Kdo by dokázal odolat krásně křupavému řízku! Oblíbená stálice naší kuchyně, na které si dokážeme pochutnat snad při každé příležitosti. Řízky se na našich stolech objevují nejen na Vánoce, ale kdykoliv během roku. Většina z nás je připravuje tradičním způsobem – tedy smažením na oleji nebo na sádle. Přitom to jde i jinak. Co si takhle zkusit připravit křupavé řízky z trouby?
Proč jsou řízky z trouby lepší volbou?
Možná i vy patříte k lidem, kteří řízky připravují tradičním způsobem – obalené maso vhodíte do rozpáleného oleje a počkáte, dokud nebude mít onu typickou krásně zlatavou barvu. Proč to ale nezkusit jinak a nepřipravit si řízky v troubě, což je způsob přinášející hned několik výhod.

Možná tou vůbec největší výhodou je fakt, že můžete péct větší množství řízků najednou, čímž si ušetříte práci i čas. Jako další benefit můžeme považovat absenci oleje, díky čemuž se z tohoto oblíbeného pokrmu rázem stává o něco zdravější varianta. Opomenout nelze ani to, že se řízky v troubě pečou pomaleji, proto je není potřeba tak často kontrolovat.
Řízky z trouby bez oleje či sádla
Zlé jazyky by mohly namítnout, že řízky připravované v troubě nejsou tak šťavnaté jako ty, které se pečou na tuku. Jsou ovšem zdravější, proto si na nich mohou bez výčitek pochutnat i ti, kteří si hlídají figuru.
Řízky nejdříve naklepejte, poté z obou stran osolte a opepřete a následně obalte v klasickém trojobalu. Připravené maso vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí oleje v lahvičce s rozprašovačem lehce zastříkněte. Poté pečte na 230 °C, v polovině pečení otočte a znovu lehce postříkejte olejem.
Křupavé řízky z trouby v kukuřičných lupínkách
Máme pro vás ještě jeden recept, který si zaručeně zamilujete pro jeho křupavost. Na přípravu této křupavé dobroty budete potřebovat:
- Kilogram kuřecích prsou
- Jedno vajíčko
- Dvě polévkové lžíce bramborového škrobu
- Jeden stroužek česneku
- Kelímek bílého jogurtu
- 200 g kukuřičných lupínků
- Sůl a pepř
Maso z obou stran naklepejte a osolte. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce a prolisovaný česnek s bramborovým škrobem. Do této marinády poté naložte maso, které nechte odpočívat ideálně celý den (ale není nutné). Následně si troubu předehřejte na 200 stupňů, naložené řízky obalte v rozdrcených kukuřičných lupínkách a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud přeci jen chcete, můžete řízky lehce pokapat olejem, ale rozhodně to není nutné. Řízky poté vložte do trouby a pečte asi 20 minut – dokud nebudou zlatavé barvy.

Zkoušeli jste už řízky z trouby?
Zdroje: iReceptář, Český oběd