UHO – tři písmenka a za nimi schovaná omáčka, která nás provází celým životem. A co to vlastně je? Zkratka UHO mluví jasně – univerzální hnědá omáčka. Nenápadný hrdina české kuchyně, nad kterým mnohdy neprávem ohrnujeme nos. Známe ji ze školní jídelny i babiččina receptáře.
Co je UHO?
Už jsme to vysvětlili o pár řádků výše. Zkratka UHO představuje tři počáteční písmena tradiční stálice české kuchyně. U = univerzální, H = hnědá, O = omáčka.
UHO si bezesporu jako kouli na noze nese stín školní jídelny. Shodneme se na tom, že v tomto stravování ne vždy chutnala kdovíjak. V jídelně mívala UHO nevýraznou barvu a vlastně chuť. Není se tak čemu divit, že na ní dodnes někteří hledí skrze prsty. I když doba už je dneska někde úplně jinde…
Hodí se ke všemu
Někteří zkrátka nemohou UHO přijít na jméno. Nejčastějším důvodem je fakt, že se setkali s takovou formou přípravy, která je jednoduše odradila. Pokud se ale univerzální omáčka připraví dobře, je to skvělý doplněk skoro ke všemu – od rýže přes brambory až po těstoviny.
Má několik podob
Věděli jste, že u nás mnohými nenáviděné UHO má své obdoby i jinde ve světě? V Německu ji například znají jako Braten sauce neboli omáčka z pečeně. Nejznámější alternativou je britská gravy. Připravuje se z masa nebo zeleniny vzniklé při pečení nebo vaření. Poté se zahušťuje s pomocí jíšky nebo škrobu. Dobarvuje se barvivem s karamelem a melasou, dochucuje se kořením.
Jak připravit UHO?
Nad UHO není třeba ofrňovat nos. Dá se totiž připravit tak, že zachutná celé rodině. Naučte se uvařit univerzální hnědou omáčku takovým způsobem, že se stane oblíbenou součástí vaší kuchyně. A vy tak získáte skvělého parťáka, který – jak už bylo psáno – se hodí opravdu ke všemu.
Na přípravu UHO potřebujete:

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace
- 50 g másla
- 190 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 750 ml hovězího vývaru
- pepř a sůl
Postup přípravy:
- V hrnci nechte rozpustit máslo.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět a poté poprašte moukou.
- Chvíli restujte a poté stáhněte z plotny.
- Za stálého míchání postupně přilévejte vývar.
- Vraťte zpět na plotnu a zvolna vařte cca 20 minut.
- Poté cibuli buď rozmixujte, nebo přepasírujte.
Tip na závěr: pokud chcete, můžete omáčku zvýraznit například drceným kmínem. Někdo přidává trochu vína, další nedá dopustit pár kapek citronové šťávy. Přidat lze i houby.

Ulice: Sára končí. Má bizarní plán a Bára nestačí zírat
Zdroje: TOP recepty, Apetit online, iDnes