Jde to i bez smažení: Řízky z trouby a jak na ně

Kdo by dokázal odolat krásně křupavému řízku! Oblíbená stálice naší kuchyně, na které si dokážeme pochutnat snad při každé příležitosti. Řízky se na našich stolech objevují nejen na Vánoce, ale kdykoliv během roku. Většina z nás je připravuje tradičním způsobem – tedy smažením na oleji nebo na sádle. Přitom to jde i jinak. Co si takhle zkusit připravit křupavé řízky z trouby?

REKLAMA

Proč jsou řízky z trouby lepší volbou?

Možná i vy patříte k lidem, kteří řízky připravují tradičním způsobem – obalené maso vhodíte do rozpáleného oleje a počkáte, dokud nebude mít onu typickou krásně zlatavou barvu. Proč to ale nezkusit jinak a nepřipravit si řízky v troubě, což je způsob přinášející hned několik výhod.

Možná tou vůbec největší výhodou je fakt, že můžete péct větší množství řízků najednou, čímž si ušetříte práci i čas. Jako další benefit můžeme považovat absenci oleje, díky čemuž se z tohoto oblíbeného pokrmu rázem stává o něco zdravější varianta. Opomenout nelze ani to, že se řízky v troubě pečou pomaleji, proto je není potřeba tak často kontrolovat.

Řízky z trouby bez oleje či sádla

Zlé jazyky by mohly namítnout, že řízky připravované v troubě nejsou tak šťavnaté jako ty, které se pečou na tuku. Jsou ovšem zdravější, proto si na nich mohou bez výčitek pochutnat i ti, kteří si hlídají figuru.

Řízky nejdříve naklepejte, poté z obou stran osolte a opepřete a následně obalte v klasickém trojobalu. Připravené maso vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a s pomocí oleje v lahvičce s rozprašovačem lehce zastříkněte. Poté pečte na 230 °C, v polovině pečení otočte a znovu lehce postříkejte olejem.

Křupavé řízky z trouby v kukuřičných lupínkách

Máme pro vás ještě jeden recept, který si zaručeně zamilujete pro jeho křupavost. Na přípravu této křupavé dobroty budete potřebovat:

  • Kilogram kuřecích prsou
  • Jedno vajíčko
  • Dvě polévkové lžíce bramborového škrobu
  • Jeden stroužek česneku
  • Kelímek bílého jogurtu
  • 200 g kukuřičných lupínků
  • Sůl a pepř

Maso z obou stran naklepejte a osolte. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce a prolisovaný česnek s bramborovým škrobem. Do této marinády poté naložte maso, které nechte odpočívat ideálně celý den (ale není nutné). Následně si troubu předehřejte na 200 stupňů, naložené řízky obalte v rozdrcených kukuřičných lupínkách a přemístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud přeci jen chcete, můžete řízky lehce pokapat olejem, ale rozhodně to není nutné. Řízky poté vložte do trouby a pečte asi 20 minut – dokud nebudou zlatavé barvy.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Zkoušeli jste už řízky z trouby?

Zdroje: iReceptář, Český oběd

Další články
Související

Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr je oblíbená klasika, na kterou nedáme dopustit. Zkuste si ji připravit v trochu zdravějším kabátku – v troubě nebo ve fritéze bez litru oleje.

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít pro lepší chuť i vůni pokrmů. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta...

Jak na křupavou kůrku a šťavnaté kuře: Jednoduché triky, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku

Pečené kuře je oblíbený a opravdu lahodný pokrm. Víte, jak ho upéct tak, aby bylo maso nevysušené, křehké a kůžička křupala? Prozradíme vám to!

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?