Josef Maršálek (42) je jeden z nejznámějších českých cukrářů. Svou vášeň pro sladké dokázal proměnit v hotové umění, nad kterým se kolikrát tají dech. Proslavil se nejen jako porotce v pořadu Peče celá země, ale také díky tomu, že působil prestižním londýnském obchodním domě Harrods, kde pekl pro britskou smetánku včetně královské rodiny. Co si udělat placky se zelím a škvarky podle tohoto úspěšného cukráře?
Autor několika kuchařek
Nadšený cukrář s typickým smyslem pro humor je autorem několika knih. V nich sdílí své recepty, ale podílí se také o svůj životní příběh. Je aktivní také na sociálních sítích, kde má díky své autenticitě mnoho fanoušků a s nimi sdílí střípky ze svého soukromého i pracovního života.
Zamilujte si zelné placky se škvarky podle Josefa Maršálka
Zelné placky se škvarky a moravským uzeným spojují tradiční suroviny a vykouzlí takovou dobrotu, po které se vám budou dělat boule za ušima.
Na přípravu potřebujete:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hrubě sekaných škvarků
- 100 g sádla
- 230 g tmavého piva
- 20 g droždí
- 1 vejce velikosti M
- 10 g soli
- kmín
- majoránka
Náplň:

Show Jana Krause: Lunetic, Silvia Šuvadová i papoušci z paneláku
- 300 g kysaného zelí
- 100 g moravského uzeného
- 60 g oloupaných brambor
- 25 g sádla
- 50 g vody
- 2 menší cibule
- pepř
- majoránka
- kmín
Na dokončení:
- 100 ml piva
- sůl
Postup přípravy:
Smíchejte hladkou a celozrnnou mouku, přidejte sůl, kmín a majoránku. V jiné nádobě rozpusťte droždí ve vlažném pivu a nechte pár minut aktivovat. Do moučné směsi přidejte škvarky, sádlo, vejce, aktivované droždí a zbytek piva. Vypracujte hladké, pružné těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Sceďte kysané zelí a překrájejte ho na menší kousky. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova. Přidejte nakrájené moravské uzené, krátce orestujte, přidejte zelí, brambory a podlijte trochou vody. Osolte, opepřete, přidejte kmín a majoránku. Směs duste, dokud brambory nezměknou a náplň nezíská kompaktní konzistenci.
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm. Rovnoměrně na něj rozetřete připravenou náplň. Těsto srolujte do rolády a nakrájejte na plátky široké 2–3 cm, čímž vytvoříte šneky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi menší rozestupy. Každého šneka potřete pivem a posypte maldonskou solí.
Předehřejte troubu na 180 °C a pečte šneky dozlatova, asi 20–25 minut. Podávejte teplé, nejlépe čerstvě upečené.
Vyzkoušíte recept na placky?

Synové a dcery Jakuba skláře: Dietl psal seriál celý život, premiéry se nedožil. Munzar našel svůj skrytý talent
Zdroje: Maršálkovo, Česká televize