McDonald’s slaví 70 let: Za globálním úspěchem stojí podnikatel s českými kořeny

Z malé restaurace v Kalifornii se stal nejznámější fastfood na světě. Letos uplynulo 70 let od chvíle, kdy se McDonald’s začal šířit Amerikou, a to díky Rayi Krocovi, který měl české kořeny a podnikatelský tah na branku.

REKLAMA

Základ položili dva bratři, klíčová ale byla Krocova vize

McDonald’s vznikl v Kalifornii ve 40. letech. Bratři Richard a Maurice McDonaldovi si v San Bernardinu otevřeli jednoduchou restauraci, kde se podávaly hamburgery, hranolky a limonáda. Jejich systém byl rychlý, levný a dobře fungoval. Jenže bratrům chyběla chuť růst.

Toho využil Ray Kroc, který tehdy prodával mixéry a o restauraci se dozvěděl jako dodavatel. Byl podnikavý a viděl v tom příležitost. Bratry postupně přesvědčil, že jim pomůže se rozšířit. V roce 1955 otevřel v Illinois první franšízovou pobočku pod značkou McDonald’s. A o šest let později už firmu plně vlastnil.

Zásadní bylo, že Kroc nastavil systém, jak všechno musí vypadat a fungovat. Vše se muselo dělat stejně, aby si člověk mohl dát stejný burger v Chicagu i v New Yorku.

McDonald’s nebyl první. Fast food začal jinde

Dlouho před McDonaldem ale přišel někdo jiný, a to muž jménem Walt Anderson. Ten už v roce 1916 začal ve Wichitě v Kansasu prodávat hamburgery ze stánku. Byl to kuchař, který měl jednoduchý nápad – dát maso mezi sladké žemle, přidat cibuli a prodávat je pak zákazníkům za pár centů.

Později se spojil s obchodníkem Billym Ingramem a společně v roce 1921 založili řetězec White Castle. Tento řetězec byl pak první, kde byla použita „montážní linka“ v kuchyni, zavedl také standardy čistoty a udělal z hamburgeru běžné a bezpečné jídlo.

Tehdy se lidé mletého masa báli. Po knize Džungle od Uptona Sinclaira si hodně Američanů myslelo, že jíst maso z restaurace je nebezpečné. Ve White Castle to změnili. Ukazovali totiž, jak maso připravují, zaměstnanci nosili čisté bílé oblečení, a jídlo se dělalo pod dohledem zákazníků.

McDonald’s to vzal a dotáhl do extrému

Ray Kroc si velmi brzy uvědomil, že klíčem k úspěchu bude jednotnost ve všem. Každá pobočka, ať už byla kdekoliv, musela vypadat stejně a každé jídlo muselo také chutnat stejně. Vztahovalo se to samozřejmě i na personál, ten musel být stejně nejen oblečený, ale i chování a vystupování muselo být totožné. McDonald’s tak nabízel jistotu v tom, že ať si člověk objednal kdekoliv, přesně věděl, co dostane.

„Mekáč“, jak je nazývám, pak díky franšízovému systému rychle rostl. V roce 2007 měla společnost přes 30 tisíc poboček. Před čtyřmi lety už přes 40 tisíc. White Castle pak zůstal hlavně na americkém Středozápadě, McDonald’s se rozšířil do celého světa. Dnes je v USA přes 13 tisíc restaurací, dalších 25 tisíc je mimo Ameriku a počet stále roste.

White Castle, ač byl první, zůstal menší. Přesto měl obrovský vliv. V roce 2014 označil časopis Time jejich původní „slider“ za nejvlivnější hamburger všech dob – McDonald’s skončil na druhém místě.

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Osudové ženy první republiky Mandlová, Baarová a další: Krásky a múzy, které ovlivnily politiku i umění své doby

Ženy první republiky, které měnily pravidla hry a rozbíjely společenské bariéry. Některé přišly o vše kvůli svým ideálům, jiné vládly šarmem i mocným mužům.

Fenomén českého chataření: Místo svobody, improvizace i luxusu napříč dekádami

Chaty a chalupy jsou s českým národem spjaty přes vícero ér a režimů. Jen atmosféra, důvody a možnosti se v průběhu let chataření měnily.

Díky sbírce za 150 milionů má Martínek šanci na život. Před dvěma lety dojal celé Česko, dnes už sedí a poznává svět

Genová terapie mu změnila život. Martínek, za kterého se složilo celé Česko, dnes sedí, usmívá se a dává mamince pusinky.

Záhadná místa v Česku: Kostnice v Sedlci byla označena za druhé nejděsivější místo na světě

Záhadná místa najdeme rozhodně i u nás a není jich zrovna málo. Jedno z nich bylo dokonce označeno i za druhé nejděsivější na celé planetě.

Milena Jesenská: Přítelkyně Franze Kafky, která se nebála mluvit a platila za to životem

Milena Jesenská byla ženou, která se nebála promluvit, i když ji hrozily potíže. Přátelila se s Franzem Kafkou, napsala mu i nekrolog.

Valašsko a jeho krásy a taje nářečí: Ogar, zlavec, paprče a hafery v lese

Valašský kraj zná většina lidí jen z písniček, nebo protože si občas dopřejí frgál. Jaké nástrahy a krásy nabízí místní nářečí a proč se za nimi vypravit?