Co s okurkovým lákem: Marináda, do těsta na pečivo i proti bolesti v krku a kocovině

Okurky ze sklenice zmizely rychlostí blesku a zbyl jenom lák. Co s ním? Rozhodně ho nevylévejte, obsahuje totiž velké množství prospěšných látek včetně vitamínů a minerálů. Využít ho můžete jako dochucovadlo při přípravě pokrmů, ale také jako lék. Co tedy s lákem?

REKLAMA

Marináda na maso

Pokud chcete naložit vepřové maso, je ideální ho dát na pár hodin právě do láku z okurek. Ideální je nakrájet maso na plátky, vložit ho do uzavíratelného sáčku a přidat 100 mililitrů láku, sladkou papriku a hořčici. Poté je třeba sáček zavřít, promíchat a nechat do druhého dne. Maso pak lze grilovat, smažit nebo klidně péct. Uvidíte, že budete z jeho chuti opravdu překvapení.

Marinovaná zelenina

Zbylo vám v lednici zelí a kousek cibule nebo mrkve? A k tomu také sklenice od okurek a lák? Není nic jednoduššího, než zeleninu nakrájet na kousky a do láku ji naložit. Uvidíte, že vytvoříte opravdu lahodnou zeleninu, která se bude hodit nejen k masu.

Přidejte ho do salátu

Možná, že vám tento skvělý tip už dala vaše babička. Lák z okurek skvěle dochutí bramborový salát. Díky láku z okurek bude salát svěží a úžasně dochucený. Pokud jste to ještě nezkoušeli, rozhodně to musíte při další příležitosti napravit. Uvidíte, že salát dostane úplně jiný rozměr. Bramborový salát však není jediný, kam lze lák použít. Smíchaný s jogurtem se hodí také do vaječného salátu a samotný ho lze použít místo zálivky do zeleninových salátů.

Naložte do něj další věci

Do láku z okurek můžete vložit zbylá oloupaná vejce, cibuli nebo česnek, které jste nestihly při vaření využít. Surovinám tak prodloužíte trvanlivost. A jako bonus budou suroviny dobře ochucené.

Pečivo s lákem

Pečete si své vlastní pečivo? Zkuste smíchat sklenici láku s 80 mililitry oleje a přidat 200 gramů hladké mouky. Přidejte ještě půl lžičky sody a promíchejte. Následně přidejte vejce, dvě lžíce zakysané smetany a dalších 250 gramů mouky. Zadělejte těsto a vytvořte z něj rohlíky, bulky nebo housky.

Lákem proti křečím

Cvičení tělu prospívá, ale někdy se stane, že to přeženeme a svaly bolí. Vlastně bolí úplně všechno. Zkuste se v takovém případě napít láku z okurek. Doplníte si tak do těla sodík, hořčík a chlorid vápenatý. Díky tomu se mohou zmírnit případné svalové křeče.

Lék na kocovinu

Tenhle fígl pravděpodobně znáte. Okurkový lák je dobrým přítelem po vydařeném večírku. Díky všem látkám, které obsahuje, vaše tělo dobře hydratuje a postaví vás na nohy. Ideální je vzpomenout si na něj ještě předtím, než ulehnete po alkoholovém večírku do postele. Díky tomu ráno nebude tolik kruté.

Na bolest v krku

Místo léků zkuste příště při bolesti v krku použít jako kloktadlo lák z okurek. Působí totiž jako dezinfekce, a navíc dokáže zvlhčit podrážděnou sliznici. Lák také může pomoci bojovat proti bakteriím.

Na zažívací potíže

Bojujete s průjmem nebo s plynatostí? Zkuste se napít okurkového láku. Není vhodné ho vypít mnoho najednou. Lepší je dát si několik doušků během dne. Díky kopru a hořčičným semínkům lák podpoří činnost střev, a navíc pomůže správné produkci žaludečních šťáv. Okurkový lák dokáže zklidnit také žaludek. Pokud máte potíže s žaludkem, klidně si dejte ředěný lák pravidelně před každým jídlem.

Lákem proti kašli

Kašel je nepříjemným společníkem. Pokud vás trápí suchý kašel, zkuste proti němu bojovat právě lákem z okurek. Díky obsahu octa totiž působí jako sirup proti kašli. Lák je vhodné konzumovat po lžících asi třikrát denně.

Jak využít lák z okurek? Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Zalejte s ním květiny

Lák z okurek může posloužit také při péči o rostliny. Použít ho lze jako zálivku pro květiny jako je vlčí mák, petrklíč nebo lilie. Tyto květiny totiž upřednostňují kyselou půdu. Případně lze nálev použít jako odstraňovač plevele.

Vyčistí měděné předměty

Okurkový lák můžete použít také jako čisticí prostředek na leštění měděných předmětů. Naneste ho na houbičku a můžete začít s čištěním. Díky láku se věci budou krásně lesknout.

Zdroj: idnes.cz, ireceptar.cz, varimedobroty.cz

Další články
Související

Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaká je historie tohoto pokrmu, který každý připravuje trochu jinak?

Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

Jaká jídla nesmí na našich stolech chybět během velikonočních svátků? Podle tradic to není jen mazanec a beránek, ale také nádivka nebo polévky.

Velikonoční inspirace, jak snadno založit kvásek, buráky na zahradě i žížalí čaj v hlavní roli

Jarní díl Receptáře přináší barvení vajec, žitný kvásek, buráky na zahradu i rady pro vítací psy. Vše s úsměvem a v praxi.

Vyrobte si domácí difuzér: Snadno a rychle

Vyrobte si vlastní voňavý difuzér snadno a levně – jen s olejem, esencemi a tyčinkami. Vůně podle nálady i sezóny, bez chemie a s chutí.

Nejlepší rostliny do skalky: Tipy na odolné a krásné trvalky

Skalka plná barev? Zvolte odolné trvalky jako rozchodníky, levanduli, hvozdíky nebo mateřídoušku. Vytvořte krásnou a nenáročnou zahradu.

Jak vyrobit domácí prášek na praní: Levně, ekologicky a prádlo bude čisté i provoněné

Vyrobte si vlastní domácí prášek na praní jednoduše a ekologicky! Ušetříte peníze a vaše prádlo bude čisté a voňavé bez chemie.