V Česku stále neumíme trojobal na řízky: Základem je sádlo a trouba

Řízek je nesmrtelná klasika. Neobejdeme se bez něho ani na Vánoce v kombinaci s bramborovým salátem. Společně s dětmi jezdí na školní výlet schovaný do dvou plátků chleba. Bereme ho s sebou schovaný v alobalu na dovolenou – na cestu se přece svačinka hodí. Většina z nás ale chybuje v tom úplně nejzákladnějším – tím je právě trojobal.

REKLAMA

Klasický trojobal

Většina z nás používá pro obalení řízků hladkou mouku. Podle profesionálních kuchařů je ale mnohem lepší volbou mouka polohrubá nebo hrubá – lépe do sebe vsáknou přebytečnou vodu a řízky jsou pak křupavější. Před obalováním nezapomeňte maso dobře osušit, aby se na něho mouka nenalepila až příliš.

Obalování řízků má ještě jedno doporučené pravidlo. Na strouhanku tolik netlačte, ale naopak v ní plátek masa obalte jen tak lehce. Nebude se po usmažení od masa odlepovat.

Smažit jedině na sádle

Na čem smažíte řízky? Většina lidí na oleji. Ne že by to bylo úplně špatně, nicméně řízky v trojobalu by se měly smažit zásadně na sádle. Sádlo totiž tomuto pokrmu dodá nezaměnitelnou chuť, kterou smažením na oleji jednoduše nedosáhnete.

Řízky byste po obalení měli nejdříve zprudka osmažit na pánvi, poté je vložit do trouby a tam je pěkně nechat dopéct.

Takto připravuje řízky většina z nás - na oleji, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Takto připravuje řízky většina z nás – na oleji, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Tip na křehké maso

Kdo by si rád nepochutnal na dokonale křehkém řízku v perfektním trojobalu? Asi nikdo by takové dobrotě neodolal. Máme proto tip, jak dosáhnout krásně křehkého masa. Naložte jej před tím na nějaký čas do klasického bílého jogurtu. Je to možná maličkost, ale na chuti to pak zaručeně poznáte. Tak to schválně zkuste.

Nejlepší smažený řízek – krok za krokem

Každý by mohl prohlásit, že právě on dělá ty nejlepší řízky na světě. A my proti tomu nemůžeme nic namítat. Přesto ale máme postup krok za krokem, se kterým vždy připravíte ty nejluxusnější řízky pod sluncem. A olizovat se po nich budete až za ušima.

Potřebujete:

  • plátky masa
  • polohrubou či hrubou mouku
  • vejce a strouhanku na obalení
  • pár kapek oleje
  • vepřové sádlo na smažení
  • sůl a pepř na dochucení
  • parmazán

Postup:

Plátky masa rozklepejte paličkou. Okraje řízků lehce naříznete, aby se vám během smažení nekroutily. Obalte je v mouce, vejci a strouhance – do té pro vylepšení chuti zamíchejte strouhaný parmazán. Po obalení dejte řízky na pár minut odpočinout do lednice.

Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Maso nezapomeňte naklepat a naříznout okraje, aby se během smažení maso nekroutilo, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Na pánvi nechte rozehřát trochu oleje. Vhoďte do něj trochu strouhanky – jakmile začne škvířit, zprudka na oleji osmahněte obalené řízky. V troubě už by mělo čekat rozehřáté sádlo. Po prudkém osmažení vložte řízky do trouby a nechte je krásně dodělat.

Jaké maso na řízky preferujete vy? A mátě nějaký trik na přípravu řízků?

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.