UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO – tři písmenka a za nimi schovaná omáčka, která nás provází celým životem. A co to vlastně je? Zkratka UHO mluví jasně – univerzální hnědá omáčka. Nenápadný hrdina české kuchyně, nad kterým mnohdy neprávem ohrnujeme nos. Známe ji ze školní jídelny i babiččina receptáře.

REKLAMA

Co je UHO?

Už jsme to vysvětlili o pár řádků výše. Zkratka UHO představuje tři počáteční písmena tradiční stálice české kuchyně. U = univerzální, H = hnědá, O = omáčka.

UHO si bezesporu jako kouli na noze nese stín školní jídelny. Shodneme se na tom, že v tomto stravování ne vždy chutnala kdovíjak. V jídelně mívala UHO nevýraznou barvu a vlastně chuť. Není se tak čemu divit, že na ní dodnes někteří hledí skrze prsty. I když doba už je dneska někde úplně jinde…

Hodí se ke všemu

Někteří zkrátka nemohou UHO přijít na jméno. Nejčastějším důvodem je fakt, že se setkali s takovou formou přípravy, která je jednoduše odradila. Pokud se ale univerzální omáčka připraví dobře, je to skvělý doplněk skoro ke všemu – od rýže přes brambory až po těstoviny.

Má několik podob

Věděli jste, že u nás mnohými nenáviděné UHO má své obdoby i jinde ve světě? V Německu ji například znají jako Braten sauce neboli omáčka z pečeně. Nejznámější alternativou je britská gravy. Připravuje se z masa nebo zeleniny vzniklé při pečení nebo vaření. Poté se zahušťuje s pomocí jíšky nebo škrobu. Dobarvuje se barvivem s karamelem a melasou, dochucuje se kořením.

Jak připravit UHO?

Nad UHO není třeba ofrňovat nos. Dá se totiž připravit tak, že zachutná celé rodině. Naučte se uvařit univerzální hnědou omáčku takovým způsobem, že se stane oblíbenou součástí vaší kuchyně. A vy tak získáte skvělého parťáka, který – jak už bylo psáno – se hodí opravdu ke všemu.

Na přípravu UHO potřebujete:

  • 50 g másla
  • 190 g cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml hovězího vývaru
  • pepř a sůl

Postup přípravy:

  • V hrnci nechte rozpustit máslo.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět a poté poprašte moukou.
  • Chvíli restujte a poté stáhněte z plotny.
  • Za stálého míchání postupně přilévejte vývar.
  • Vraťte zpět na plotnu a zvolna vařte cca 20 minut.
  • Poté cibuli buď rozmixujte, nebo přepasírujte.

Tip na závěr: pokud chcete, můžete omáčku zvýraznit například drceným kmínem. Někdo přidává trochu vína, další nedá dopustit pár kapek citronové šťávy. Přidat lze i houby.

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Další nálož hobby pořadů: Pivní pomazánka s Láďou, jubileum s Pepou a treláže se zahradnicí Lenkou

Kutil Pepa, zahradnice Lenka a vynálezce Láďa se vrací s novou dávkou inspirace. V neděli 12. října 2025 poběží na Primě tři oblíbené hobby pořady.

Receptář je zpět. Tipy pro podzimní zahradu, kuchyni i dílnu v novém díle už tuto neděli

V nedělní poledne bude opět patřit pořadu Receptář Prima nápadů. Tentokrát nabídne podzimní porci tipů pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácích mazlíčků.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.