Žemlovka a buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Cukrářská magie – tak bychom mohli označit počínání Josefa Maršálka (42). Sympaťák s ikonickým plnovousem dokáže vykouzlit takové dorty, ze kterých zrak přechází, a přitom s takovou lehkostí, až to bere dech. Hvězda pořadu Peče celá země proslula nejen svým cukrářským talentem, ale i osobitým stylem a smyslem pro humor.

REKLAMA

Kdo je Josef Maršálek?

Talentovaný cukrář, showman mající svůj vlastní styl a neuvěřitelný sympaťák, který si vás dokáže získat ještě dříve, nežli ochutnáte některou z jeho dobrot – to je Josef Maršálek. Věděli jste, že pekl sladké skvosty pro opravdovou smetánku, a to včetně britské královské rodiny?

Na sociálních sítích se často chlubí svými dokonalými díly. Fanoušci ale sledují i vtipné momenty a střípky z jeho života, které s nimi nadšeně sdílí.

Zkuste žemlovku podle Maršálka

Kdo by nemiloval žemlovku! Tradiční sladká dobrota, které neodolají malí ani velcí. Zkuste si žemlovku připravit podle taktovky Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

  • 7 starších rohlíků
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 5 g skořice
  • 4 větší vajíčka
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 kg jablek
  • badyán
  • 1 l plnotučného mléka

Postup přípravy:

Rohlíky nakrájejte na kolečka. V mixéru nadrťte vlašské ořechy a přidejte je k nastrouhaným jablkům. Přidejte koření a směs dobře promíchejte. Vajíčka vyšlehejte s krupicovým cukrem a poté přilijte mléko. Opět dobře promíchejte.

Do směsi dejte nakrájená kolečka rohlíků. Nechte je dostatečně nasáknout tekutinu. Pečicí formu vystelte papírem a dno vyskládejte kolečky namočených rohlíků. Přidejte vrstvu jablek s ořechy a kořením. Postupujte střídavým skládáním tak, aby poslední vrstva byla rohlíková.

Navrch dejte nakrájené plátky másla a zasypte moučkovým cukrem. Vložte do vyhřáté trouby, kde pečte na 180 °C, dokud nebudou rohlíky krásně zlatavé.

Připravte Josefovy buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem alias buchtičky se šodó si s chutí dají děti i dospělí. Jak tuhle tradiční dobrotu připravuje Josef Maršálek?

Na přípravu potřebujete:

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • Sůl
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 70 ml oleje

Krém:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 50 ml rumu
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy:

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr a špetku soli. Poté do jiné nádoby rozdrobte droždí, které zalijte vlažným mlékem a nechte pár minut vzejít. Do moučné směsi přidejte vejce, olej a také aktivované droždí s mlékem.

Vypracujte hladké a pružné těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na malé kousky a z každého vytvarujte kuličku. Každou kuličku potřete rozpuštěným máslem a skládejte do vymazaného pekáče pěkně jednu za druhou. Zakryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Poté pečte na 180 °C zhruba 20 až 25 minut.

Než se upečou buchtičky, dejte se do přípravy krému. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte z něho semínka. V hrnci nechte zahřát mléko společně s vanilkovým luskem a semínky – přiveďte k varu, poté odstavte. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přimíchejte kukuřičný škrob. Nalijte horké mléko a za stálého míchání nechte ještě vařit, dokud krém nezhoustne. Jakmile odstavíte, přilijte rum a promíchejte.

Skvělé recepty Josefa Maršálka a jeho pekařské a cukrářské umění můžete sledovat každou neděli dopoledne na ČT1 v Buchty po ránu.

Další články
Související

Modelky Playboye zemřely násilně. Za zdmi luxusu se odehrávaly osudy plné manipulace a strachu

Série Vraždy modelek Playboye ukazuje, co se skrývalo za pozlátkem značky. Warner TV ji uvede v listopadu v úterním vysílacím bloku.

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Další nálož hobby pořadů: Pivní pomazánka s Láďou, jubileum s Pepou a treláže se zahradnicí Lenkou

Kutil Pepa, zahradnice Lenka a vynálezce Láďa se vrací s novou dávkou inspirace. V neděli 12. října 2025 poběží na Primě tři oblíbené hobby pořady.

Receptář je zpět. Tipy pro podzimní zahradu, kuchyni i dílnu v novém díle už tuto neděli

V nedělní poledne bude opět patřit pořadu Receptář Prima nápadů. Tentokrát nabídne podzimní porci tipů pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácích mazlíčků.