Kávovou sedlinu rozhodně nevyhazujte, má mnoho využití

Znáte to, uděláte si výbornou kávu a v kávovaru se vám začne shromažďovat množství kávové sedliny. První, co většinu milovníků kávy napadne, je asi tento „odpad“ vyhodit. To by ale byla veliká chyba! Přinášíme vám několik tipů, co s kávovou sedlinou udělat. Některé vás možná překvapí.

REKLAMA

Na zahradě

Lógr, jak se česky kávové sedlině mnohdy říká, totiž můžete využít například na své zahradě. Je totiž výborným zdrojem minerálů, obsahuje draslík, hořčík či vápník, které obohacují půdu, a navíc odpuzují nejrůznější škůdce.

Použít se navíc dá také jako hnojivo, když ho přidáte do kompostu, získáte velmi kvalitní hmotu, která bude krásně kyprá a pro rostliny výživná. Dejte si však pozor, abyste kávovou sedlinu nechali před použitím dobře vyschnout, ráda totiž chytá plíseň.

V domácnosti

Dalším místem, kde se kávová sedlina může stát skvělým pomocníkem, je vaše domácnost. Například v kuchyni ji můžete využít jako pohlcovač pachů a vůní, ideální je ho usušený v misce či sklenici vložit do lednice a zápach nemá šanci.

Můžete ho navíc použít třeba i na čištění zaschlé špíny z hrnců a pánví, kde funguje dokonce lépe, než písek. Je totiž jemnější, a proto také šetrnější variantou pro tyto účely. Stačí si vzít houbičku na nádobí a k saponátu přidat trochu lógru. Pak se můžete směle pustit do práce.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

V kosmetice

Nejznámější způsob, jak kávovou sedlinu využívat, jsou pravděpodobně nejrůznější kosmetické vychytávky. Kofein, který je v kávě přirozeně obsažen, totiž krásně zpevňuje pokožku, a dokonce pomáhá stimulovat i růst vlasů. Navíc je opravdu účinným pomocníkem v prevenci i boji s celulitidou, směs si můžete připravit i pohodlně doma.

Stačí smíchat lógr s kokosovým, či jiným přírodním olejem a hotový zázrak je na světě. Pokud by se vám nechtělo si takový přípravek vytvářet, stačí trochu sedliny přidat jen k vašemu sprchovému gelu a účinek se také dostaví.

Zdroje: ireceptar.cz, babinet.cz, kavarna.4home.cz

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Zapomenutý bojler nebo viditelné nářadí. Jak ochránit chatu před mrazem i zloději

Špatně zazimovaná chalupa může skončit škodou i krádeží. Na co si dát pozor, aby chatu neohrozil mráz, voda ani nezvaní návštěvníci?

Pokud máte hromosvod, kontrola je nutná. Jinak hrozí problémy s pojišťovnou

Hromosvod není povinný na všech budovách. Pokud je však přítomen, je třeba funkčnost, kterou ověřuje pravidelná revize. Jak tedy postupovat?