Žemlovka a buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Cukrářská magie – tak bychom mohli označit počínání Josefa Maršálka (42). Sympaťák s ikonickým plnovousem dokáže vykouzlit takové dorty, ze kterých zrak přechází, a přitom s takovou lehkostí, až to bere dech. Hvězda pořadu Peče celá země proslula nejen svým cukrářským talentem, ale i osobitým stylem a smyslem pro humor.

REKLAMA

Kdo je Josef Maršálek?

Talentovaný cukrář, showman mající svůj vlastní styl a neuvěřitelný sympaťák, který si vás dokáže získat ještě dříve, nežli ochutnáte některou z jeho dobrot – to je Josef Maršálek. Věděli jste, že pekl sladké skvosty pro opravdovou smetánku, a to včetně britské královské rodiny?

Na sociálních sítích se často chlubí svými dokonalými díly. Fanoušci ale sledují i vtipné momenty a střípky z jeho života, které s nimi nadšeně sdílí.

Zkuste žemlovku podle Maršálka

Kdo by nemiloval žemlovku! Tradiční sladká dobrota, které neodolají malí ani velcí. Zkuste si žemlovku připravit podle taktovky Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

  • 7 starších rohlíků
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 5 g skořice
  • 4 větší vajíčka
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 kg jablek
  • badyán
  • 1 l plnotučného mléka

Postup přípravy:

Rohlíky nakrájejte na kolečka. V mixéru nadrťte vlašské ořechy a přidejte je k nastrouhaným jablkům. Přidejte koření a směs dobře promíchejte. Vajíčka vyšlehejte s krupicovým cukrem a poté přilijte mléko. Opět dobře promíchejte.

Do směsi dejte nakrájená kolečka rohlíků. Nechte je dostatečně nasáknout tekutinu. Pečicí formu vystelte papírem a dno vyskládejte kolečky namočených rohlíků. Přidejte vrstvu jablek s ořechy a kořením. Postupujte střídavým skládáním tak, aby poslední vrstva byla rohlíková.

Navrch dejte nakrájené plátky másla a zasypte moučkovým cukrem. Vložte do vyhřáté trouby, kde pečte na 180 °C, dokud nebudou rohlíky krásně zlatavé.

Připravte Josefovy buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem alias buchtičky se šodó si s chutí dají děti i dospělí. Jak tuhle tradiční dobrotu připravuje Josef Maršálek?

Na přípravu potřebujete:

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • Sůl
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 70 ml oleje

Krém:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 50 ml rumu
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy:

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr a špetku soli. Poté do jiné nádoby rozdrobte droždí, které zalijte vlažným mlékem a nechte pár minut vzejít. Do moučné směsi přidejte vejce, olej a také aktivované droždí s mlékem.

Vypracujte hladké a pružné těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na malé kousky a z každého vytvarujte kuličku. Každou kuličku potřete rozpuštěným máslem a skládejte do vymazaného pekáče pěkně jednu za druhou. Zakryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Poté pečte na 180 °C zhruba 20 až 25 minut.

Než se upečou buchtičky, dejte se do přípravy krému. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte z něho semínka. V hrnci nechte zahřát mléko společně s vanilkovým luskem a semínky – přiveďte k varu, poté odstavte. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přimíchejte kukuřičný škrob. Nalijte horké mléko a za stálého míchání nechte ještě vařit, dokud krém nezhoustne. Jakmile odstavíte, přilijte rum a promíchejte.

Skvělé recepty Josefa Maršálka a jeho pekařské a cukrářské umění můžete sledovat každou neděli dopoledne na ČT1 v Buchty po ránu.

Další články
Související

7 pádů Honzy Dědka: Koučka intimity, Nohavica o StB, Hes se svým vzorem Nedbalem a Hrnčiříková o phó maratonu

Nová epizoda 7 pádů Honzy Dědka nabídne pestré hosty. Nohavica řešil StB, Hrnčiříková phó maraton a Hes sádru z fotbalu.

Prostřeno se vrací a rovnou ve velkém: Plzeňský týden slibuje nehty v jídle, budíky v kuchyni i ztracená játra

Prostřeno! se vrací a diváci se mohou těšit na pětici soutěžících, která slibuje jiskřivou atmosféru, napínavé bodování i řadu nečekaných momentů

Druhá série Hell’s Kitchen Česko startuje už za pár dní. O 2,5 milionu zabojují jak amatéři, tak profesionálové

Na televizní obrazovky se vrací Hell's Kitchen, tentokrát s Janem Punčochářem v čele. Do druhé řady se přihlásili nejen zkušení kuchaři, ale i amatéři.

Soňa z Ulice se vrací v plné síle: Hra na city, výhružky a nový terč

Mysleli jste si, že se Soňou je spolu s vyhazovem ze školy konec? Chyba lávky. I když už není ředitelkou, v nové řadě Ulice se vrací silnější a nebezpečnější.

Seriál ZOO se vrací s napětím i romantikou: Nový sympaťák, love story a zásnuby oblíbených párů

Podzimní ZOO nabídne dramatickou záchranu mezi lvy, romantiku Kiki a Alexe, novou postavu Olivera i zásnuby.

Ulice míří na místo činu: Nové díly se natáčely pod dohledem skutečného kriminalisty

Premiérová Ulice zavede diváky na netradiční místa. VedleJizerských hor se část děje odehrává i ve specifické lokalitě s pracovním názvem „místo činu“.