Kávovou sedlinu rozhodně nevyhazujte, má mnoho využití

Znáte to, uděláte si výbornou kávu a v kávovaru se vám začne shromažďovat množství kávové sedliny. První, co většinu milovníků kávy napadne, je asi tento „odpad“ vyhodit. To by ale byla veliká chyba! Přinášíme vám několik tipů, co s kávovou sedlinou udělat. Některé vás možná překvapí.

REKLAMA

Na zahradě

Lógr, jak se česky kávové sedlině mnohdy říká, totiž můžete využít například na své zahradě. Je totiž výborným zdrojem minerálů, obsahuje draslík, hořčík či vápník, které obohacují půdu, a navíc odpuzují nejrůznější škůdce.

Použít se navíc dá také jako hnojivo, když ho přidáte do kompostu, získáte velmi kvalitní hmotu, která bude krásně kyprá a pro rostliny výživná. Dejte si však pozor, abyste kávovou sedlinu nechali před použitím dobře vyschnout, ráda totiž chytá plíseň.

V domácnosti

Dalším místem, kde se kávová sedlina může stát skvělým pomocníkem, je vaše domácnost. Například v kuchyni ji můžete využít jako pohlcovač pachů a vůní, ideální je ho usušený v misce či sklenici vložit do lednice a zápach nemá šanci.

Můžete ho navíc použít třeba i na čištění zaschlé špíny z hrnců a pánví, kde funguje dokonce lépe, než písek. Je totiž jemnější, a proto také šetrnější variantou pro tyto účely. Stačí si vzít houbičku na nádobí a k saponátu přidat trochu lógru. Pak se můžete směle pustit do práce.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

V kosmetice

Nejznámější způsob, jak kávovou sedlinu využívat, jsou pravděpodobně nejrůznější kosmetické vychytávky. Kofein, který je v kávě přirozeně obsažen, totiž krásně zpevňuje pokožku, a dokonce pomáhá stimulovat i růst vlasů. Navíc je opravdu účinným pomocníkem v prevenci i boji s celulitidou, směs si můžete připravit i pohodlně doma.

Stačí smíchat lógr s kokosovým, či jiným přírodním olejem a hotový zázrak je na světě. Pokud by se vám nechtělo si takový přípravek vytvářet, stačí trochu sedliny přidat jen k vašemu sprchovému gelu a účinek se také dostaví.

Zdroje: ireceptar.cz, babinet.cz, kavarna.4home.cz

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.