Kdo by nemiloval chipsy! Oblíbená pochoutka, na které si smlsneme večer u televize a která nesmí chybět na žádné oslavě nebo party. Ačkoli na trhu najdete nepřeberné množství různě ochucených brambůrků, mezi nimiž si každý dokáže najít svého favorita, můžete si je připravit i doma. Výhoda spočívá nejen v menším množství tuku, ale i v tom, že si je můžete ochutit přesně tak, jak to máte nejraději. Navíc chipsy nemá většina neustále doma po ruce, za to brambory – ty ano…
Jak si připravit domácí chipsy z trouby
Připravit si chipsy pěkně po domácku není vůbec špatný nápad. Není na tom nic složitého, a ještě svému tělu ušetříte nějaké ty kalorie.

Na přípravu potřebujete:
- 1 kg brambor
- olivový olej
- koření dle chuti, sůl
Postup přípravy:
Brambory nakrájejte na tenké plátky. Propláchněte je vodou a následně dobře osušte. Bramborové plátky vložte do misky s olivovým olejem, který jste předtím promíchali s kořením dle svého výběru. Brambory dobře promíchejte, aby se všechny plátky obalily v kořeněné směsi.
Poté lupínky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C. Jakmile lupínky zezlátnou, vyjměte je z trouby a nasypte na papírové utěrky, abyste z nich dostali přebytečný tuk.
Recept na bramborové chipsy z fritézy
Máte doma horkovzdušnou fritézu? Pak určitě víte, kolik dobrot se dá s její pomocí vykouzlit. A my vám teď dáme recept na domácí chipsy, které jsou lepší než ty kupované. Až je vyzkoušíte, určitě nám dáte za pravdu.

Na přípravu potřebujete:
- brambory varného typu C nebo B
- olej
- sůl
- koření dle výběru
Postup přípravy:
Brambory očistěte, nastrouhejte na tenké plátky a poté pořádně omyjte. Po umytí důkladně osušte utěrkou. Bramborové plátky v misce promíchejte se solí a kořením dle chuti, lehce zakápněte olejem. Poté brambory rozdělte na 2-3 várky (podle množství) a vložte do horkovzdušné fritézy (doporučujeme použít jednorázový papírový košík na pečení). Pečte na 180 °C cca 12 minut.

Vyzkoušejte i domácí dip
Když už si připravíte domácí chipsy, pozvedněte tuhle dobrotu o level výše a připravte si k brambůrkám i chutný dip. Vyzkoušejte některý z našich tipů.
Hořčicový dip s medem
Do misky dejte kelímek zakysané smetany, přidejte lžičku medu a na špetku nože dijonskou hořčici. Vše dobře promíchejte. Máte-li rádi pikantní chutě, můžete přidat hořčice o trochu více. Na závěr přidejte stroužek prolisovaného česneku a dochuťte solí a pepřem.
Nivový dip
Do misky dejte kelímek bílého jogurtu a kelímek zakysané smetany. Přidejte 100 g strouhané nivy, prolistujte dva stroužky česneku a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Tkatziky dip
Smíchejte 300 g řeckého jogurtu se lžící olivového oleje, přidejte 2 lžičky citronové šťávy, 2 prolisované stroužky česneku, půl lžičky bílého octa a nakrájenou/nastrouhanou salátovou okurku. Tu ještě předtím zbavte přebytečné vody. Dochuťte solí a pepřem.
Tak co, vyzkoušíte je? Nebo máte nějaký svůj osvědčený recept?
Další tipy do domácnosti najdete tady.
Zdroje: Apetit, Top Recepty, Mall, Foodora