Datum spotřeby není strašák aneb Potraviny, které můžete sníst i „prošlé“

Datum spotřeby je pro většinu lidí ukazatelem „zdravosti“ potravin. Jakmile najdou v lednici, ve spíži nebo komoře potravinu s prošlým datem, bezmyšlenkovitě ji vyhodí. Ne vždy je to ale nutné. Je celá řada potravin, jejichž konzumace se nemusíte bát ani tehdy, kdy jsou podle data na obalu „prošlé“.

REKLAMA

Co je vlastně datum spotřeby?

Při nákupu si data na obalu všímá většina z nás. Všichni známe onu formulku „spotřebujte do“, kterou najdeme zejména na produktech, které se rychle kazí. Nepleťte si datum spotřeby s datem minimální trvanlivosti. Jde o dobu, během které si daná potravina uchovává nejvyšší kvalitu. Nicméně i po vypršení této doby je možné produkt sníst, byl-li uchován správně a nedošlo k poškození obalu.

Patříte k lidem, kteří se striktně drží datem spotřeby a potraviny, které už jsou „po“ rovnou vyhazujete? Pak si přečtěte, které suroviny můžete bezpečně sníst i tehdy, kdy jsou podle data uvedeného na obalu „prošlé“.

Čokoláda, sušenky a bonbony

Jde o potraviny s nízkým obsahem vody. To znamená, že nepředstavují ideální prostředí pro množení bakterií, tudíž se nic nestane, když si na nich pochutnáte i po jejich prošlém datu spotřeby.

Rýže, těstoviny a mouka

S datem spotřeby se běžně setkáte i na surovinách jako je rýže, těstoviny nebo třeba mouka. Tyto suroviny mají poměrně dlouhou dobu trvanlivosti, což je jako v případě výše dáno velmi nízkým obsahem vody. Nejsou-li tedy suroviny napadeny škůdci (například moli v mouce), pak je můžete zkonzumovat i několik měsíců po vypršení jejich exspirace.

Konzervované potraviny

Sardinky, kompoty, zelenina nebo třeba tuňák – potraviny v konzervě je možné sníst i dlouhou dobu po jejich exspiraci. Trvanlivost těchto surovin je hodně dlouhá a je zaručeně zahřátím. Za předpokladu, že nedošlo k poškození obalu, můžete je uchovávat i několik let a sníst je i dlouho poté, co bude datum na jejich obalu „po spotřebě“.

Jogurty a kysané mléčné produkty

Za trvanlivost kysaných mléčných výrobků a jogurtů vděčíme příznivým bakteriím a také kyselému pH. Tyto produkty proto můžete sníst i několik dní poté, co projdou. Konzumaci se vyvarujte v případě, kdy u jogurtu objevíte výrazně vypouklé víčko. Ten nejezte a rovnou ho vyhoďte.

Sýry

U této suroviny platí „není sýr jako sýr“. Jiné je to u tavených sýrů, které prochází tepelnou úpravou a také u sýrů, které dlouho zrají (například parmazán). Ty lze sníst i poté, co jsou dle data na jejich obalu prošlé. Opatrní ale buďte u čerstvých a polotvrdých sýrů, u kterých se může po čase objevit plíseň.

Jak zacházíte s potravinami, které to mají podle data na obalu „za sebou“?

Snědli byste sýr po spotřebě?, FOTO: Pexels.com
Snědli byste sýr po spotřebě?, FOTO: Pexels.com

Další tipy do domácnosti si můžete přečíst tady.

Další články
Související

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.