Vejce patří – nebo by aspoň měla – k základnímu jídelníčku člověka. Ať už si je dáváte samotná nebo jako součást jiných pokrmů, pravděpodobně je do sebe v nějaké frekvenci dostáváte. Vzhledem k jejich snadné dostupnosti v obchodech nepovažuje většina lidí jejich skladování za velkou vědu. Ovšem i tady dochází k některým omylům. Jak tedy na to?
Na co dát pozor
Někteří spotřebitelé vejce před uskladněním oplachují, což je ale chyba. Dochází tak k porušení přirozené ochranné vrstvy, která pokrývá celou skořápku. Vejce klidně umyjte, ale až těsně před jejich použitím, do té doby je nechte tak, jak jste je donesli z obchodu či odjinud.

Neskladujte je v původních obalech a ni ve vlhku. V lednici (respektive ve vaječném „patře“) by měla být teplota 2-8 stupňů Celsia. Dají se uchovat i ve spíži, ale okolní teplota nemá kolísat a přesahovat 18 stupňů Celsia. Právě změny teplot vejcím obecně nesvědčí, vyhněte se proto dveřím lednice.
S tím souvisí i adaptace před vařením. Je to stejné jako třeba u masa na steak. Před hozením na pánev nebo do grilu je třeba maso nechat aklimatizovat na pokojovou teplotu. Než vejce rozklepnete, nechte ho také na kuchyňské lince trochu ohřát.
V děrovaném platu
Při návratu z obchodu vyndejte vejce z původního obalu a vložte do děravých plat špičkou dolů, aby kolem mohl proudit vzduch. Právě tento konec totiž obsahuje póry, kterými vajíčko dýchá. Zůstanou-li vám ale v lednici déle jak 10 dní, obraťte je, jinak vám žloutek přischne ke skořápce.
Pozor – vyvarujte se blízkosti silně aromatických potravin, jako třeba sýrů. Vejce je přijímají z okolí a mohou vám tak snadno „načichnout“. Ze všech dosavadních skladovacích zásad tak plyne, že je nejlepší jim vytvořit stálý karton, do kterého budete přendávat nová vejce.
Trvanlivost na kartonu
Každý karton vajec obsahuje minimální trvanlivost. „U vajec je to 28 dní od data snášky. Na obalech musí být uvedena a lze z ní vypočíst stáří vejce,“ vysvětluje pro web Pro ženy Michaela Bebová. Jde spíš o orientační údaj, i po uplynutí doby mohou být poživatelná, což si lze ověřit. V lednici a správných podmínkách vydrží vejce i pět týdnů.
Čerstvé vejce je takové, které má méně jak 9 dní od snášky. Starší nekonzumujte syrová, používejte je jen k vaření nebo pečení.

Test čerstvosti
Obecně platí, že čím déle vejce „žije“, tím se žloutek stává tekutějším. Můžete si to ověřit opatrným ponořením do sklenice s vodou. Jakmile vám ihned klesne na dno a zůstane tam ležet, nemusíte se o něj nijak obávat. Proč tomu tak je? U čerstvých vajec je pod skořápkou málu vzduchu.

Postupně se ale pod skořápku dostává více vzduchu, což narušuje vnitřní strukturu bílku. Při stejném testu se tak nejdříve „postaví“ na špičku, protože bublinka vzduchu ho táhne nahoru. Takový kousek nekonzumujte samostatně, hodí se do těsta nebo jako jiná přísada.
Jakmile vám vejce vyplave na hladinu, je na místě ho rovnou vyhodit. V případě jeho konzumace riskujete i vážné zažívací potíže.
Zdroje: ProZeny, CeskaVejce, Kupi