Velikonoce bez beránka? To by bylo jako Vánoce bez stromečku. Tento sladký symbol jara zdobí naše stoly po generace a ani letos nesmí na vašem stole chybět. Proto vám přinášíme recept na mramorovaného beránka podle mistra cukráře Josefa Maršálka (42). Zkusíte ho?
Mramorový beránek podle mistra cukráře
Český cukrářský mág Josef Maršálek se proslavil nejen v rodné zemi, ale i v zahraničí. Sedm let působil v londýnském obchodním domě Harrods. Tam jeho dezerty ochutnávala i britská královská rodina. Po návratu do Česka se stal porotcem v populární reality show Peče celá země. Jeho recepty inspirují tisíce nadšených pekařů – jak amatérských, tak profesionálních.

Beránek na Velikonoce nesmí chybět
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně pečeme na Velikonoce beránka? Tradice sahá hodně daleko. Konkrétně až do biblických dob, kdy Izraelité obětovali beránka jako symbol vděčnosti za vysvobození z egyptského otroctví. To zní trochu nešťastně, že?
V křesťanství pak beránek představuje Ježíše Krista. Ten se obětoval pro spásu světa. Postupem času se z obětování živých zvířat přešlo v pečení sladkých beránků. A to už je mnohem veselejší. Sladcí beránci dnes zdobí naše sváteční stoly.
Upečte si mramorového beránka podle Maršálka
Také si neumíte představit velikonoční svátky bez beránka? Pak si letos zkuste tuhle tradiční dobrotu připravit podle oblíbeného cukrářského guru Josefa Maršálka.


Jan Budař slaví 48: Nikdy nebyl mamánkem, pravdu o svém bratrovi odmítal tajit a jediný přiznaný vztah byl s cukrářkou
Na přípravu potřebujete:
- 3 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 200 g bílého jogurtu
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce silné kávy
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přilévejte olej a jogurt, stále šlehejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
- Třetinu těsta oddělte do samostatné mísy. Přidejte kakao a vychladlou kávu, promíchejte.
- Do připravené formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, čímž vytvoříte mramorový efekt.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45–50 minut. Propečenost ověřte špejlí – po vytažení by měla být suchá.
- Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Před podáváním můžete beránka pocukrovat nebo ozdobit podle vlastní fantazie.


Anne Frank se dva roky úspěšně skrývala. Její zápisník se stal nejsilnějším svědectvím války, deník končí 1. srpna
Zdroje: iDnes, TOP recepty, Pernerka.cz