Zelné placky se škvarky a uzeným podle Josefa Maršálka

Josef Maršálek (42) je jeden z nejznámějších českých cukrářů. Svou vášeň pro sladké dokázal proměnit v hotové umění, nad kterým se kolikrát tají dech. Proslavil se nejen jako porotce v pořadu Peče celá země, ale také díky tomu, že působil prestižním londýnském obchodním domě Harrods, kde pekl pro britskou smetánku včetně královské rodiny. Co si udělat placky se zelím a škvarky podle tohoto úspěšného cukráře?

REKLAMA

Autor několika kuchařek

Nadšený cukrář s typickým smyslem pro humor je autorem několika knih. V nich sdílí své recepty, ale podílí se také o svůj životní příběh. Je aktivní také na sociálních sítích, kde má díky své autenticitě mnoho fanoušků a s nimi sdílí střípky ze svého soukromého i pracovního života.

Zamilujte si zelné placky se škvarky podle Josefa Maršálka

Zelné placky se škvarky a moravským uzeným spojují tradiční suroviny a vykouzlí takovou dobrotu, po které se vám budou dělat boule za ušima.

Na přípravu potřebujete:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky​
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky​
  • 100 g hrubě sekaných škvarků​
  • 100 g sádla​
  • 230 g tmavého piva​
  • 20 g droždí​
  • 1 vejce velikosti M​
  • 10 g soli​
  • kmín​
  • majoránka​

Náplň:

  • 300 g kysaného zelí​
  • 100 g moravského uzeného​
  • 60 g oloupaných brambor​
  • 25 g sádla​
  • 50 g vody​
  • 2 menší cibule​
  • pepř​
  • majoránka​
  • kmín​

Na dokončení:

  • 100 ml piva
  • sůl

Postup přípravy:

Smíchejte hladkou a celozrnnou mouku, přidejte sůl, kmín a majoránku. V jiné nádobě rozpusťte droždí ve vlažném pivu a nechte pár minut aktivovat. Do moučné směsi přidejte škvarky, sádlo, vejce, aktivované droždí a zbytek piva. Vypracujte hladké, pružné těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Sceďte kysané zelí a překrájejte ho na menší kousky. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova. Přidejte nakrájené moravské uzené, krátce orestujte, přidejte zelí, brambory a podlijte trochou vody. Osolte, opepřete, přidejte kmín a majoránku. Směs duste, dokud brambory nezměknou a náplň nezíská kompaktní konzistenci.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm. Rovnoměrně na něj rozetřete připravenou náplň. Těsto srolujte do rolády a nakrájejte na plátky široké 2–3 cm, čímž vytvoříte šneky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi menší rozestupy. Každého šneka potřete pivem a posypte maldonskou solí.

Předehřejte troubu na 180 °C a pečte šneky dozlatova, asi 20–25 minut. Podávejte teplé, nejlépe čerstvě upečené.

Vyzkoušíte recept na placky?

Zdroje: Maršálkovo, Česká televize

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Další články
Související

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.