Zelné placky se škvarky a uzeným podle Josefa Maršálka

Josef Maršálek (42) je jeden z nejznámějších českých cukrářů. Svou vášeň pro sladké dokázal proměnit v hotové umění, nad kterým se kolikrát tají dech. Proslavil se nejen jako porotce v pořadu Peče celá země, ale také díky tomu, že působil prestižním londýnském obchodním domě Harrods, kde pekl pro britskou smetánku včetně královské rodiny. Co si udělat placky se zelím a škvarky podle tohoto úspěšného cukráře?

REKLAMA

Autor několika kuchařek

Nadšený cukrář s typickým smyslem pro humor je autorem několika knih. V nich sdílí své recepty, ale podílí se také o svůj životní příběh. Je aktivní také na sociálních sítích, kde má díky své autenticitě mnoho fanoušků a s nimi sdílí střípky ze svého soukromého i pracovního života.

Zamilujte si zelné placky se škvarky podle Josefa Maršálka

Zelné placky se škvarky a moravským uzeným spojují tradiční suroviny a vykouzlí takovou dobrotu, po které se vám budou dělat boule za ušima.

Na přípravu potřebujete:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky​
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky​
  • 100 g hrubě sekaných škvarků​
  • 100 g sádla​
  • 230 g tmavého piva​
  • 20 g droždí​
  • 1 vejce velikosti M​
  • 10 g soli​
  • kmín​
  • majoránka​

Náplň:

  • 300 g kysaného zelí​
  • 100 g moravského uzeného​
  • 60 g oloupaných brambor​
  • 25 g sádla​
  • 50 g vody​
  • 2 menší cibule​
  • pepř​
  • majoránka​
  • kmín​

Na dokončení:

  • 100 ml piva
  • sůl

Postup přípravy:

Smíchejte hladkou a celozrnnou mouku, přidejte sůl, kmín a majoránku. V jiné nádobě rozpusťte droždí ve vlažném pivu a nechte pár minut aktivovat. Do moučné směsi přidejte škvarky, sádlo, vejce, aktivované droždí a zbytek piva. Vypracujte hladké, pružné těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Sceďte kysané zelí a překrájejte ho na menší kousky. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na sádle dozlatova. Přidejte nakrájené moravské uzené, krátce orestujte, přidejte zelí, brambory a podlijte trochou vody. Osolte, opepřete, přidejte kmín a majoránku. Směs duste, dokud brambory nezměknou a náplň nezíská kompaktní konzistenci.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm. Rovnoměrně na něj rozetřete připravenou náplň. Těsto srolujte do rolády a nakrájejte na plátky široké 2–3 cm, čímž vytvoříte šneky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi menší rozestupy. Každého šneka potřete pivem a posypte maldonskou solí.

Předehřejte troubu na 180 °C a pečte šneky dozlatova, asi 20–25 minut. Podávejte teplé, nejlépe čerstvě upečené.

Vyzkoušíte recept na placky?

Další články
Související

Květen na zahradě: Mulč, střih, výsadba a další věci, které musíte udělat teď, jinak bude pozdě na bohatou úrodu

I v květnu čeká každého zahradníka spousta práce, ale také radosti. Na co všechno si dát pozor a co budou stromy i keře vyžadovat?

S kým žije Linda Rybová: Blanka z Ulice prožila bouřlivé devadesátky s rockerem, klid našla až s hercem na mlýně

Linda Rybová kdysi randila s rockery, dnes žije se starším hereckým kolegou a třemi dětmi v oáze klidu na venkově.

Pankrác, Servác, Bonifác: Co se po jejich svátcích může sadit? Ledoví muži a jaké pověry se k nim vážou

První polovina května je pro zahrádkáře kritickým obdobím. Čekají je totiž ledoví muži a pak uplakaná Žofie. Co to znamená pro úrodu?

Proč váš pes žere trávu a je důvod zpozornět? Nuda, chuť nebo žaludeční potíže, příčin může být víc

Žraní venkovní trávy si spojujeme spíše s kočkami. Jaké důvody má ale k takovému chování nejlepší přítel člověka a kdy být v pozoru?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaká je historie tohoto pokrmu, který každý připravuje trochu jinak?