich mají tolik, že jednoduše nevědí, co s nimi. Přitom právě cuketa je v kuchyni vděčná surovina. Hodí se na sladké i slané pokrmy.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.